Met de tram en metro door Lissabon

18 september 2014

Onderdeel van: Portugal — Tags: , — Sabine @ 10:22 AM

Onze vakantie in 2014 begint in Portugal. In 3 dagen Lissabon leren we de stad kennen door vele ritjes met vooral het gele trammetje, de favoriet van onze kinderen.

Met de tram door Lissabon

Zeb geniet met zijn hoofd uit het raampje van de tram

Voor Lissabon kan je dagkaarten voor het openbaar vervoer kopen. Voor 6 Euro p.p. kan je de hele dag de metro, de tram of de bus gebruiken. Ideaal!

Na een voorspoedige vlucht nemen we dus meteen de metro van het vliegveld naar het centrum van de stad.

Nadat we ons appartement gevonden hebben gaan we op verkenning uit in de stad.

Eerst lopen we richting Mercado da Ribeira. Dit is een grote hal waar allerlei eettentjes rondom een groot terras zitten. Ideaal, zo kan iedereen naar eigen wens verschillende gerechten proberen.

Wij genieten van een pizza en proosten op de vakantie.

Via het treinstation lopen we langs de boulevard van de rivier de Taag naar het plein Terreiro do Paco. Het is hier erg warm en dus besluiten we om maar eens een ritje te maken…

De oude wijk, het domein van het gele trammetje

Tram bij Estrela basiliek Lissabon

De tram bij de Estrela basiliek in Lissabon

We stappen in de beroemde tram 28 en laten ons door het oude centrum van de stad rijden. De tram is vol en we moeten staan, maar dat is geen enkel probleem voor onze jongens. Over de schouders van de bestuurder kijken ze mee en genieten ze met volle teugen.

De kleine tram trotseert kleine en grotere heuvels, en wij krijgen een mooi beeld van de stad.

Bij het eind station op het Rossio plein besluiten we met de metro terug te gaan naar ons appartement. Deze is ondertussen schoon en wij zijn toe aan een uurtje slapen.

Na ons rust momentje gaan we dineren in dezelfde Mercado. Na het eten besluiten we nog maar een ritje met de tram te gaan maken. We genieten van het gekronkel door de straatjes in de open tram.

Als we over moeten stappen op een andere tram staan we voor het Estrela park. We besluiten om er even een rondje te lopen.

Het park blijkt erg leuk te zijn. Er staan prachtige bomen en er is een vijver met eenden en een speeltuintje voor de kinderen. Zeb en Tycho leven zich even heerlijk uit. Het is heerlijk om even uit de drukte te zijn en rond te struinen in het park.

Dan rijden we verder met de tram naar ons appartement voor een welverdiende nachtrust.

Heerlijk struinen in Castelo de São Jorge

Het kasteel in Lissabon

We poseren op de muren van het kasteel in Lissabon

De volgende ochtend besluiten we een kijkje te nemen bij de ruïnes van het kasteel in de stad.

We nemen weer tram 28 richting het Castelo. Deze zet ons af op een mooie pleintje, met een prachtig uitzicht over de stad en de rivier. Hier genieten we van een lekker ontbijtje.

Dan lopen we verder richting het kasteel, waar we eerst nog een kwartiertje in de rij staan voor tickets. Maar die blijken absoluut de moeite waard.

In het kasteel-complex kunnen de jongens heerlijk hun gang gaan. Ze spelen en poseren bij de kanonnen, beklimmen de muren, en bewonderen de mooie torens.

Op één van de binnenplaatsen zijn verschillende roofvogels te bewonderen. En in het parkje lopen verschillende pauwen waar Tycho achteraan gaat.

Kortom, we vermaken ons hier prima, dat kasteel is een echte aanrader voor kinderen in Lissabon.

Het Moderne Parque das Nações

Onder de grote waterval bij het Parque das Nacoes

Onder de grote waterval bij het Parque das Nacoes

In de middag zetten we koers met de metro naar het Oosten van de stad. Hier ligt het Parque das Nações, een modern park dat voor de Expo in 1998 is aangelegd. Hier zouden voor kinderen leuke dingen te doen zijn.

Vanaf het moderne station Oriente kom je eerst door het moderne winkelcentrum richting het moderne park aan de rivier. Daar is een grote boulevard, met tuintjes en restaurants.

Onze eerste indruk is dat er naar onze smaak een beetje veel beton is gebruikt. En de tuintjes en restaurants zien er niet erg uitnodigend uit. Het lijkt al een klein beetje in verval.

Voor onze jongens overigens geen enkel probleem. Zij rennen over de boulevard en vermaken zich bij kleine watervalletjes. Aan het eind van de boulevard staat het Myriad hotel. Daar klimmen de jongens op een kunstwerk, voordat we de kabelbaan terug nemen, naar het andere kant van het park.

Aan die andere kant is het wat drukker en mooier. Hier staat ook het grote Oceaneum, die we niet bezoeken. Er is ook een grote waterval en een leuke waterspeeltuin.

Al met al genoeg te doen hier, al vragen we ons af of het park commercieel wel een succes is…

De wijk Belem met zijn mooie toren

Torre de Belem

Op de trap met uitzicht op de Torre de Belem

Op onze laatste dag in Lissabon willen we graag naar de wijk Belem. Deze wijk is bekend om zijn klooster en verdedigingstoren.

Dit keer brengt een moderne tram ons naar onze bestemming. Prettig geregeld, dat openbaar vervoer in Lissabon, want alles gaat op dezelfde dagkaart.

Eenmaal in Belem zetten we direct koers naar de beroemde toren in de rivier de Taag. Waar we erachter komen dat we eerder hadden moeten komen: er staat een flinke rij. Wat nog erger is: de rij gaat erg traag. Komt omdat er maar een beperkt aantal mensen tegelijk in de toren mag, maar vooral ook door de enorm trage dame bij de kassa…

Gelukkig is de toren wel de moeite waard. Met kanonnen, torentjes, decoraties en mooie uitzichten. Alleen een beetje lastig omdat de trap maar verkeer in één richting aankan. Dat wordt opgelost met stoplichten waarvoor je lang moet wachten…

Hippo, hippo!! Hup in de rivier

Vanaf de Torre de Belem lopen we langs de oever van de Taag, als we plots worden opgeschrikt door een vreemd voertuig. Het is een bus, maar de voorkant lijkt ook wel een boot. Het blijkt het allebei te zijn!

De bus draait het haventje in en we rennen erheen om te zien wat hij gaat doen. En ja hoor, via een helling rijdt hij onder groot gejoel het water in: Hippo Hippo!!

Jammer dat we niet eerder van deze Hippp-trip gehoord hadden, anders hadden we hier zeker een rondleiding door de stad mee willen maken!

We vervolgen onze wandeling langs de oever, waar we nog een indrukwekkend beeld over de Portugese geschiedenis zien. En dan gaan we de weg onderdoor richting het imposante klooster wat we alleen van de buitenkant bekijken.

We houden het sightseeing in Belem voor gezien. De jongens gaan liever nog een paar ritjes met de tram en metro maken. Want Lissabon is een prachtige stad, met het openbaar vervoer als extra attractie.

Wil je ook een stedentrip naar Lissabon met de kids? Kijk op onze pagina Portugal met kinderen.

2 Comments

  1. Het oceaneum had je zeker moeten bezoeken, prachtig gedaan!

    Reactie door Marie — 26 september 2014 @ 10:10 AM

  2. Ja, misschien wel. Maar soms zit er niet genoeg tijd in een dag. Goed om te horen dat dat ook de moeite waard is, dank je wel!

    Reactie door Patrick — 26 september 2014 @ 10:53 AM

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.