Kinderpret bij het Sculpture Park in Drenthe

4 juni 2014

Onderdeel van: Nederland — Tags: — Sabine @ 11:58 AM

Tijdens ons weekendje in Drenthe gingen we op bezoek bij het Sculpture Park in Zuidlaren. Dit is het grootste overdekte zandsculpturen project van de wereld. Maar er is vooral ook veel te doen voor kinderen.

Aangekomen bij het Sculpture Park

Aangekomen bij het Sculpture Park


Op deze mooie zaterdag gaan we redelijk vroeg op weg naar Zuidlaren. En misschien is het weer wel te mooi: we zien nog weinig auto’s op het parkeerterrein van de Sint Bernardhoeve, waar het Sculpture Park is.

Snel naar binnen maar, waar we eerst een TV-scherm zien waarop de bouw van de sculpturen wordt getoond. Erg grappig vinden Zeb en Tycho, omdat het opbouwen van het zand versneld wordt afgespeeld.

Dan naar binnen, naar de beelden van zand. We vergapen ons al aan de sabeltandtijger, als we er op gewezen worden dat er voor de jongens een speurtocht is. Er wordt snel een deelname formulier voor ze gehaald, en ze kunnen aan de slag.

Van Mammoet tot turfstekers

Zeb bij de Sabeltandtijger

Zeb bij de Sabeltandtijger

De zandsculpturen beelden de geschiedenis van de Hondsrug uit. En die begint met de verschillende ijstijden. Dat waren de tijden dat de grote zwerfkeien uit Scandinavië richting Drenthe kwamen.

Maar veel leuker zijn natuurlijk de mammoeten, de wolharige neushoorn, en de Neanderthalers die daar op jagen. Ice Age, maar dan in het zand. Zand Age dus eigenlijk.

Dan gaat de geschiedenis verder met het Trechterbekervolk, die de hunebedden bouwden, via de Middeleeuwen en de diverse oorlogen naar de turfstekers met hun plaggenhutten. Allemaal uitgebeeld in zand.

Rondleiding door een “echte” archeoloog

Rondleiding door Professor van Giffelen

Rondleiding door Professor van Giffelen

Maar voor we zover zijn trekken we eerst een archeoloog aan z’n jasje. Hij had de jongens de speurtocht gegeven, en daarbij gezegd dat hij rondleidingen deed. Dus vragen we hem of hij ons zo’n rond leiding wil geven, en dat wil hij wel.

Hij stelt zich voor als Professor Dokter Ingenieur van Giffelen. Een soort grappige replica van de echte archeoloog van Giffen, die in Drenthe veel opgravingen gedaan heeft.

De professor leidt ons rond, en vertelt honderduit. Over de geschiedenis, natuurlijk, maar ook over de foutjes in Ice Age en in de sculpturen. Want mammoeten liepen niet op het ijs, zij waren er juist tussen de ijstijden in. En het Trechterbekervolk droeg geen klompen, die waren er nog helemaal niet.

En hij heeft mooie verhalen. Over de eerste prinses, begraven tussen waardevolle spullen. Over de godin Freya, de reuzen Ellert en Brammert, en over van Gogh.

Ondertussen zoeken de jongens naar muizen, naar de eekhoorn Scrat en naar wat er door de wolharige neushoorn is geplet…

Zelf in het zand spelen

Spelen met zand in de hal

Spelen met zand in de hal

Na de rondleiding bedanken we de professor en is het hoog tijd om te spelen.

En daar is alle gelegenheid voor, want in de naastliggende hal is heel veel zand gestort voor kinderen om in te spelen.

Hier kun je dus je eigen sculpturen of zandkastelen maken. Schepjes, emmertjes en alles wat je verder daarvoor nodig hebt is aanwezig.

Maar er staan ook doeltjes om een potje te voetbalen op het zand. En er staan driewielertjes en andere attributen om lekker te spelen.

Of bouwen met (nep-)Lego

Lekker bouwen met de (nep-)Lego blokjes

Lekker bouwen met de (nep-)Lego blokjes

Onze jongens worden echter vooral aangetrokken door de Bricks.

Een deel van de grote hal staat namelijk vol met kunstwerken van Lego. Of eigenlijk nep-Lego, een goedkopere variant steentjes die in China gemaakt wordt.

Er staan bovendien grote tafels vol met steentjes, waarmee de kinderen (en volwassenen…) zelf iets kunnen gaan bouwen. En dat is wel aan Zeb en Tycho besteed.

Het mooie aan deze steentjes is eigenlijk dat het de “gewone” steentjes zijn. Dus geen eindeloze varianten maar gewoon de dunne, dikke, en platte steentjes in 6 kleuren. Dat maakt het zoeken veel makkelijker zodat je eindeloos kan bouwen.

Terwijl de jongens bouwen bewonderen wij de andere kunstwerken, groot en klein. De kleine zijn door de kinderen zelf gemaakt. En de grote zijn enorme bouwwerken, waar ook nog aan gewerkt wordt. Zoals een heuse mammoet…

Als klap op de vuurpijl mogen kinderen hun eigen bouwwerk ook kopen, voor een spotprijs van 3 Euro per 100 gram. Feest, dus!

Laser-show en theater

Lasershow over de geschiedenis van de Hondsrug

Lasershow over de geschiedenis van de Hondsrug

De jongens (en papa!!) zijn zo druk aan het bouwen dat ze geen tijd hebben voor de lasershow en het theater die er ook nog zijn. Daar ben ik dus zelf maar in mijn eentje naar gaan kijken.

De lasershow is supermooi. Wederom wordt de geschiedenis van de Hondsrug verbeeld, maar nu met lasers. Heel indrukwekkend.

Het theater is een voorstelling over een kunstenares die in haar dromen “of is het toch waar gebeurd?”, bijzondere mensen en dieren ontmoet. Ze is ergens naar op zoek….maar naar wat?

Het is een vrolijke voorstelling met diverse liedjes, leuke wetenswaardigheden over de Hondsrug en soms indrukwekkende personages met bijzondere kostuums.

Al met al zijn we heel enthousiast over het Sculpture Park. Er is superveel te zien en te doen, voor zowel volwassenen als kinderen. Een aanrader dus, zeker als het weer wat minder is, maar eigenlijk altijd. Het is geopend tot en met zondag 14 september 2014.

1 reactie

  1. Lijkt me erg leuk, Ik kijk al uit naar ons bezoek. Bedankt voor je enthousiaste verslag!

    Reactie by Sandra van Bijsterveld — 4 juni 2014 @ 12:14 PM

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.