Koken en garnalen vangen bij het Limfjord museum

10 mei 2017

Onderdeel van: Denemarken — Tags: — sabine @ 5:42 PM

Het Limfjord is een bijzonder stukje Denemarken. Om meer te weten te komen over de omgeving en het leven in de fjord gaan we op bezoek bij het Limfjord museum. En dat bezoek overtreft onze verwachtingen!

Mosselen eten op het strand bij het Limfjord Museum

We eten mosselen op het strand

Het Limfjord is geen fjord met hoge rotsen zoals je ze in Noorwegen ziet. Het is een soort binnenzee, omringd door het vasteland van Jutland.

Tijdens de Meivakantie verblijven we bij vakantiepark Dayz Rønbjerg by Landal, wat aan het Limfjord ligt. Het is maar een kwartiertje rijden naar Løgstør, de grootste plaats aan het fjord.

Hier bevindt zich ook het Limfjord Museum. Met bootjes, opgezette dieren en aquariums.

Super leuk is dat je hier ook zelf visjes, mosselen en garnalen kan vangen in het Limfjord. En om het feestje compleet te maken, krijg je kookles op het strand!!

Dag Dayz Rønbjerg, hallo Limfjord museum

We moeten vroeg uit de veren vandaag. Helaas gaan we afscheid nemen van Dayz Rønbjerg by Landal.

Na het ontbijt pakken we onze spullen in en verlaten ons knusse huisje. Wat hebben we genoten van dit vakantiepark met zijn mooie indoor speeltuin en zwembad met glijbanen en duikplanken.

Het oude deel van het Limfjord museum

Het oude deel van het Limfjord museum

We rijden in een kwartiertje naar Løgstør waar we parkeren voor het toeristenburo. Daar ontmoeten we Helena die ons meeneemt naar het Limfjord museum.

De gids staat al op ons te wachten, hij neemt ons mee naar het nieuwe moderne deel van het museum.

Het oude deel voor volwassenen ligt er tegenover. Het is een mooi pand met trapgevel aan het kanaal. Daar vind je vooral informatie over het fjord.

Welke dieren en vissen leven er in het Limfjord?

Als we binnen komen zien we diverse oude vissersboten staan. Aan de zijkant zien we opgezette dieren die in het Limfjord voorkomen. Zoals de zeehond en diverse watervogels. Maar de gids wenkt ons om bij de bak te komen kijken waar vissen en zeesterren zwemmen.

Hij laat zien hoe de platvissen van kleur veranderen en dat gaat verrassend snel! We zien ook hoe de zeesterren eten en zich omkeren, en hoe je krabben kan oppakken. Tycho mag een zeester vasthouden en is helemaal in zijn nopjes.

Dan toont hij 3 aquaria, met de vissen die er respectievelijk 1000 jaar geleden, 100 jaar geleden, en nu in het Limfjord leven. Er is veel veranderd…

Patrick mag nog een grote levende kreeft vasthouden, de jongens en ik vinden hem wat te groot en laten deze kans voorbij gaan. Heel bijzonder is het om te zien hoe een kreeft eet. Hij heeft naast zijn bek een soort kleine handjes die het eten naar binnen werken. Echt heel grappig!

Limfjord Museum

Mijn helden met een kreeft en zeester in de hand.

Garnalen vangen in het Limfjord

Er staat ons een leuke verrassing te wachten. We gaan zelf proberen om visjes, garnalen en mosselen te vangen. We wandelen naar het strand, waar we een vissersbroek aankrijgen. Daarmee gaan we het water in, om ieder met een schepnet vissen te vangen.

Garnalen vangen in het Limfjord

Garnalen vangen in het Limfjord

De jongens moeten even wennen aan het wandelen in zee. Het gaat over stenen, schelpen en zand met een groot schepnet in hun hand. Maar al snel vinden ze het erg leuk en zijn ze druk in de weer om wat te vangen.

Het water is nog erg koud, dat kan je wel voelen door het pak heen. En blijkbaar is het voor de visjes ook nog te koud, want die kunnen we niet vinden in het water. Wel vangen we diverse kwallen, garnalen, een paar mosselen en wat zeewier.

Koken op het strand

En dan staat ons een tweede verrassing te wachten. We gaan onze zelf gevangen vis, mosselen en garnalen bereiden op het strand. Doordat wij erg vroeg in het voorjaar waren, hebben we helaas geen vis gevangen en eigenlijk te weinig garnalen en mosselen voor een leuke maaltijd.

En dus tovert de gids een bak mosselen tevoorschijn uit de supermarkt. OK, iets minder vers, maar een goede oplossing om een mooi gerecht te gaan maken.

De jongens snijden de groente fijn en helpen met het bereiden van de mosselen. Ze lusten ze zelf echter niet, hoewel Zeb het wel probeert. Wij eten ze wel met smaak op.

Ook worden onze eigen gevangen garnalen gebakken. Deze zijn krokant vanwege de schil want ze zijn te klein om te pellen. Ze smaken naar kroepoek zegt Zeb…

Limfjord Museum koken op het strand

Mosselpannetje koken op het strand

Varen over het kanaal

Na het koken op het strand lopen we naar het naastgelegen “Fredrik VII Kanaal” dat tussen 1855 en 1861 gegraven is. Wij vragen ons af waarom er toch een kanaal gegraven is naast zo’n groot Fjord. Konden de boten daar niet varen?

Varen over het kanaal bij de Limfjord

Zeb mag ook nog even schipper zijn

We stappen in een klein bootje om over het kanaal te varen en krijgen antwoord op onze vragen. Dit kanaal is aangelegd omdat het Limfjord vanwege zandbanken moeilijk te bevaren was.

We varen naar het eind van het kanaal waar we lunchen in de buitenlucht. We genieten van de vissalade, Deense kaas en crackers en een koud vleesgerecht. Het is heerlijk!

Na de lunch varen we weer terug naar het museum, waar we afscheid nemen van onze gids en Helene. We hebben genoten van het Limfjord Museum. Het is zo’n uitje waar je verrast wordt door het enthousiasme van de gids en de leuke activiteiten! Echt een aanrader!

Wij hebben het Museum bezocht op uitnodiging van Visit Denmark en Visit Vesthimmerland.

Meer weten over Denemarken? Lees op de website over Noord-Jutland, Djursland en Denemarken algemeen.

Gebakken Garnalen uit de Limfjord

Verser kan niet, gebakken garnalen uit de Limfjord

Limfjords museum varen kanaal

Een mooi einde van ons bezoek, varen over het kanaal

Geen reacties

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.