De Hoge Veluwe ontdekken vanuit Landal Coldenhove

1 december 2016

Onderdeel van: Nederland — Tags: , — Sabine @ 3:53 PM

Om mee te kunnen doen met de Nationale Boomplantdagen, verbleven we een weekendje bij Landal Coldenhove. Vanuit dit vakantiepark ontdekten we de Hoge Veluwe.

Speeltuin op de Hoge Veluwe

Zeb en Tycho in een speeltuin op de Hoge Veluwe

Landal Coldenhove ligt in het Zuid-Oosten van de Veluwe. Tussen Arnhem en Apeldoorn, en vlakbij de plaatsen Loenen en Dieren.

Het park ligt vlakbij Nationaal park de Veluwse Zoom, en in de omgeving is ontzettend veel te doen. Daar hebben we helaas allemaal geen tijd voor. We houden het bij een bezoek aan Nationaal Park de Hoge Veluwe, en de hoogste watervallen van Nederland bij Loenen.

En we verkennen natuurlijk het vakantiepark Landal Coldenhove.

Een park in het groen

Bladerengevecht bij huisje op Landal Coldenhove

Bladeren gevecht op het terras

We komen laat in de middag aan bij Landal Coldenhove. na inchecken rijden we het park in, op zoek naar ons huisje.

Alle huisjes liggen prachtig tussen de bomen. Het is herfst, dus de bladeren hebben mooie kleuren. Op het terras van het huisje houden we een blader-gevecht.

Het huisje zelf is keurig in orde. Van buiten ziet het er wat verouderd uit, maar binnen is het gemoderniseerd. We zijn van alle gemakken voorzien, en settelen ons even in de woonkamer.

Het nieuwe restaurant van Landal Coldenhove

Schommels aan tafel bij het restaurant van Landal Coldenhove

Schommels aan tafel bij het restaurant

Dan wordt het echter hoog tijd om de magen te vullen, en dus op naar het restaurant. En wat blijkt: dat is volledig vernieuwd!

Helaas is het restaurant volgeboekt. Maar we mogen wel in de serre aanschuiven. Daar is het wat frisser, zeker als de buitendeur open gaat. Maar het eten is er niet minder lekker om.

We genieten van een heerlijke maaltijd. En voor het toetje mogen we het restaurant zelf in, waar inmiddels plek is. De jongens willen namelijk wel de schommels uitproberen, die bij sommige tafels hangen, leuk!

De grote speelhal

Het indoor speelbos van Landal Coldenhove

Deel van het speelbos in de grote speelhal

Al tijdens het eten ontdekken Zeb en Tycho de naastgelegen grote speelhal. Tussen de gangen door nemen ze er een kijkje, en na het eten moeten wij ook mee.

In het speelparadijs is er van alles te doen. Veel klimmen, glijbanen, ballenbak, en hele grote Lego-blokken om een hut te bouwen. Ook kan je je eigen skelter in elkaar zetten.

Superleuk is ook de voetbalkooi. Hierin staat een interactieve digitale muur, waar allerlei voetbalspellen op gespeeld kunnen worden. Enige nadeel is dat je maar met enkele spelers tegelijk kan spelen, op je beurt wachten dus…

De Watervallen van Loenen

Watervallen van Loenen

Zeb en Tycho bovenaan de watervallen

De volgende dag gaan we op pad richting de Hoge Veluwe. Maar onderweg komen we langs Loenen, en we hebben gehoord dat daar de hoogste watervallen van Nederland zijn.

En dus stoppen we bij het parkeerterrein net buiten Loenen. Maar op de borden zien we dat de watervallen in onderhoud zijn. Toch zien we een beekje stromen, dus dat volgen we maar.

En inderdaad, dat komt uit bij de watervallen van Loenen. Het blijkt een gegraven beekje te zijn, bedoeld om het Apeldoorns kanaal op peil te houden. En het zijn dus ook kunstmatig aangelegde watervallen, benodigd vanwege het hoogteverschil in de beek.

Maar de watervallen zijn zeker een bezoekje waard. Zeb en Tycho spelen met het water, en laten blaadjes en takjes naar beneden stromen. En de omgeving is prachtig, met in dit jaargetijde ook veel mooie paddenstoelen.

Op de fiets door Nationaal Park de Hoge Veluwe

Boomhut in Nationaal Park de Hoge Veluwe

We stoppen even bij deze boomhut

We vermaken ons een uurtje en gaan dan door naar onze hoofdbestemming van vandaag: Nationaal Park de Hoge Veluwe.

We parkeren onze auto bij de ingang, kopen kaartjes en wandelen dan het park in. En het mooie is: daar staan al vele witte fietsen op ons te wachten. Gratis te gebruiken voor bezoekers van het Nationale Park.

En dus kiezen we een fiets uit, en gaan we op pad. Lekker door de bossen en over de heide. Onderweg stoppen we bij een hut om even te spelen. En even later, ja hoor: we spotten een hertje!!

Het bezoekerscentrum en Museonder

Museonder in Nationaal Park de Hoge Veluwe

Zeb en Tycho ontdekken een hol in Museonder

We komen aan bij het bezoekerscentrum. We parkeren de fiets en gaan eerst even opwarmen met een kop soep bij het restaurant.

Daarna weer naar buiten, waar de jongens een grote speelplaats zien. We zijn ze even een half uurtje kwijt. Ze zijn aan het klimmen, op de kabelbaan, op de schommel enzovoorts. En dat allemaal helemaal in de natuur.

Dan besluiten we naar het Museonder te gaan. Eerst zien we in het bezoekerscentrum alle landschappen en dieren die in de Hoge Veluwe voorkomen. En daarna gaan we in het Museonder onder de grond.

Tussen de wortels van een oude boom vinden we onder andere insecten, holen van konijnen en vossen, en botten. We leren alles over de herkomst van zwerfkeien en zoet en zout grondwater.

Als we genoeg gezien hebben, stappen we weer op de fiets. Het Kröller-Müller museum laten we links liggen, evenals het Jachthuis St. Hubertus (waar wel een speciale kinderrondleiding is). Daarvoor moeten we nog eens terugkomen als de jongens wat ouder zijn.

Speeltuin, zwembad, en pizza restaurant bij Landal Coldenhove

Glijbaan in het zwembad van Landal Coldenhove

Zeb glijdt van de glijbaan in het zwembad

Eenmaal terug bij Landal Coldenhove willen de jongens lekker gaan zwemmen. Dus snel naar het huisje, zwemspullen pakken en dan richting het zwembad.

Maar niet voordat Zeb en Tycho ook hier de buitenspeeltuin ontdekken. En dus nog even lekker genieten van het speelkasteel, de kabelbaan en de airtrampoline.

Het zwembad van Landal Coldenhove is redelijk groot, maar geen subtropisch zwemparadijs. Toch kunnen kinderen zich hier prima vermaken.

Er is een bad om baantjes te trekken, een peuterbad, en een groot familiebad. In het familiebad staat een fontijn, een (deel van een) piratenschip met glijbaan, en een stroomversnelling. Verder voor de ouders (en kinderen die moe zijn) een lekker bubbelbad.

Als we helemaal moe en voldaan zijn, is het weer tijd om te gaan eten. Dit keer kiezen we voor het pizza- en pannenkoekrestaurant. Ook hier is alles weer prima verzorgd, zodat we met volle magen ons bedje kunnen opzoeken.

Boomplantdag en terug naar huis

De volgende dag staat de boomplantdag op het programma. Wederom een topdag in de natuur.

En dan is het tijd om weer naar huis te rijden. We hebben een heerlijk weekendje bij Landal Coldenhove gehad. En nog lang niet alles op de Veluwe gezien en gedaan. We moeten dus nog maar eens terugkomen…

Klik hier als je ook interesse hebt om naar Landal Coldenhove te gaan.

Geen reacties

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.