We verkennen de Ardennen vanuit Landal Les Etoiles

21 juli 2016

Onderdeel van: België — Tags: , — Sabine @ 6:29 PM

Onze vakantie start direct goed. We gaan een weekje naar de Ardennen, naar Landal Les Etoiles. Dit park is sinds 1 april 2016 onderdeel van Landal, en wij gaan het verkennen.

Lounge ruimte bij Landal Les Etoiles

Lounge ruimte bij Landal Les Etoiles

Als op vrijdag de zomervakantie begint staan wij de jongens al op te wachten.

Snel voor de files uit lukt niet helemaal, maar na ruim 3 uur rijden arriveren we in de Ardennen, vlakbij de Franse grens.

Bij aankomst worden we hartelijk ontvangen en krijgen we uitleg over het park Landal Les Etoiles en de activiteiten op het park en in de omgeving.

Let Op: Park Les Etoiles is geen onderdeel meer van Landal GreenParks vanaf 1 mei 2018

Eerste kennismaking met Landal Les Etoiles

Chillen bij ons huisje op Landal Les Etoiles

Chillen bij ons huisje

De receptie, overdekte speelhal en het restaurant liggen in het kleine dorpje Blaimont. Voor de vakantiehuisjes rijden we nog ongeveer 500 meter verder het dal in. Daar doemen de charmante houten bungalows voor ons op die mooi tegen de helling aan gebouwd zijn.

Wij zitten in bungalow 59, een fijne plek helemaal beneden waar we heel dichtbij de speeltuin, tennisbaan en het binnen- en buitenbad zitten. Ons uitzicht is een groot grasveld, bomen en heuvels.

De bungalow zelf is niet heel groot, maar prima in orde. Er is een gezellige zithoek, grote eettafel met stoelen die prettig zitten, complete keuken en drie slaapkamers. Eén met stapelbed, één met twee éénpersoonsbedden en een ouder slaapkamer met twee bedden tegen elkaar aangeschoven.

We pakken onze spullen uit en nemen even rustig de tijd om bij te komen van de autorit. We genieten van een drankje op de ruime veranda. wat een rust daalt er op ons neer, heerlijk!

Heerlijk dineren in restaurant Le Bonne Heure

De buikjes zijn rond gegeten in restaurant La Bonne Heure

De buikjes zijn rond gegeten

Eenmaal uitgerust gaan we dineren in het restaurant Le Bonne Heure. Dit restaurant is door Landal uitbesteed aan een Nederlandse familie, omdat er een restaurant van goede kwaliteit gewenst is.

Het is een flinke wandeling bergop om bij het restaurant te komen. Maar als je dan op het terras zit te genieten van het heerlijke eten en het geweldige uitzicht, is het de klim meer dan waard.

Deze trip omhoog zullen we deze week nog meerdere malen maken. Want het eten is echt heerlijk, en de bediening zeer vriendelijk. En als de kinderen het even zat zijn aan tafel kunnen ze aan de overkant van de weg spelen in de overdekte speelruimte. Of een spelletje jeu de boulle naast het restaurant.

Er staat voor iedereen wel wat lekkers op de kaart. Van pizza’s en pasta’s tot wokgerechten en vis en vlees gerechten. Er zijn kindermenu’s met de bekende Nederlandse snacks. En voor de culinaire genieters speciale twee- of driegangen diners met heerlijke gerechten.

Tennissen en zwemmen

Het buitenzwembad van Landal Les Etoiles

Zwemmen in het buitenzwembad

Het is altijd even wennen als je in een ander bed slaapt, maar de bedden van Landal Les Etoiles liggen prima. We worden dan ook uitgerust wakker. De bestelde verse broodjes zijn bezorgd en we genieten van ons ontbijt op de veranda.

Na het ontbijt pakken we de tennisrackets voor een partijtje tennis. De banen zijn niet echt in beste staat. Maar voordeel is wel dat je er gratis gebruik van kan maken. We hebben in ieder geval lol en werken ons aardig in het zweet.

De jongens spelen ondertussen in de speeltuin naast de tennisbaan. Ze vermaken zich vooral met de leuke kabelbaan.

Dan wordt het tijd om af te koelen. We beginnen in het buitenbad. Het water lijkt erg fris, maar als je er even in zit dan is het wel lekker. We spelen wat met de bal en hebben het naar ons zin.

Naast het zwembad staan wat ligbedden en stoelen waar we tussen het zwemmen door genieten van het zonnetje.

Ook nemen we even een kijkje in het binnenbad. Het water is er net een paar graden warmer dan buiten en er liggen wat speelattributen in het water. En daar vermaken Zeb en Tycho zich prima mee. Er is geen toezicht bij de zwembaden. Belangrijk is dus dat je zelf een oogje in het zeil houdt.

Kajakken op de Lesse

Kajakken bij het kasteel van Walzin langs de Lesse

Kajakken bij het kasteel van Walzin langs de Lesse

Op zondag is het prachtig weer, ideaal voor een kajaktocht op de Lesse. We rijden naar Dinant waar diverse bedrijven zijn die kajaks verhuren. Wij gaan naar Kajak Libert, de gele kajaks.

Het is druk bij het verhuurbedrijf. We kunnen kiezen tussen een route van 11 of 22 km. Wij gaan voor de 11 km, ongeveer 2,5 uur varen. Vervolgens krijgen we een kaartje voor de bus zodat we naar de startplek kunnen gaan.

Het is even wachten voordat de bus komt. We halen ook nog mensen op bij de andere verhuur bedrijven. De bus zit dus overvol. Gelukkig duurt de rit niet al te lang en worden we gedropt bij de Lesse. We lopen over de brug naar het startpunt van Libert.

Daar krijgen we twee tonnetjes om spullen droog te houden. We mogen zelf de peddels uit een busje pakken en dan word er een kajak klaargezet op de rollerbaan. Als we ingestapt zijn rollen we zo naar beneden het water in. De tocht gaat beginnen!

Het is druk op het water. We proberen zoveel mogelijk voor of achter grotere groepen te blijven zodat we relaxed kunnen kajakken. We varen door de prachtige bosrijke heuvelachtige natuur. Af en toe is er een kleine versnelling in het water en twee keer moeten we afdalen in een kleine waterval wat de tocht wat leuker en spannender maakt.

Onderweg zijn diverse plekjes waar je even kan stoppen voor een pauze of picknick. Ook stops waar je wat te drinken of een snack kan kopen. Wij stoppen ook op zo’n plekje om rustig wat te drinken. Zeb neemt hier nog een duik in de Lesse. Het water is erg koud, maar dat vind hij alleen maar leuk.

Onderweg spetteren we elkaar natuurlijk nat. En langs de route staat een kasteel wat voor prachtige uitzichten zorgt.

Wandeling langs de Maas naar Castel les Sorbiers

Castel Les Sorbiers

Castel Les Sorbiers

De volgende dag doen we het heerlijk rustig aan. Zeb en Tycho gaan lekker zwemmen, en wij besluiten een wandeling langs de Maas te maken.

Landal Les Etoiles ligt namelijk vlakbij de rivier, alleen zie je dat niet direct. Je moet nog zo’n 175 treden over een trap naar beneden. Dan kom je bij een aanlegsteiger, waar ook iedere dinsdag een boottocht naar Dinant vertrekt.

Hiervandaan wandelen we langs de Maas naar Castel les Sorbiers, wat ongeveer een kilometer verderop ligt. Dit is een mooi landgoed met hotel en restaurant in een 19de eeuws kasteel met bijgebouwen.

Hier genieten we van een heerlijk drankje op het terras, en genieten we van de mooie rustige omgeving. Ook liggen we nog even in de hangmatten die we op het landgoed tegenkomen. Dit is een heerlijke rustige omgeving waar vandaan je ook nog diverse wandel- en fietsroutes kan volgen.

Rail biken, superleuk!

Rail Bike Molignee Onhaye

De jongens vervoeren ons op de Rail Bike

Al diverse keren heb ik gelezen over rail biken. (fietsen over een oude spoorbaan). Dat lijkt me zo leuk om te doen. En in de omgeving van Landal Les Etoiles is het mogelijk.

Dus rijden we naar het kleine plaatsje Fallaën, het startpunt van de Rail Bike van de Molignee Onhaye. Hiervandaan kun je ofwel 4 kilometer de ene kant op, ofwel 3 kilometer de andere kant op. En een uur later weer terug natuurlijk.

Na een korte uitleg nemen we plaats op de rail bike. De jongens hebben er zin in en beginnen fanatiek te trappen. Patrick en ik zijn slechts passagiers.

Na 10 minuutjes krijgen we een bui, maar gelukkig gaat de spoorbaan onder de bomen door, waar we kunnen schuilen. Daarna is de baan nat en slippen de wielen wat. Dat mag de pret niet drukken, maar nu begrijpen we de vertragingen bij de NS wat beter.

Op het eindpunt stappen we van de Rail bike. Van de beheerder hoorden we dat we hier vandaan kunnen wandelen naar de Abdij van Maredsous een kilometer verder. De wandeling gaat onder een oude spoortunnel door, en dan flink omhoog. Onderweg spotten we nog een kleine slang, die zich snel uit de voeten maakt.

Bezoek aan de Abdij van Maredsous

Speeltuin bij de Abdij van Maredsous

Zeb en Tycho spelen in de speeltuin bij de Abdij

Bij de Abdij is een bezoekerscentrum. Hier kunnen we wat eten en drinken op het terras. Voor de kinderen is er een leuk speeltuintje bij, ook weer met een kabelbaan. Dolle pret dus weer.

De abdij en kaasmakerij kan je alleen met een rondleiding bezoeken. Daar hebben we geen zin in, zodat we weer rustig terugwandelen.

Bij het eindpunt van de Rail Bike is een café waar we nog wat willen drinken. Maar wat schetst onze verbazing, dat we daar niet welkom zijn… Tijdens de lunch is het voor andere bezoekers gesloten. Onbegrijpelijk, we staan hier met diverse andere Rail Bikers die er graag wat zouden willen nuttigen.

Gelukkig kunnen we even later weer met de Rail Bike terug. De beheerder draait de fietsen om, en het enkele spoor is nu weer in de omgekeerde richting geopend.

Dit keer zijn Patrick en ik aan de beurt om te fietsen. Maar het blijkt licht heuvel af te lopen, zodat we nauwelijks hoeven te trappen. Heerlijk relaxed komen we weer bij het startpunt aan.

Dinant met zijn grotten en Citadel

Uitzicht bij de citadel van Dinant

Uitzicht bij de citadel van Dinant

Het is nog vroeg in de middag en dus besluiten we richting Dinant te rijden. Deze bekende stad met zijn citadel ligt vlakbij en we zijn er dan ook zo.

Bij de ingang van het stadje liggen de grotten van Dinant. Met de stalagmieten en stalagtieten die we al in diverse andere grottencomplexen gezien hebben. Dit kaar laten we ze dus links liggen en gaan op weg naar de citadel.

We rijden de brug over de Maas over en zien de citadel al hoog op de rots, met een kabelbaan er naartoe. Het blijkt echter nauwelijks mogelijk om hier te parkeren.

We volgen daarom de route omhoog richting de citadel. Daar is wel ruime parkeergelegenheid, plus een speeltuin en terras, prima dus.

De citadel zelf is niet heel bijzonder. Patrick bezoekt later nog wel de tentoonstelling over de eerste Wereldoorlog, en er is nog een rondleiding in het Frans. Wij besluiten naar beneden te klimmen over de trappen langs de rotsen.

Dinant zelf valt een beetje tegen. Een drukke weg met auto’s gaat er dwars doorheen. En bij de boulevard zijn ze op dit moment bezig met grote werkzaamheden. Volgend jaar zal het er wel prachtig zijn, maar nu besluiten we weer snel terug te gaan.

We nemen de kabelbaan omhoog, en dat is natuurlijk altijd leuk. En boven nemen we plaats op het terras met prachtig uitzicht over de stad en de Maas. Zo is het wel een erg mooi plekje hier.

Wildpark bij de grotten van Han

Everzwijnen bij het Wildpark van Domein van Han

Everzwijnen bij het Wildpark van Domein van Han

Onze laatste volle dag in de Ardennen besluiten we een bezoek te brengen aan het Domein van de grotten van Han. We gaan echter niet voor de wereldberoemde grotten, maar voor het bijbehorende Wildpark.

Het is even zoeken, omdat niet helemaal duidelijk is waar de ingang van het Wildpark zou moeten zijn. Navraag leert ons dat we gewoon in het centrum van Han-sur-Lesse moeten parkeren. Daarvandaan worden bezoekers per tram of bus naar de grotten en het Wildpark gebracht.

De oude tram piept behoorlijk, en met een hoop kabaal rijdt hij ons omhoog. Halverwege stopt hij om de bezoekers aan het Wildpark er uit te laten. Hier wandelen we verder over het traject van de oude spoorbaan, die veel hoger door de heuvels gaat dan de huidige baan.

Eenmaal in het park komen we langs de verblijven van herten, everzwijnen, uilen, wolven en lynxen. Met ondertussen nog mooie uitzichten, en een stukje geschiedenis van de oude tramlijn naar de grotten van Han.

We schuilen even voor een flinke bui, en onderweg zijn er wat speeltoestellen en een route door de bomen. Uiteindelijk komen we bij het oude eindstation van de tram, waar we denken wat te kunnen eten. Dat kan ook wel, maar het assortiment valt wat tegen. Het is eigenlijk maar een kraampje met koeken en chips en eenvoudige drankjes.

We vervolgen de wandeling naar beneden, waar we de keuze hebben om met de bus verder te gaan, of het wandelpad van nog eens bijna 5 kilometer te volgen. We besluiten het laatste te doen, en dat blijkt nog wel een hele uitdaging.

Het wandelpad om de grote weiden met herten, oerossen en oerpaarden gaat nog flink omhoog en omlaag. Zeb en Tycho doen het echter moeiteloos, die zijn druk in discussie over Minecraft of Lego ofzo. En ondertussen bewonderen we nog de gieren, beren en andere dieren waar we langs komen.

Aan het eind van de wandeling door het wildpark komen we bij de ingang van de grotten van Han, tevens het eindstation van de tram. Wij gaan niet naar de grotten en dus brengt de tram ons weer terug naar het dorp Han-sur-Lesse. Daar pakken we nog een terrasje in het leuke centrum voor we weer naar Landal Les Etailes rijden.

Landal Les Etoiles is zeker een aanrader

Bollo waakt over Landal Les Etoiles

Bollo waakt over Landal Les Etoiles

Na een weekje in Landal Les Etoiles zijn we het er wel over eens: Landal Les Etoiles is zeker een aanrader. Een prachtig plekje in de Ardennen, met al zijn leuke activiteiten.

Het is wel duidelijk dat het park nog maar recent door Landal is overgenomen. Aan de huisjes en een aantal faciliteiten zal in de komende jaren nog wel wat verbeterd worden. Maar het is nu al een heel leuk park waar Landal duidelijk haar stempel op heeft gedrukt.

Wij vinden vooral het restaurant bij de receptie in het dorpje erg goed. En ook de lounge-ruimte aan de overkant, met indoor speelruimte, is erg leuk. Bollo hebben we al wel gezien, maar de animatie-activiteiten waren nog niet begonnen. Ongetwijfeld zullen die echter ook wel een succes zijn.

We hebben Landal Les Etoiles bezocht op uitnodiging van Landal GreenParks.

Geen reacties

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.