Loftahammar en de Tjust Archipel in Oost-Zweden

15 september 2015

Onderdeel van: Zweden — Sabine @ 2:16 PM

Zweden is het land van veel bossen en meren. In het Oosten van Zweden neemt het water de overhand, en is er meer sprake van eilanden en schiereilanden. Onze vakantie gaat naar dit gebied: de Tjust Archipel rond het dorp Loftahammar.

Vissen in de Tjust Archipel

We proberen een visje te vangen in de Tjust Archipel

We vertrekken uit Kopenhagen om via de Øresund-brug Malmö in Zweden te bereiken.

Tot onze verrassing blijkt dit voor het eerste deel een lange tunnel te zijn. Maar even later volgt dan toch de brug.

Eenmaal in Zweden stuurt de Tom Tom ons eerst over de snelweg richting Helsingborg, en dan verder richting Jönköping.

Maar halverwege die snelweg slaan we af, om vervolgens over provinciale wegen richting Oost-Zweden te rijden.

Een mooie tussenstop bij Växjö

Op de steiger bij Toftastrand

Op de steiger bij Toftastrand

Na een paar uur rijden is het tijd voor een tussenstop. Alleen zien we hier geen wegrestaurants. Na enig zoeken zien we vlakbij Växjö toch wat bordjes die ons naar Toftastrand leiden.

En wat een leuk plekje is dit zeg! Een mooi gebouw met veranda en groot grasveld met uitzicht over een prachtig meer.

Het restaurant is meer een bakkerij, met allerlei taartjes en andere zoetigheid. Geen ramp natuurlijk, we smullen er lekker van.

En daarna nemen we natuurlijk even een kijkje bij het meer, het eerste Zweedse meer wat we zien natuurlijk. We lopen de lange steiger op, kijken naar de visjes en de bootjes en het mooie uitzicht. Dit is dus Zweden!

De mooie vakantievilla van Sweeds

De veranda van ons vakantiehuis Äksedal

De veranda van ons vakantiehuis Äksedal

We vervolgen onze weg en een paar uur later, na langs vele andere meren te hebben gereden, komen we aan in Loftahammar, bij het kantoor van Sweeds.

Sweeds verhuurt vele vakantiehuizen in de Tjust Archipel. De huizen zijn vaak van particulieren, maar worden door Sweeds opgeknapt en van alle gemakken voorzien voor de verhuur.

Wij verblijven in de 10-persoons villa Äksedal, een paar kilometer buiten het dorp. Gelegen in de natuur, op een groot, rots- en heuvelachtig terrein.

Als we de villa inspecteren zijn we direct onder de indruk. Wat een ruimte, en wat mooi ingericht. Met behoud van de oude stijl van een echt Zweeds houten huis.

Wandelen in Natuurreservaat Hulöhamn

Tycho in de Zweedse bossen

Wie fotografeert nu wie?

De rest van de dag gebruiken we om lekker bij te komen van de reis. En de volgende morgen komt Stefan, eigenaar van Sweeds, om ons wat meer te vertellen over de omgeving. We stellen een programma op om die de komende dagen te verkennen.

Die middag beginnen we met een wandeling in het Natuurreservaat Huöhamn, vlakbij ons vakantiehuis. Als we er naartoe rijden zien we al een paar hertjes in het wild, dat begint goed!

We parkeren de auto en gaan op pad. Een breed pad, maar even later leiden de paaltjes ons het bos in, naar hele smalle paadjes.

Het is een fikse wandeling door het groen, maar de beloning volgt op het eind. We komen aan het water, waar we op de rotsen klauteren, en een prachtig uitzicht hebben.

Naar het vissersdorpje Flatvarp

Rennen over de rotsen bij Flatvarp

Rennen over de rotsen bij Flatvarp

De volgende morgen besluiten we de weg waar ons vakantiehuis aan ligt helemaal af te rijden naar het vissersdorpje Flatvarp.

Omdat dit deel van Zweden vooral uit eilanden en langgerekte schiereilanden bestaat, is rondjes rijden er niet bij. Flatvarp is dus het eindpunt van een lange route.

Het blijkt maar een heel klein dorpje te zijn. Hier en daar een woning, en aan het einde een haventje. Er zijn wel wat toeristen, die hier een bootje hebben liggen, of die een plekje zoeken op de rotsen.

Wij doen dat ook. Zeb en Tycho rennen wat over de rotsen. Wat een rust hier… jammer dat wij dat snel zat zijn…

Varen tussen de rotsen

Bootje aangelegd bij de rotsen

Mooi zwemplekje of toch een beetje koud?

‘s Middags mogen we een boot van Stefan lenen, om de rustige kant van de Tjust Archipel zelf te ontdekken. Uitgerust met GPS en een gedetailleerde kaart, want er zijn veel rotsen waar we tussendoor moeten varen.

Ietwat gespannen gaan we dus op pad. Hoe werkt die GPS, en weten we wel zeker dat we alle rotsen ontwijken?

Na een tijdje varen gaat dat wat beter. We komen ook op wat bredere stukken, waar we de vaart er aardig in kunnen zetten. Tot de jongens het een beetje zat zijn, die willen stoppen om te vissen.

Tycho heeft een hengeltje gekocht, en samen met een schepnet gaan we van boord om vanaf de rotsen wat vis te vangen. Dolle pret, al wordt er met het meegebrachte brood weinig gevangen…

Als we het vissen zat zijn gaan we weer aan boord, om tussen de eilandjes en de rotsen weer terug te varen.

En net als we denken overal tussendoor gevaren te hebben, gebeurt toch waar we zo bang voor waren: de motor raakt een rots…

Barbeque op een idyllisch plekje

BBQ op de rotsen in de Tjust archipel

Dineren op een prachtige plek

Gelukkig valt de schade mee en kunnen we gewoon door varen. Maar de schrik zit er wel een beetje in en we zijn blij als we het plekje bereiken dat we op de heenweg al uitgekozen hadden.

Hier leggen we aan en kunnen Patrick en de jongens even gaan zwemmen. Even, want het water blijkt toch wel aardig koud te zijn. Geen probleem voor Zeb, maar Tycho komt er snel weer uit.

Ondertussen steken we het meegenomen barbequetje aan. Wat een geweldig plekje toch weer om heerlijk te dineren. Het is bijna jammer dat het zo lang licht blijft, een mooie zonsondergang is het enige wat nog ontbreekt.

Op zoek naar een eland

Jawel, we hebben een eland gespot!

Jawel, we hebben een eland gespot!

Zweden, dat is bos en water. Maar natuurlijk ook elanden in het wild. Al op de eerste dag krijgen we tips waar we het beste naartoe kunnen gaan om ze te spotten.

En op de tweede dag is het al raak. We rijden in de schemering naar het elanden-veldje zoals dat al genoemd wordt. En ja hoor, daar staat er één.

Hij staat een eindje verderop, maar we zijn toch onder de indruk van hoe groot hij is. Hij graast rustig door terwijl wij hem een tijdje bekijken. Totdat Patrick toch te dichtbij komt, waarna hij in een mooie draf in de bossen verdwijnt.

Tot zover onze belevenissen aan de rustige kant van de Tjust Archipel. Morgen gaan we richting de wat grotere plaatsen Gamleby en Västervik.

Wil je ook zo’n topvakantie in Zweden? Kijk dan eens naar de Vakantiehuizen van Sweeds.

3 Comments

 1. Ziet er gaaf uit. Heerlijk veelzijdig land waar je voor een vakantie zeker vind wat je op dat moment wenst….een aanrader

  Reactie door Annelies — 15 september 2015 @ 9:03 PM

 2. Wij zijn zelf een paar jaar geleden in Zweden geweest.
  Als ik dit lees en zie dan wil je daar weer naartoe.
  De prachtige natuur, mooie meren en gebouwen.
  En vooral de rust sprak ons heel erg aan.
  Mooi Sabine om een stukje te herbeleven.

  Reactie door Ella van den Ing — 15 september 2015 @ 10:18 PM

 3. het ziet er wer geweldig uit

  Reactie door Joan Kuipers — 22 september 2015 @ 2:53 PM

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.