Angel Art festival: heerlijke actieve vakantie in de Portugese natuur

20 november 2014

Onderdeel van: Portugal — Tags: — sabine @ 10:45 AM

Opening van het kinder-circus tijdens het Angel Art festival

Opening van het kinder-circus tijdens het Angel Art festival

Afgelopen zomer begon onze vakantie in Portugal. Na een leuk verblijf in Lissabon gingen we het Portugese platteland op en de bergen in, naar Dominio Vale de Mondego.

Een prachtig landgoed waar gedurende een week het Angel Art festival zou worden gehouden.

Het Angel Art festival is een vakantie en festival in één. Een week lang vertoeven in de Portugese natuur, terwijl je vermaakt wordt met optredens, workshops, en allerlei activiteiten.

Ook voor kinderen is er veel te doen, dus dat wilden we wel eens meemaken.

Een hartelijke begroeting

Het camping-gedeelte op landgoed Dominio do Vale Mondego

Het camping-gedeelte op landgoed Dominio do Vale Mondego

Eenmaal aangekomen op het landgoed worden we hartelijk begroet door Karin Sligting, samen met haar man Eelco eigenaresse van het landgoed, en samen met haar broer Tom organisator van het festival.

Karin is druk met de ontvangst van alle mensen, maar neemt even de tijd om ons het één en ander uit te leggen. Dan zoeken we snel onze slaapplaatsen op, om ons te installeren.

We slapen in een grote tent, tussen verschillende andere gezinnen. Dit deel van het landgoed is ingericht als camping, compleet met douche- en toiletgebouw.

Na ons geïnstalleerd te hebben gaan we snel naar de bar op het centrale deel van het landgoed. Al snel maken de jongens hier kennis met een paar andere kinderen, en voor we het weten zijn ze verdwenen.

Gezamenlijke maaltijden in de natuur

Eén van de eettafels bij het Angel Art festival

Eén van de eettafels bij het Angel Art festival

Zelf maken we ook kennis met andere mensen aan de bar. Andere ouders en deelnemers aan het festival, maar ook met artiesten en medewerkers. Er is eigenlijk geen onderscheid, iedereen vind het geweldig om hier te zijn.

Even later worden we allemaal aan tafel geroepen voor de maaltijd. Er staan drie enorm lange tafels opgesteld waar iedereen een plekje aan vindt. Het voorgerecht wordt uitgedeeld en de Portugese kok vertelt ondertussen wat er op het menu staat.

Zo zal het iedere dag gaan. Heerlijk in de open natuur, genieten van verrassende gerechten. Alles bereid met verse ingrediënten van het landgoed zelf.

De kinderen eten bij ons, of aan een aparte kindertafel. En uiteraard is er wel eens iets wat ze niet lusten (wat de boer niet kent…). Maar er is dan altijd wel wat anders waar ze wel van smullen, en wij ook.

De opening en eerste optredens

Het oude van dagen koortje uit Faia bij de opening van het festival

Het oude van dagen koortje uit Faia bij de opening van het festival

Na de maaltijd is het tijd voor de eerste optredens. Op deze eerste avond openen Eelco, Karin en Tom de avond met een warm welkom, en zij introduceren het koor van het dorpje Faia, dat in een prachtige setting in de open lucht Portugese smartlappen brengt.

Daarna begeleidt een groep trommelaars ons richting het grote rots-theater. Daar zingt een Portugese zangeres verschillende prachtige Fado liedjes. Zeb is best wel moe, maar wil toch blijven luisteren. Hij vindt het erg mooi.

Het optreden daarna, en de DJ’s die tot diep in de nacht doorgaan maken we niet meer mee. We zoeken onze tent op voor een welverdiende nachtrust.

Workshops van Shakespeare tot Opera

Opera workshop van Evalyne Overtoom

Opera workshop van Evalyne Overtoom

De volgende morgen worden we rustig wakker als de zon onze tent langzaam verwarmt. We kleden ons rustig aan en wassen ons bij het toiletgebouw. En dan op naar de gezellige grote ontbijttafel.

Na het heerlijk verse ontbijt wordt er uitleg gegeven over de verschillende workshops die deze week zullen worden gehouden.

We kunnen de sonnetten van Shakespeare gaan leren, ons wagen aan diverse kunstzinnige uitingen, tot aan het zingen van Opera. Kies maar uit, voor ieder wat wils.

Ook voor de kinderen is er een programma vol workshops. Van speurtocht, tot koken, en zij zullen zich gaan voorbereiden om een heuse circusvoorstelling te gaan geven.

Voorbereiden voor de Circus-voorstelling

Versieren van de Dome voor de circusvoorstelling

Versieren van de Dome voor de circusvoorstelling

Daarvoor nemen een paar medewerkers de kinderen iedere dag mee naar de Dome, waar de voorstelling later deze week zal worden gehouden.

Hier gaan ze kostuums maken, de dome inrichten, circus-acts oefenen, enzovoorts. De kinderen vinden het nog wel een beetje spannend allemaal. Maar naarmate de week vordert, worden ze steeds enthousiaster.

Ook verschillende andere kinder-workshops staan in het teken van het circus. In de voorstelling zal alles samenkomen, we zijn benieuwd…

Het prachtige landgoed, met volop ruimte om te zwemmen en te spelen

Het zwembassin op het landgoed

Het zwembassin op het landgoed

De verschillende workshops worden gehouden op verschillende delen van het landgoed. Zo leren we tegelijk alle uithoekjes ervan, en genieten we van de prachtige natuur.

Het mooie is ook dat je natuurlijk niet hoeft mee te doen aan alle workshops. Je kan ook gewoon genieten van de natuur, de lounge ruimtes, aan de bar, of één van de zwembaden.

Het terrein kent namelijk een kinderbad met strandje om te spelen. Maar voor grotere kinderen is er een groot bassin iets verderop. Ook een prima plek voor de tieners om te chillen. Of zich voor te bereiden op de River Hike.

Een geweldige River Hike

Deelnemers banen zich een weg door de rivier tijdens de River Hike

Deelnemers banen zich een weg door de rivier tijdens de River Hike

Het hoogtepunt voor de actieve deelnemer aan het Angel Art is toch wel de River Hike. Voor stoere tieners en volwassenen die het ook durven…

Op woensdagochtend staat de grote groep durfals klaar voor een wandeling naar de Romeinse brug enkele kilometers verderop. Daar worden de reserves eerst aangevuld, waarna iedereen te water gaat voor een tocht door de rivier.

Een super-uitdaging voor de tieners, die op het festival een eigen voorstelling voorbereiden. Maar ook voor de ouders die meedoen.

Zwemmend, klimmend, glibberend en glijdend over de gladde rotsen in de rivier baant de stoet zich een weg stroomafwaarts. Al snel wordt duidelijk dat dit geen tocht is om in je eentje te doen. Je hebt elkaar nodig voor de nodige fysieke en mentale steun.

Op driekwart van de tocht staan de ouders, partners en kinderen van de deelnemers te wachten om ze aan te moedigen. De vermoeidheid is op de gezichten te zien: het is duidelijk een zware tocht.

Maar de euforie is groot bij iedereen als het einde gehaald is. Hier en daar met kleine verwondingen, de ergste schade is een vinger uit de kom. Maar jong en oud kunnen terugkijken op een geweldige ervaring.

De Circus voorstelling

De circus-artiesten tijdens de voorstelling

De circus-artiesten tijdens de voorstelling


Die avond is het de beurt aan de kinderen. Na weer een heerlijke maaltijd worden alle ouders meegenomen naar de Dome. Daar staan alle circusartiesten klaar voor een prachtige voorstelling.

Er is poppenkast, een circus-directeur, acrobaten, een leeuwentemmer met leeuwen, enzovoorts. De kinderen spelen een verhaal over een weggelopen jongetje dat bij het circus komt.

Een stop-motion videootje uit één van de workshops wordt getoond, en de acrobaten slingeren aan de touwen van een andere workshop.

De kinderen maken er een mooi spektakel van en ontvangen trots het grote applaus…

Johnny Hoogovens

De onnavolgbare Johnny Hoogovens

De onnavolgbare Johnny Hoogovens

Enkele van de avond-voorstellingen waren ook leuk voor de kinderen. En in dat kader moet ik toch vooral even Johnny Hoogovens noemen.

Iwan Dam en Tom Sligting zetten hiermee een stukje improvisatie-theater neer waar onze kinderen het nu nog steeds over hebben.

De liedjes en grappen tussendoor sloegen in als een bom, en “Johnny op het dak” is een klassieker geworden.

Leuke workshops voor de kinderen

Lekker in touw: de klim-workshop tijdens het Angel Art festival

Lekker in touw: de klim-workshop tijdens het Angel Art festival

Ook enkele workshops waar de kinderen van genoten hebben moet ik nog even noemen.

Wederom Iwan Dam met zijn kook-workshop. maar ook de body-percussie van Stef van Dijk was erg leuk. Hij liet onze jongens met de volwassenen lekker muziek maken door te klappen en te tikken.

Hoogtepunt voor Zeb en Tycho was natuurlijk het “Lekker in touw” klimmen met Thomas Rijniers.

Eerst knoopjes maken, met touwen elkaar optillen en in de lucht gooien. Maar dan natuurlijk het echte werk: klimmen en klauteren door de bomen op het landgoed. En dan heerlijk naar beneden tokkelen.

En toen was het alweer voorbij

Een week gaat veel te snel als je zoveel leuke dingen kan doen in een prachtige omgeving. Op zaterdag nemen we weer afscheid van onze gastvrije organisatoren Karin, Eelco en Tom.

Zowel artiesten als deelnemers hebben met volle teugen genoten, en niet voor niets komen velen terug.

Volgend jaar is er gelukkig weer een Angel Art festival…

Geen reacties

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.