Gasthof Auwirt in de Oostenrijkse regio Lungau

19 augustus 2013

Onderdeel van: Oostenrijk — Tags: — Sabine @ 11:25 PM

Zeb aait de hond Maxi bij Gasthof Auwirt

Zeb aait de hond Maxi bij Gasthof Auwirt

Na onze avonturen in Tsjechië gaan we nog een weekje logeren bij Gasthof Auwirt in het Oostenrijkse St Michael im Lungau. Dit leuke gasthof wordt gerund door twee Nederlandse dames Thea en Annelies.

Bijzonder aan dit gasthof is dat ze speciale familieweken hebben. Daarbij gaan de kinderen in de ochtend op pad met Annelies.

Ze gaan allerlei leuke activiteiten ondernemen en wij hebben deze uurtjes vrij om zelf wat te ondernemen. Om 12.30 uur zijn de kids weer terug en is er genoeg tijd om met elkaar nog wat te ondernemen.

Het Gasthof Auwirt

De jongens spelen tafelvoetbal in het gasthof

De jongens spelen tafelvoetbal in het gasthof

Het gasthof heeft 8 kamers van verschillende grootte. Wij verblijven op één kamer met zijn viertjes, de jongens in een stapelbed. Maar er is bijvoorbeeld ook een familiekamer met 2 slaapkamers.

De meeste tijd spenderen we in het restaurant. Hier zijn spelletjes voor de kinderen, en kunnen wij relaxen met de andere gasten van het hotel. De kinderen kunnen zich uitleven op een tafelvoetbalspel, of buiten op de trampoline.

Rosie en Donna, de kinderen van Annelies en Thea, laten zich ook regelmatig zien. Ze spelen met onze kids, en samen maken ze ook een hut onder de trap. We zijn echt te gast bij de familie, en dat maakt het verblijf extra leuk.

De regio Lungau in het Salzburgerland

Uitzicht op Sankt Michael im Lungau

Na een stevige klim het uitzicht op Sankt Michael im Lungau

Lungau is één van de 7 “gau-en” in het Salzburgerland. Het ligt tegen Karinthië aan en heeft een eigen karakter.

De hoogste en populairste bergen van Oostenrijk vindt je hier niet. Maar met toppen tussen de 2000 en 2500 meter is het ook hier heel goed toeven, zowel in de zomer als in de winter.

Het dal tussen de bergen is vaak wat breder. Dat betekent meer ruimte voor de dorpjes. En ook veel ruimte voor allerlei activiteiten.

Bij al die activiteiten op en tussen de bergen ben je echt te gast bij de Lungau-ers. Waar elders veel georganiseerd wordt speciaal voor toeristen, is hier alles ook voor de locals. Waarbij ze je graag als gast verwelkomen.

Je moet hier in de winter dus ook niet zijn voor de beste Après-ski. Maar het is des te meer een uitstekende bestemming voor een gezinsvakantie.

Ontmoet de reus Samson

Intocht van de Samson in Sankt Michael

Intocht van de Samson in Sankt Michael

Tijdens ons verblijf hier maken we kennis met één van de tradities in de Lungau. Ieder dorp heeft hier een grote pop, Samson. De Samson is een bijbelse held uit de 16e eeuw die symbool staat voor kracht en sterkte.

Wij treffen deze 4 meter hoge reus aan bij het feest van de vrijwillige brandweer in Sankt Michael. Hij wordt door de fanfare en de brandweer ingehaald.

Maar hij is even snel weer verdwenen, waarna het feest pas echt losbarst. Met braadworst, pullen bier, lederhosen en dirndls. Wij doen daar natuurlijk even gezellig aan mee.

Later in de week ontmoeten we weer een Samson. Dit keer in het hoger gelegen Katschberg. Hier ook weer de fanfare, maar ook de schuttersvereniging die diverse schoten lost. Samson blijft hier wat langer rondhangen, maar uiteindelijk weer hetzelfde feest aan de lange tafels.

Leuke uitstapjes in de omgeving

Met Katschberg is direct het meest toeristische dorp in de omgeving genoemd. Een leuk ski-oord waar in de zomer de mooiste wandelingen kunnen worden gemaakt. En dat doen we dan ook, zowel tussen als op de omliggende bergen.

De eilandjes in de rivier

Tycho en Zeb bij de eilandjes in de rivier Mur

Tycho en Zeb bij de eilandjes in de rivier Mur

Een perfect uitstapje dichtbij Gasthof Auwirt zijn de eilandjes. Met een in het gasthof ontmoet nieuw vriendje en zijn ouders lopen we naar de plek waar het riviertje zich splitst tussen eilandjes met grote kiezels.

Het is een leuke plek waar de jongens met hun nieuwe vriendje Lucas door het water heen banjeren. Het water is super helder maar ook super koud. En dat ondervindt Zeb extra goed als hij kopje onder gaat. Hij komt rillend uit het water met de mededeling dat de kou zelfs pijn doet aan zijn lichaam.

Die pijn is snel weer weg en de jongens blijven doorspelen in en om het water. De hele week blijft dit een populaire plek bij alle kinderen die in gasthof Auwirt verblijven.

Verrassend mooi plekje tussen de bergen

Waterspeelplaats bij de Lenznalm hut

Waterspeelplaats bij de Lenznalm hut

Onze gastvrouw Annelies heeft diverse tips voor uitstapjes in de omgeving. Eén daarvan is een leuke berghut waar we kunnen gaan lunchen. We kunnen er met de auto naartoe rijden en dat doen we dan ook.

We rijden door Lessach de dalweg in die eindigt in het natuurgebied “Hinteres Lessachtal”. We moeten tol betalen om het laatste stuk van de weg in te kunnen rijden. Wandelen kan natuurlijk ook, dat zou nog anderhalf uur duren.

De Lenznalm-hut vinden we aan de rechterkant van de weg, naast een riviertje. En de natuur is hier overweldigend mooi!

Het riviertje ligt idyllisch in het bosrijke dal en de bergen torenen aan twee kanten hoog boven ons uit. Vanaf de bergen zien we waterstroompjes naar beneden kletteren langs de ruige wanden.

En dan staat daar een berghut waar konijntjes en eenden zijn. Waar ook een klein stroompje loopt waar de kids dammen in bouwen. Waar ook wat speelmateriaal staat en waar we een kleine lunch kunnen nuttigen. Wat een bijzonder mooi plekje!

De Liechtensteinklamm

Even pauze tussen het rennen door de Liechtensteinklamm

Even pauze tussen het rennen door de Liechtensteinklamm

De Lungau ligt centraal in Oostenrijk waardoor je ook uitstapjes kan maken naar andere regio’s, zonder dat je daar een hele dag mee kwijt bent.

Wij hebben met vrienden, die elders in Oostenrijk vakantie vieren, afgesproken om elkaar te ontmoeten bij de Liechtensteinklamm, bij Sankt Johann im Pongau.

Na 45 minuten rijden komen we daar aan en begroeten we John, Mary, en de kids Evy en Coen. Het wordt een gezellige middag, wandelend in een prachtig decor.

We wandelen over paden, steigers, bruggen en door grotten. En ondertussen genieten we van de prachtige kloof met waterversnellingen en watervalletjes.

De jongens en Evy rennen ver vooruit, we moeten ons best doen om ze bij te houden. Aan het eind van de wandeling staan we voor een mooie waterval van een meter of 15. Daar drinken we wat voordat we weer terug wandelen.

Bij de entree van de kloof zit een restaurant met wat speeltoestellen. Daar drinken we gezamenlijk nog wat en kletsen helemaal bij. Ondertussen vermaken de kids zich op de speeltoestellen.

Al snel loopt het tegen etenstijd en nemen we weer afscheid van onze vrienden. We willen immers voor het eten weer terug zijn bij Gasthof Auwirt.

Genieten van het overheerlijke eten

Heerlijk aan de Tiroler GröstlTijdens de familieweek verblijf je namelijk in het Gasthof op basis van half pension. En dat betekent heerlijke maaltijden in de ochtend en in de avond.

Elke ochtend genieten we van een heerlijk ontbijtje met warme broodjes, een gekookt eitje, zoet en hartig beleg of yoghurt met muesli.

Elke avond smikkelen we van een drie gangen diner. Iedere dag staat er een andere maaltijd op het menu en bij het ontbijt kan je kiezen tussen twee hoofdgerechten.

We genieten van gerechten als Tiroler Grösl of pittige vleesreepjes met rijst. Annelies blijkt ook een hele goede kok, die iedere dag weer een afwisselend diner verzorgt.

Voor de kinderen wordt er vaak een extra kindvriendelijk gerecht bereid. Ook zij worden dus verwend, zonder dat ze iedere dag patatjes eten.

Kortom

Annelies neemt de kids mee op stap in de bergen

Annelies neemt de kids mee op stap in de bergen

Gasthof Auwirt heeft ons enorm verrast. De hartelijkheid van de eigenaressen, de aandacht voor onze kinderen, en de heerlijke maaltijden waren een genot om te beleven.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de familieweek (zie volgende artikel!).

Wat is het toch heerlijk als je elke avond zo aan kan schuiven. Relaxed en gezellig, natuurlijk ook door de andere gezinnen die er waren.

En dat alles in de prachtige omgeving van de Lungau. Waar heel veel te doen is, zowel voor kinderen als hun ouders.

Ook interesse in een vakantie bij Gasthof Auwirt, kijk dan even op de website voor meer informatie.

Geen reacties

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.