De Hunebedden in Drenthe

6 juni 2014

Onderdeel van: Nederland — Tags: — Sabine @ 4:56 PM

Nu we bij de Zandsculpturen alles over de geschiedenis van de Hondsrug in Drenthe gehoord hebben, zetten we koers naar Borger, naar het Hunebedcentrum.

Alles over het Trechterbekervolk en de Hunebedden

Tycho probeert een zwerfkei te vervoeren

Tycho probeert een zwerfkei te vervoeren

Het Hunebedcentrum is een museum waarin alles verteld wordt over het Trechterbekervolk, de bouwers van de Hunebedden in Drenthe.

Eerst krijgen we een film te zien over het ontstaan van het landschap, en hoe de grote zwerfkeien in de ijstijd hier terecht kwamen. Interessant, maar dat hadden we bij de Zandsculpturen natuurlijk al gezien.

Dan maken we kennis met het Trechterbekervolk, de eerste boeren in Noord-Nederland. We zien hoe ze er ongeveer uitzagen, en er is een maquette van het landschap.

Leuk voor de kids wordt het vooral als ze iets mogen doen: er is een grote zwerfkei die ze met een hefboom mogen proberen te verplaatsen. En er is een replica van een hunebed zoals die er waarschijnlijk ooit uitgezien hebben: bedekt met aarde. We kunnen er naar binnen om te zien hoe het graf waarschijnlijk was ingericht.

Verder zijn er veel displays met informatie. Maar de kinderen zijn snel verveeld: ze willen naar buiten, naar het echte hunebed.

Klimmen en Klauteren op het Hunebed

Zeb en Tycho op het Hunebed

Zeb en Tycho op het Hunebed

En dat doen we dus ook: naar buiten. Het is even zoeken waar het hunebed is, het is toch de grootste in Nederland. Maar dan vinden we hem tussen de bomen rond het centrum.

En er zijn al wat kinderen en volwassenen op aan het klimmen. Leuk, dat gaan wij natuurlijk ook doen. Klimmen en klauteren is natuurlijk altijd leuk.

Ondertussen bewonderen we ook het Hunebed. Hij is wat kleiner dan ik had gedacht, maar het blijven toch enorme stenen. Hoe hebben ze die toch op elkaar weten te krijgen?

Als we genoeg geklommen hebben gaan we terug naar het Hunebedcentrum om op het terras een ijsje te halen.

Aan de wandel rond het Hunebedcentrum

Hut van het Trechterbekervolk

Hut van het Trechterbekervolk

Voor we naar de auto teruggaan wandelen we door de keientuin. En er is ook nog een blote voetenpad die de stoere Zeb en Patrick gaan proberen.

Het is sowieso een prachtige tuin om in te wandelen. Met ook nog twee hutten uit de tijd van het TrechterBekerVolk om te ontdekken.

Al met al is het zeker leuk om de hunebedden te gaan bekijken. Vooral om er lekker op te klauteren en van de natuurlijke omgeving te genieten. En met een beetje mazzel steken de kinderen er nog wat van op.

1 reactie

  1. Hoi, ik heb je artikel gezien en kan mezelf daarin herkennen als ik jonger was. Ik klom graag op vanalles en een beetje duwen en trekken aan zo’n grote steen is ook leuk.

    Onze zoon is voorlopig nog iets te jong, maar binnen een paar jaartjes ga ik ook van alles bezichtigen zoals kastelen en hoe men vroeger leefde. Schitterend toch?

    Reactie door Yves Benb — 13 juni 2014 @ 5:07 PM

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.