Een kijkje achter de schermen bij de koeienstal van Hoeve de Hei

9 maart 2017

Onderdeel van: Nederland — Tags: — sabine @ 3:36 PM

koe voeren hoeve de heiTegenover Center Parcs het Meerdal ligt Hoeve de Hei. Een moderne koeienstal waar je als bezoeker van het Vakantiepark een rondleiding kan boeken.

Mijn kinderen worden altijd enthousiast van bezoekjes aan een boerderij. Daar zijn naast koeien vaak ook andere dieren te vinden.

En op deze moderne boerderij is een voer robot waar we heel nieuwsgierig naar zijn.

Een warme ontvangst

We worden hartelijk ontvangen door boerin Marleen en haar dochter Suze. We worden meegenomen naar de stal van de Kalfjes en pinken.

Boerin Marleen vertelt met veel passie over de dieren. Wist jij dat koeien zindelijkheidstraining krijgen? En dat ze voor het eerst zwager worden als ze 15 maanden zijn?

Buiten staan wat kleine hokjes naast elkaar. Hier zitten de net geboren kalfjes. De dieren krijgen er de eerste twee dagen de melk van hun moeder. Daarna gaan ze over op poedermelk. De kalfjes kijken ons met grote ogen aan. En poes Max zit bovenop het hok om het grut in de gaten te houden.

Hoeve de Hei uitleg van boerin
Kalfje bij Hoeve de Hei

De moderne koeienstal

Dan lopen we naar de grote koeienstal. En dan zien we hoe modern Hoeve de Hei is. Met verbazing zien we hoe de voerrobot zorgt dat er genoeg te eten is voor de koeien. Het ding hangt aan een soort monorail en kan zo op alle voederplekken in de stal komen.

Vanaf de grote loopbrug boven de stal zien we dat de koeien hier automatisch gemolken worden. Ze kunnen uit zichzelf naar de melkrobot lopen als ze het gevoel hebben dat de uiers te vol zitten.

Als ze de melkrobot inlopen word de koe herkend en de computer doet verder het werk. Heel bijzonder hoe dat tegenwoordig in zijn werk gaat.

De koeien van Hoeve de Hei staan het hele jaar op stal. Dat lijkt heel dieronvriendelijk. Maar ze worden in de stal juist heel goed verzorgd.

Ze slapen bijvoorbeeld op een waterbed en de stal is zo groot dat ze veel ruimte hebben om rond te wandelen. Er zijn aparte hoekjes voor de zwangere koeien en zieke koeien waar de beesten extra aandacht krijgen en goed verzorgt worden.

hoeve de hei voer robot

De pony’s van Center Parcs overnachten hier

Tegenwoordig kan je bij Center Parcs het Meerdal ook kiezen voor een ponyvakantie. De pony’s zijn overdag op het vakantiepark. Aan het einde van de dag komen ze naar Hoeve de Hei waar ze verzorgd worden en de nacht doorbrengen.

Lijkt het jou ook wel leuk om een keertje deze moderne stal te zien? Via de website van Hoeve de Hei kan je contact opnemen om een rondleiding te plannen.

Wij hebben Hoeve de Hei bezocht op uitnodiging van Liefde voor Limburg.

hoeve de hei koeien kijken

Het hoekje van de zwangere koeien

Hoeve de Hei kalfje

Poes Max houdt het kalfje in de gaten.

Bewaren

Geen reacties

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.