Het prachtige Tivoli park in Kopenhagen

9 september 2015

Onderdeel van: Denemarken — Tags: , , — Sabine @ 2:32 PM

In het hartje van Kopenhagen ligt Tivoli Gardens. Een park met daarin een pretpark, waar in de zomer ook nog eens festivals worden gehouden.

Het Oosterse deel van het prachtige Tivoli park

Het Oosterse deel van het prachtige Tivoli park

Bij ons hotel in Kopenhagen hebben we een arrangement geboekt inclusief kaartjes voor het Tivoli park. We komen er echter al snel achter dat dit exclusief de ritjes in het pretpark is.

Geen ramp, we waren toch ook nog niet klaar met het bezichtigen van de stad. En dus zouden we eerst de kleine zeemeermin opzoeken, en wat andere dingen.

Aan het eind van de dag lopen we dan wel even door het Tivoli park. Maar dat liep even anders…

Alleen het park, aparte ritjes of een Multi-rides ticket?

Even zitten naast het Tivoli park

Nemen we de bus naar de zeemermin, of direct Tivoli in?

In de ochtend wandelen we naar het centraal station, om de bus naar de haven te pakken. Zeb en Tycho zien echter al snel de achtbaan, reuzenrad en andere attracties van pretpark Tivoli boven de omgeving uitsteken.

Een korte discussie volgt. Natuurlijk gaan de jongens liever direct Tivoli in, dan eerst naar de kleine zeemeermin. Die we bovendien al vanuit de rondvaartboot gezien hadden.

We besluiten dan toch maar eerst het Tivoli park in te gaan. Maar dan is er het volgende dilemma: doen we geen ritjes in de attracties, betalen we per ritje die we doen, of kopen we een multi-rides kaart, waarmee we de hele dag kunnen doen wat we willen?

Een rekensom leert ons dat de multi-rides kaart er na een paar ritjes voordeliger is. Dus doen we die, maar dan moeten we wel de hele dag in Tivoli blijven. Groot gejuich volgt, de jongens vinden dat geen straf…

Kermis-attracties en treintjes

Het treintje Odin Express in Tivoli

Het treintje Odin Express in Tivoli

Snel kopen we de bandjes bij de automaat, en op naar de attracties!

De attracties zijn onderverdeeld in 1, 2, of 3 sterren (met bijbehorende prijzen als je per rit betaalt). Wij doen eerst een paar attracties die we van de kermis kennen. Dat zullen wel 2 sterren zijn denken we. Fout dus, ze zijn 3 sterren.

Favoriet is natuurlijk het leuk treintje de Odin Express. Maar ook de hele hoge zweefmolen is leuk, al draait die door de wind niet op het hoogste punt.

Het echte werk: achtbanen

De Daemonen achtbaan van Tivoli Kopenhagen

De Daemonen achtbaan van Tivoli Kopenhagen

Dan is het tijd voor het echte werk: de achtbanen. Te beginnen bij de oudste nog in gebruik zijnde achtbaan ter wereld, gebouwd in 1914.

Deze achtbaan lijkt een beetje een gezapig ritje door een berglandschap. Maar hij is verrassend leuk. Hij gaat voortdurend omhoog en omlaag, afgewisseld met bochten om weer terug te rijden. Zeb en Tycho kunnen er geen genoeg van krijgen, en wij eigenlijk ook niet.

Maar dan is het tijd voor de top-attractie: de supersnelle Daemonen achtbaan. Met anderhalve looping, kurketrekker enzovoorts. Spannend, maar ook deze vinden onze jongens helemaal geweldig.

Er zijn ook nog een paar attracties die we links laten liggen. Vertigo oftewel Stef de stuntpiloot bijvoorbeeld, ziet er heftig uit en de jongens durven dat nog niet. Maar goed ook, want de rij is hier wel erg lang…

Een prachtig park met speeltuinen

Een deel van de speeltuin in Tivoli Kopenhagen

Een deel van de speeltuin in Tivoli Kopenhagen

Om die lange rijen zo midden op de dag even te vermijden maken we een wandeling door de rest van Tivoli park. Het is immers veel groter dan alleen het pretpark deel.

En dat is niet verkeerd. Prachtige vijvers, veel groen, een decor van mooie gebouwen, we kijken onze ogen uit.

Zeb en Tycho worden ook helemaal blij wanneer ze de speeltuin zien. Of eigenlijk zijn het speeltuinen, meerdere gedeelten bij elkaar. Ze klimmen en klauteren, glijden van de glijbanen en spelen met zand. Terwijl wij even rust pakken.

Ook wanneer je geen kaartjes voor de pretpark attracties koopt, kun je je in Tivoli met de kinderen dus heerlijk vermaken.

Dineren in het Tivoli park

We genieten van het Oosterse buffet in Tivoli

We genieten van het Oosterse buffet

Onze magen knorren, dus tijd om wat te eten. In Tivoli zijn vele eettentjes, van groot tot klein. De meesten zijn in de categorie fastfood, maar er zijn er ook waar je uitgebreid kan dineren.

Wij kiezen voor het Oosterse buffet-restaurant. Met veel lekkernijen, ook voor de kinderen.

Zeb en Tycho genieten van de loempiaatjes, kippenpootjes, enzovoorts. En wij van de uitgebreidere gerechten.

Vrijdagavond festival in Tivoli Kopenhagen

Podium in het Tivoli Park

Een deel van het Tivoli park wordt festival-terrein op vrijdag

Het is vrijdag, en wanneer we door de andere kant van het park lopen lijkt het steeds drukker te worden. Er zijn hier ook een aantal podia opgesteld, en we vragen ons af wat er aan de hand is.

Het blijkt dat in de zomer iedere vrijdagavond een festival georganiseerd wordt. Met grote en kleine Deense bands, hoewel de namen ons niets zeggen.

Onze jongens spreekt het festival nog niet aan. Maar voor wat oudere tieners lijkt me dit zeker een aanrader als je op vakantie Kopenhagen bezoekt.

De dag zit er bijna op

Nog even poseren voor de ingang van Tivoli

Nog even poseren voor de ingang van Tivoli

Het wordt al een beetje schemerig als we nog een keertje naar de oude achtbaan lopen. Die doen we nog een laatste keertje, en dan zoeken we de uitgang op.

Zeb en Patrick poseren nog even met een Tivoli medewerker in pak, en dan wandelen we terug naar ons hotel. Moe maar voldaan.

Tivoli park in Kopenhagen bleek zeer de moeite waard te zijn. Prijzig, zeker, maar welk pretpark is dat niet? Hier heb je in ieder geval nog voor een budget optie kiezen. Maar voor een hele dag plezier was het de prijs toch zeker waard.

Als je in Kopenhagen met kinderen bent zou ik Tivoli dus zeker aandoen. In de herfstvakantie is Tivoli aangekleed in Haloween-stijl. En ook met de kerst is het park mooi versierd. Tivoli is dus in ieder jaargetijde een aanrader in Kopenhagen!

Geen reacties

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.