Leuke uitjes in de Ardennen

24 mei 2018

Onderdeel van: België — Tags: , — Sabine @ 11:54 AM

klaar voor het klimpark

Wij hebben zin om te klimmen!

Vanaf hun vakantieplek op camping La Clusure verkennen Liane en haar gezin leuke uitjes in de Ardennen. Ze gaan onder anderen naar de grotten van Han, op een GPS tocht, klimmen en kanoën.

Vader Joost, moeder Liane, Floor van 12 en Sven van 10 jaar zijn te gast op Camping La Clusure in de Belgische Ardennen. Een prachtige omgeving voor tal van leuke uitstapjes.

De onderstaande uitjes doen zij op uitnodiging van het bureau België Toerisme Wallonië – Ardennen.

De Grotten van Han

Klaar om de grotten in te gaan

Op maandag 30 april 2018 gingen we op pad naar de Grotten van Han. Uiteraard hadden wij hier al eens eerder van gehoord, maar nog nooit bezocht.

Super leuk om te ontdekken, dus gingen we op tijd op weg. Van te voren hadden we al een beetje bekeken wat we wilde doen. Dit is wel handig, omdat er verschillende opties zijn.

Zo kun je bijvoorbeeld de grotten en het bijliggende Wildpark bezoeken. Ik zou je dit ook adviseren. Ten eerste omdat het Wildpark ook echt de moeite waard is. Ten tweede omdat je dan een dag vullend programma hebt. Als je alleen de grotten bezoekt, ben je in 3 uurtjes wel klaar.

Je kunt bij de grotten en het Wildpark 3 verschillende routes doen. Elke route wordt aangegeven met een kleur. Wij hadden het plan om route geel te doen. Dit is het wandeltraject. Via een app met daarop een leuke speurtocht, loop je langs alle dieren in het Wildpark. Je komt dan ook langs de ingang van de grot, zodat je deze kunt bezoeken.

Helaas was het deze dag koud en regenachtig, dus besloten we eerst de grotten te doen in de hoop dat het ‘s middags beter weer werd. Dus stapten we in het treintje wat ons naar de grotten bracht. Houd rekening met wachttijd, zeker in het hoogseizoen.

Met een gids de grot in

Wandelen door de grotten van Han

Wandelen door de Grotten van Han

Onder begeleiding van een Nederlandse gids gingen we vervolgens de grotten in. Best wel spannend zo onder de grond, de duisternis in. De gids gaf aan hem niet uit het oog te verliezen. Sven had dit goed in zijn oren geknoopt en werd zenuwachtig als we hem even niet meer zagen.

Indrukwekkend om te zien hoe de natuur zijn werk heeft gedaan en de vele verschillende structuren om je heen te ontdekken. Geen wand is hetzelfde en met de mooie, vernieuwde led verlichting werden we regelmatig verrast en genoten we van deze bijzondere grot.

Door de schemering en omdat het verboden is te flitsen, is het lastig om mooie foto’s te maken. Je kunt er beter voor kiezen om alles goed te bekijken en te beleven zodat je daar een mooie herinnering aan over houdt….

Na een wandeling van 2 kilometer langs verschillende galerijen, betoverende zalen en af en toe een uitleg van de gids zien we het daglicht weer voor ons. Ik verklap verder niets, maar schrik niet aan het einde van de wandeling!

Op naar het Wildpark

Beren in het Wildpark van Han

Yes, beren gespot!

Na ’t bezoek aan de grot nemen we even de tijd om wat te eten en te drinken. Neem gerust je eigen lunch mee, want er zijn verschillende picknickplekken. Voor de liefhebbers zijn er uiteraard ook diverse horecagelegenheden.

Daarna gingen we weer op pad, op weg naar de wilde dieren. Ik zette vol enthousiasme het lied: ‘Wij gaan op berenjacht’ in, maar dit viel niet in hele goed aarde bij de twee tieners die naast me liepen, heel gek!

De kids hebben nog even in de speeltuin gespeeld en daarna liepen we weer naar ‘t beginpunt om de wandeling te gaan doen. Nog een tussenstop gemaakt bij Han 1900, een museum wat inbegrepen zit bij je ticket. Je kunt hier het landelijke leven en de vergeten ambachten zien. We vonden het leuk en de moeite waard om hier even door heen te gaan. Er is genoeg te zien!

Achteraf gezien hadden we direct na het bezoek aan de grot wandelend verder gekund. Helaas kregen we nu bij de ingang te horen dat het wandelpad vanwege het slechte weer was afgesloten. Dat was even balen, maar op naar het alternatief: de Safari-bus, route groen.

Al luisterend naar de info die werd gegeven, genoten we van de vele verschillende dieren. We hebben onder andere de wolven, bruine beren, de lynx, de Europese bizon en de veelvraat gespot, oftewel: de Europese ‘big five!’

De mooie natuur, de vrijheid die de dieren hebben en de prachtige uitzichten maken het park zeker de moeite waard. Wij hebben er allemaal van genoten. Als je een beetje weer hebt kun je je in dit park prima een dag vermaken en genieten van de prachtige groene omgeving van dit Wildpark en de grotten van Han.

Kortom, een aanrader! Kijk hier voor alle informatie over de grotten.

Met een GPS op ontdekking in de natuur

gps tocht ardennen

Welke kant moeten we nu op?

Natuurlijk hebben we ook nog wat sportieve uitjes uitgeprobeerd! Bij B-adventure op Park La Clusure kun je allerlei buitensportactiviteiten boeken. Sinds kort werken zij samen met RHM buitensport, een bedrijf dat op verschillende locaties in de Ardennen zit. Hierdoor heb je nog veel meer keuze in verschillende activiteiten. Kijk hier voor meer informatie en locaties.

Op woensdag besluiten we de GPS tocht uit te proberen die je vanuit onze camping kan doen. En wat was dit verrassend leuk!

Zo’n tocht kun je vanaf verschillende locaties in de Ardennen maken. Wij doen een soort van biertocht die ook aangepast kan worden voor kinderen. We halen de map en het GPS apparaat op en starten met het lezen van een verhaal over kabouters die bier brouwen. Die gedachte op zich is al komisch…

De kinderen zijn gelijk geboeid door het verhaal en vinden het apparaat erg interessant. Ze nemen gelijk het voortouw en aan de hand van de eerste opdracht, een rebus, vonden we de eerste coördinaten. Deze gelijk ingevoerd, en ja hoor, de pijl wijst naar de goede kant.

Als we lopen wordt ‘t aantal meters minder. Dus vol enthousiasme naar het volgende punt om daar vervolgens rekenpuzzels op te lossen en de volgende coördinaten te ontdekken. In de tocht zitten dus verschillende opdrachten die je steeds moet oplossen. Soms moeilijk, soms makkelijk, maar net goed zodat iedereen er plezier aan beleeft.

Na 2,5 uur zijn we in de buurt van het park. Het is ons gelukt om steeds de goede coördinaten te vinden, ook al was het aan het eind lastig. Aan het einde van de tocht kom je terug bij B-adventure en moet je een code vinden. Deze code moet je weer gebruiken om uiteindelijk de schatkist te vinden waar je een aangename verrassing te wachten staat!

Dit was echt een superleuke, leerzame wandeltocht. Eentje zonder gemopper, in een mooie, groene omgeving en met veel enthousiasme en gezelligheid!

Kanoën in de Ardennen

kanoën in de ardennen

De kano is wat wiebelig…..

Maar niet te lang nagenieten. We hebben een (te) strakke planning vandaag dus dooooorrrrrr naar de kano activiteit. Op zo’n 40 minuten van onze camping ligt de rivier ‘de Ourthe’, waar we een route van 7 km. gaan doen.

Vanaf deze plek gaan we het avontuur in een kano tegemoet. Bij aankomst worden eerst de auto’s naar de aankomstplek gebracht. Dat is handig omdat je dan aan het eind niet op elkaar hoeft te wachten. Waardevolle spullen kun je in een waterdichte ton doen die je voor een paar euro kan huren.

Ik ben wat eigenwijs en denk dat ’t zo’n vaart niet loopt met dat nat worden en omvallen, dus ik hou mijn spiegel reflex camera om mijn nek. Ik wil toch ’n paar leuke fotootjes maken voor bij dit verslag. Achteraf gezien zou ik mijn advies daarover toch iets bijstellen, het ging een aantal keer maar net goed.

Er waren iets te weinig 2 persoonskano’s, dus Floor en ik gingen voor de 1-persoons kano. Dat deze wiebelig is en als je niet peddelt omdraait wisten we toen nog niet. Anders had Floor denk liever in de stabiele 2 persoonskano gezeten….

Op zich kon je je lekker mee laten varen met de stroming. Hier en daar wel even flink peddelen voor de goede richting of om de laaghangende tak te ontwijken. Sven vond het soms wat saai in de stabiele kano…. Die ging natuurlijk een beetje klieren, met als gevolg dat hij bijna in ’t water belande toen hij ging staan om andersom te gaan ging zitten. Het liep allemaal net goed af

Door de mooie omgeving genoten we van de ongeveer 1.5 uur durende tocht. Het was zeker de moeite waard en wij vonden het een hele leuke ervaring.

High Rope klimpark

klimmen in het klimpark in de ardennen

Wat doet ze dit toch makkelijk!

Op vrijdagochtend gaan we voor de laatste keer op pad. De kinderen hebben zich ingeschreven voor HighRope. Ze gaan lekker klimmen op hoogte met een groep van zo’n 15 personen.

Het klimparcours ligt in de richting van het kanovaren in het dorpje Hampteau, dus vanuit onze locatie weer zo’n 40 minuten rijden. Na de instructie en het aandoen van de klimgordel mogen de kinderen starten bij een touwbrug die ’n aantal meter boven de rivier hangt.

Je ziet dat Floor en Sven in Nederland al een aantal keer hebben geklommen. Ze weten hoe het werkt en komen vrij makkelijk over de brug en ook door de rest van het parcours dat door het bos loopt. Dit geldt echt niet voor iedereen, want het klimmen kost best kracht en een paar meter boven de grond vindt niet iedereen leuk.

Eén vrouw moet ‘gered’ worden. Zij durft niet verder en wil naar beneden. De rest gaat door. Aan het einde tokkelen ze met een flink vaartje naar het eind en hebben ze het ‘makkelijkste’ parcours gehad.

Daarna dus naar het andere parcours, wat nog wat hoger ligt. Ook dit parcours vinden de kinderen heel erg leuk. Het nadeel van zo’n groep is wel dat je steeds op elkaar moet wachten. Er is begeleiding van een instructeur en je moet dus ook bij de groep blijven.

Je mag 2 klimroutes doen en bij beide is er een tokkelbaan ter afsluiting. Na een paar uurtjes is de klimactiviteit ten einde. Moe van de krachtsinspanning, maar met een voldaan gevoel gaan we nog even lunchen in t dorpje Hampteau.

Onze uitjes van deze vakantie zitten erop, maar wat hebben we ervan genoten! Als je ook naar dit gebied gaat, kijk dan even op de site van Wallonië België Toerisme. Hier vind je informatie over de Ardennen, leuke uitjes en suggesties voor accommodaties!

Op onze website vind je de leukste kindvriendelijke vakantie-adressen in de Ardennen.

tokkelen in een klimpark in de ardennen

Yoehoe, dit is leuk!!

Geen reacties

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.