Spelen met de dolfijnen tijdens ons dagje Dolfinarium

6 april 2017

Onderdeel van: Nederland — Tags: , — Sabine @ 5:07 PM

In het eerste weekend van April is het Dolfinarium in Harderwijk weer geopend voor het nieuwe seizoen. Voor ons een leuke gelegenheid voor een dagje dolfinarium, inclusief een kijkje achter de schermen.

Bij de ingang van het DolfinariumOp zondagochtend vroeg gaan we op pad. We worden al om 9.30 uur verwacht, en dat betekent dat we een uur eerder al in de auto zitten.

De rit verloopt redelijk voorspoedig, ondanks de afsluiting van de A1 bij Naarden. Gelukkig is Harderwijk vanuit de Randstad even makkelijk door de Flevopolder te bereiken.

In Harderwijk blijkt bijna de hele boulevard in een bouwput veranderd te zijn. Er wordt een nieuwe boulevard gebouwd en het zal nog wel even duren voor die klaar is. We parkeren op een nieuw groot parkeerterrein, en moeten daardoor wel een minuut of 10 wandelen naar de ingang.

Een kijkje onder de OdieZee

Een kijkje onder de OdieZeeEenmaal bij de ingang worden we welkom geheten en gaan we voor een bakkie naar het Onder Odiezee café. Hier zit je aan tafel vlak bij de grote glazen wand waarachter de dolfijnen in de Odiezee zwemmen: de grote Dolfijnendelta van het Dolfinarium.

Al snel trekken de dolfijnen onze aandacht. Zeb gaat bij de glazen wand zitten en verwondert zich erover hoe dichtbij de dieren komen.

Schijn kan bedriegen, maar het lijkt erop dat de dolfijnen ook meer naar het glas toekomen als er iemand zit. Het is hoe dan ook een top-attractie voor alle kinderen om de dieren zo te kunnen zien.

We krijgen nog een uitleg van een dolfijnen-verzorgster over de dieren. En dan gaan we snel het park in.

Van show naar show, te beginnen bij de zeehonden

De ZeehondenshowBij de ingang van het Dolfinarium hebben we een plattegrond gekregen, inclusief de tijdstippen van de verschillende shows en voorstellingen. We hoeven ons geen moment te vervelen, er is bijna op ieder moment iets bezig.

We gaan eerst naar de zeehonden. Er zijn twee soorten, de grijze en de gewone. Tijdens de voorstelling wordt uitgelegd hoe de dieren dagelijks getraind en gecontroleerd worden.

Dat gaat tijdens het voeren, waarbij de dieren beloond worden als de verzorgers ze mogen onderzoeken. Eigenlijk doen wij mensen dat niet anders als onze kinderen naar de dokter moeten.

De zeehonden laten ook nog even zien hoe goed ze kunnen zwemmen. Een heel verschil met het onhandige hobbelen wat ze op het land doen.

Zeeleeuwen show

De zeeleeuwen showWe wandelen snel door naar de zeeleeuwen show die bijna gaat beginnen. Hoewel deze dieren veel op zeehonden lijken, is er een heel verschil. Zeeleeuwen blijken zich ook op het land redelijk snel te kunnen verplaatsen, wat ze in de show veelvuldig laten zien.

In de show wordt een verhaal verteld over een schipbreukeling op een schateiland, en een gouden amulet. Maar eigenlijk doet dat verhaal er niet zoveel toe. Het is vooral leuk vanwege de gedragingen van de ondeugende zeeleeuwen.

Opvallend is dat er 2 zeeleeuwen echt aan de show meedoen. De derde, een kleintje, zwemt en rent er soms achteraan, maar doet niet echt mee. Waarschijnlijk went deze zo een beetje aan de show, en mag hij later een keer echt meedoen.

Haaien en roggen aaien

Roggen aaienNa de show kunnen we meteen door naar het roggenrif. Hier zien we kleine haaien, roggen en platvissen in een grote ondiepe bak.

Kinderen (en volwassenen) mogen deze dieren in de grote bak aaien. Een beetje onwennig probeert Tycho dat, en al snel wordt hij enthousiast.

De dieren voelen allemaal een beetje anders aan. Sommige glad, anderen bobbelig, en weer anderen net als schuurpapier. Leuk om te ervaren.

Dan komt de verzorger uitleg geven. Maar eigenlijk hebben we daar weinig aandacht voor. We hebben namelijk een schelp met voer gekocht om de dieren zelf te voeren. Leuk om de dieren te zien smullen van de stukjes vis en garnalen.

De grote dolfijnenshow

Een showdolfijn in het DolfinariumEn dan is het alweer tijd om naar de grote dolfijnenshow te gaan. Deze vindt plaats in de grote koepel DolfijndoMijn.

Deze show is een combinatie van filmbeelden op de grote schermen, met het tonen van de kunsten van de dolfijnen en hun trainers.

Op de beelden zijn verschillende delen van de wereld te zien. Met bijbehorende attributen voor de dolfijnen. Zo zien we mooie Chinese tempels terwijl de dolfijnen spelen met grote lichtgevende rode ballen.

Maar het gaat toch vooral om de mooie sprongen die de dolfijnen maken. En helemaal spectaculair is het als de trainers voortgeduwd worden door de dolfijnen.

De dolfijnen hebben de grootste pret, wij ook

Spelen met dolfijnen in het DolfinariumNa een heerlijke lunch in restaurant de Dagenraad volgt voor ons het hoogtepunt van de dag: we mogen met de dolfijnen spelen! We worden naar het DolfijndoMijn gebracht waren de deuren speciaal voor ons worden open gedaan.

We krijgen uitleg van de trainers. Er worden verschillende voorwerpen in het water gegooid, die de dolfijnen komen terugbrengen. Als we in onze handen klappen gooien ze het naar ons toe.

Al snel hebben we dolle pret met de dolfijnen. En zij ook met ons. Het is duidelijk dat ze nergens toe gedwongen worden, sommige dolfijnen kiezen ervoor om zelf met de attributen te spelen in het grote bassin.

Tussendoor worden de dieren gevoerd met visjes, gelatine en ijsklontjes. Hier smullen ze van, maar dan gaan ze snel weer door met spelen.

Helaas is het speelkwartier weer snel voorbij. De trainers gaan zich weer voorbereiden op de volgende show, en wij gaan weer naar buiten.

Walrussen show

Deze walrus wil spelenEr is nog één show die we graag willen zien, en dat is die van de walrussen. Eén van deze grote reuzen ligt al klaar met een bal onder zijn arm. Zullen we spelen?

In de show mogen een paar kinderen vooraan zitten op het VIP bankje. Wel met een groot zeil over hen heen, want juist hier wordt je door de grote dieren nat gespetterd, tot grote hilariteit van de kinderen.

De 4 grote walrussen doen nog wat andere trucjes, terwijl we ook uitleg krijgen over de dieren. De vriendelijke reuzen vinden het allemaal prima. Na de show schuifelen ze weer rustig het water in.

Nog een rondje OdieZee voor we afscheid nemen

Speeltuin in het DolfinariumNa de show hebben Zeb en Tycho vrienden gemaakt en verdwijnen ze met elkaar naar de grote speeltuin. Dat geeft ons de gelegenheid om nog even rustig rond te wandelen.

We wandelen langs het zeehondenzand, en lopen door de bosjes. Dit blijkt uit te komen op het strand van het Veluwemeer. Bij mooi weer een leuk plekje om even te relaxen.

Wij gaan echter weer terug om rond de DolfijnenDelta te wandelen (of is het nou de Odiezee?). In dit grote leefgebied van de dolfijnen zien we de dieren rustig rondzwemmen.

Uiteraard hebben we de discussies over dolfijnen in gevangenschap gevolgd. Maar wij hebben tijdens ons dagje dolfinarium op geen enkel moment de indruk gehad dat de dieren hier lijden. Ook de dolfijnen die meewerken aan de shows maken geen depressieve indruk. Sterker nog, we hebben gezien dat ze zelf ook van het spelen genieten.

Natuurlijk is het vangen van dieren om ze in gevangenschap te laten leven niet meer van deze tijd. Maar dieren die al meerdere generaties zo leven gaan het niet beter hebben als ze zouden worden vrijgelaten.

Wat ons betreft zijn de dierentuinen en het Dolfinarium op de goede weg om de dieren een zo goed mogelijk leven te bieden. En de bezoekers daarbij een kijkje te geven in de natuur van deze bijzondere dieren. Wij hebben ervan genoten!

Kijk voor meer informatie op Dolfinarium.nl

Poseren met Mascotte Wally

Geen reacties

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.