De Limfjord in Denemarken, we ontdekken een bijzondere binnenzee

Het Limfjord is een bijzonder stukje Denemarken. Om meer te weten te komen over de omgeving en het leven in deze fjord gaan we op bezoek bij het Limfjord museum. En dat bezoek overtreft onze verwachtingen!

We eten onze eigen vangst op het strand van de Limfjord

De Limfjord is geen fjord met hoge rotsen zoals je ze in Noorwegen ziet. Het is een soort binnenzee, omringd door het vasteland van Jutland.

Tijdens de Meivakantie van 2017 verblijven we bij vakantiepark Landal Rønbjerg dat aan de Limfjord ligt. Het is maar een kwartiertje rijden naar Løgstør, de grootste plaats aan het fjord.

Hier bezoeken we het Limfjord Museum. Met bootjes, opgezette dieren en aquariums.

Super leuk is dat je hier ook zelf visjes, mosselen en garnalen kan vangen in de Limfjord. En om het feestje compleet te maken, krijgen we kookles op het strand!!

Op weg naar het Limfjord Museum

Het mooie oude deel van het Limfjord Museum

Vanuit Landal Rønbjerg rijden we in een kwartiertje naar Løgstør waar we parkeren voor het toeristenburo. Daar ontmoeten we Helena die ons meeneemt naar het Limfjord museum.

De gids staat al op ons te wachten, hij neemt ons mee naar het nieuwe moderne deel van het museum.

Het oude deel ligt er tegenover. Het is een mooi pand met trapgevel aan het kanaal. Daar vind je veel informatie over het fjord, vooral interessant voor volwassenen. Het nieuwe deel is juist erg leuk voor kinderen, dus daar gaan we naartoe,

Welke dieren en vissen leven er in de Limfjord?

Als we binnen komen zien we diverse oude vissersboten staan. Aan de zijkant zien we opgezette dieren die in de Limfjord voorkomen. Zoals de zeehond en diverse watervogels. Maar de gids wenkt ons om bij de bak te komen kijken waar vissen en zeesterren zwemmen.

Hij laat zien hoe de platvissen van kleur veranderen en dat gaat verrassend snel! We zien ook hoe de zeesterren eten en zich omkeren, en hoe je krabben kan oppakken. Tycho mag een zeester vasthouden en is helemaal in zijn nopjes.

Tycho bewondert een zeester
En Patrick een grote kreeft uit de Limfjord

Dan toont hij 3 aquaria, met de vissen die respectievelijk 1000 jaar geleden, 100 jaar geleden, en nu in de Limfjord leven. Er is veel veranderd…

Patrick mag nog een grote levende kreeft vasthouden, de jongens en ik vinden hem wat te groot en laten deze kans voorbij gaan. Heel bijzonder is het om te zien hoe een kreeft eet. Hij heeft naast zijn bek een soort kleine handjes die het eten naar binnen werken. Echt heel grappig!

We gaan garnalen vangen!

Best bijzonder, garnalen vangen in zo'n pak

Er staat ons een leuke verrassing te wachten. We gaan zelf proberen om visjes, garnalen en mosselen te vangen. We wandelen naar het strand, waar we een vissersbroek aankrijgen. Daarmee gaan we het water in, om ieder met een schepnet vissen te vangen.

De jongens moeten even wennen aan het wandelen in zee. Het gaat over stenen, schelpen en zand met een groot schepnet in hun hand. Maar al snel vinden ze het erg leuk en zijn ze druk in de weer om wat te vangen.

Het water is nog erg koud, dat kan je wel voelen door het pak heen. En blijkbaar is het voor de visjes ook nog te koud, want die kunnen we niet vinden in het water. Wel vangen we diverse kwallen, garnalen, een paar mosselen en wat zeewier.

Koken op het strand

We koken onze eigen vangst op het strand

En dan staat ons een tweede verrassing te wachten. We gaan onze zelf gevangen vis, mosselen en garnalen bereiden op het strand. Doordat wij erg vroeg in het voorjaar waren, hebben we helaas geen vis gevangen en eigenlijk te weinig garnalen en mosselen voor een leuke maaltijd.

En dus tovert de gids een bak mosselen tevoorschijn uit de supermarkt. OK, iets minder vers, maar een goede oplossing om een mooi gerecht te gaan maken.

De jongens snijden de groente fijn en helpen met het bereiden van de mosselen. Ze lusten ze zelf echter niet, hoewel Zeb het wel probeert. Wij eten ze wel met smaak op.

Ook worden onze eigen gevangen garnalen gebakken. Deze zijn krokant vanwege de schil want ze zijn te klein om te pellen. Ze smaken naar kroepoek zegt Zeb…

Varen over het kanaal

Na het koken op het strand lopen we naar het naastgelegen “Fredrik VII Kanaal” dat tussen 1855 en 1861 gegraven is. Wij vragen ons af waarom er toch een kanaal gegraven is naast zo’n groot Fjord. Konden de boten daar niet varen?

We varen in een leuk bootje over het Fredrik VII Kanaal

We stappen in een klein bootje om over het kanaal te varen en krijgen antwoord op onze vragen. Dit kanaal is aangelegd omdat het Limfjord vanwege zandbanken moeilijk te bevaren was.

We varen naar het eind van het kanaal waar we lunchen in de buitenlucht. We genieten van de vissalade, Deense kaas en crackers en een koud vleesgerecht. Het is heerlijk!

Na de lunch varen we weer terug naar het museum, waar we afscheid nemen van onze gids en Helene. We hebben genoten van het Limfjord Museum. Het is zo’n uitje waar je verrast wordt door het enthousiasme van de gids en de leuke activiteiten! Echt een aanrader!

Wij hebben het Museum bezocht op uitnodiging van Visit Denmark.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)