Naar Praag met kinderen

4 augustus 2013

Onderdeel van: Tsjechie — Tags: — Sabine @ 1:44 PM

Voor de kathedraal in de burcht van Praag

Voor de kathedraal in de burcht van Praag

Dat Praag één van de mooiste steden is om te bezoeken, dat wist ik al. De prachtige binnenstad aan de Moldau met zijn mooie burcht en de Karelsbrug worden door vele toeristen bezocht.

Maar is het ook leuk om hier rond te struinen met de kinderen? Dat gaan wij uitproberen.

Camping Oase Praha

Onze stacaravan bij camping Oase Praha

Onze stacaravan bij camping Oase Praha


Om Praag te ontdekken logeren we op camping Oase Praha, dat net buiten de stad ligt, op het platteland.

De camping is een heerlijke plek om voor of na een bezoekje aan deze mooie stad weer bij te komen. Met het zwembad, de diverse speeltuintjes, de sportvelden en het animatieteam vermaken de kinderen zich prima.

Er is een gebouwtje waar de miniclub in gevestigd is. Hier staan een voetbaltafel, een treintafel en een hoek met kussens waar de kids hutten van kunnen bouwen. Hier worden ook de knutselactiviteiten georganiseerd. Het is een leuke plek waar de jongens zich aardig wat uurtjes vermaakt hebben.

Ook worden er leuke activiteiten georganiseerd. Van boogschieten en voetbal wedstrijden. Tot knutselen en wedstrijdjes met op afstand bestuurbare autootjes.

Op de camping is een restaurant met lekker eten. Bij het zwembad is bovendien een miniwinkeltje voor broodjes, beleg, drinken en wat snacks als patat en hot dogs.

Wij mogen hier logeren in een luxe stacaravan. Maar je kan er natuurlijk ook een plekje op de camping reserveren.

Vanaf de camping kan je een bus pakken naar Praag. Deze stopt voor de camping. Of je rijdt net als ons naar de P&R parkeerplaatsen bij het metrostation, op 20 minuten rijden van de camping. Met de metro zit je gemakkelijk en binnen een half uur in het oude centrum van Praag.

Met de kids op pad in Praag

Om de leukste plekjes voor kinderen te ontdekken hebben we hulp gekregen van de gids Ladislav. We ontmoeten hem in het oude centrum.

Zijn voorstel is om naar de uitkijktoren, een verkleinde versie van de Eiffeltoren, op de heuvel te gaan. Daar heb je een prachtig uitzicht over de stad en er is ook een spiegel-labyrinth.

We lopen over de brug die naast de Karelsbrug ligt naar de Funiculaire (steil treintje). De rij om naar boven te gaan is al behoorlijk groot. Het is ook mogelijk om wandelend omhoog te gaan, maar onze jongens vinden zo’n treintje omhoog altijd een feest, dus we sluiten rustig aan. Binnen 20 minuten staan we boven, dus dat schoot toch best wel op.

Prachtig uitzicht over de stad

Uitzicht op de Praagse burcht

hé, je kan die burcht zo oppakken

Dan wandelen we naar de uitkijktoren waar we de lift omhoog nemen. Het uitzicht is prachtig! Zeb en Tycho vinden het ook prachtig. Vooral als ze trams spotten. Ladislav vertelt welke monumentale gebouwen er in de omgeving liggen zoals de burcht, de Karelsbrug en de Sint Nicolaas kerk.

We nemen de trap om naar beneden te komen. Halverwege de toren is nog een uitzichtspunt. Maar dan kijken we al behoorlijk tegen de toppen van de bomen aan.

Lachen, gieren, brullen in het spiegel-labyrinth

Lachen in het spiegel-labyrinth

Lachen in het spiegel-labyrinth

Dan wandelen we in 5 minuten naar het spiegel-labyrinth. Het eerste gedeeltj is het echte labyrinth waar je jezelf vele malen tegenkomt. Het is niet al te groot, maar wel erg leuk. Hoeveel Tycho’s zie je?

Dan komen we bij een prachtige muurschildering over de 30-jarige oorlog. Ladislav vertelt over de slag op de Karelsbrug waar de Praagse studenten het Zweedse leger tegenhielden.

Daarna volgt het gedeelte met de lachspiegels. Zeb en Tycho hebben zich heerlijk laten gaan en staan te springen en te lachen voor de spiegels. Blijft leuk.

Dan drinken we wat op een terrasje onder de bomen op de heuvel. Naast het terras, achter een rijtje bosjes ligt een speeltuintje waar de jongens heel even aan het klimmen zijn geweest. Maar het speeltuintje ligt pal in de zon en met temperaturen rond de dertig graden, is dat toch een beetje te warm.

De burcht en omgeving

Voor het paleis bij de burcht van Praag

Voor het paleis bij de burcht van Praag

Dan wandelen we naar beneden richting de burcht. Bij de ingang nemen we afscheid van Ladislav. Een aardige meneer die ons nog wat parken en bezienswaardigheden aanraad om met de kinderen te ondernemen. Een beetje jammer was wel dat hij weinig contact maakte met Zeb en Tycho. We misten een beetje de boeiende verhalen over de stad wat ook voor kinderen leuk kan zijn.

Wij zoeken een terras op om te lunchen. We belanden bij een pizzeria in een mooi straatje met bijna alleen maar trappen. Het eten smaakte prima maar bij het afrekenen bleek wel dat dit zo ongeveer het duurste plekje van Tsjechië is.

Dan vervolgen we onze tocht. Omdat het erg warm is besluiten we op een laag tempo wat te wandelen door de burcht. We bewonderen de prachtige st Vitus kathedraal die er staat. De kinderen vinden vooral de wachters bij de poort leuk. Deze komen ook nog eens langs gemarcheerd als we in de burcht lopen. Dat maakt toch wel indruk.

Woont Sinterklaas hier?

De Sint Nicolaas kerk in Praag

Daar is Sinterklaas!

Dan lopen we naar de st Nicolaas kerk waar de jongens op zoek gaan naar de beelden van deze goed heiligman. Om vervolgens de Karelsbrug op te lopen. Er staan diverse stalletjes, kunstenaars en muzikanten waardoor er een heerlijke sfeer hangt.

Als we de vioolklanken van Nothing else matters van Metallica horen, die onder de brug vandaan komen besluiten we daar even te gaan kijken. Met de trap kunnen we daar naar beneden en daar zien we 3 violisten en cellist spelen.

We zakken neer op de stoeprand en genieten van de mooie muziek. Ook Zeb en Tycho genieten hier van. Regelmatig zeggen ze, wat kunnen ze mooi muziek maken hé! De jongens gooien na afloop wat munten in de koffer van de muzikanten en dan lopen we weer verder.

We komen tot rust op het eiland Kampa

Op een terras met uizicht op de Karelsbrug

Op een terras met uizicht op de Karelsbrug

We zitten nu op het eiland Kampa onder de Karelsbrug. Van de overstroming in 2002 wisten we dat de huizen op dit eiland behoorlijk onder water hadden gestaan. Als we naar de rivier lopen zien we op een huis de waterstanden staan van diverse overstromingen die geweest zijn.

Door voorzorgmaatregelen heeft dit eiland met de overstromingen in 2013 geen last gehad.

We gaan even een drankje nuttigen op een terras met uitzicht op de rivier en de Karelsbrug. Een heerlijk plekje om even te relaxen. Op de rivier is ook een gedeelte waar geen boten varen. Hier dobberen vele bootjes en waterfietsen op het water, een zeer prettige bezigheid met dit weer.

Na onze pauze lopen we naar het parkje dat ook op het eilandje ligt. Een heerlijk plekje om de drukte even te ontvluchten.

Hier staat een expositie van foto’s over de overstroming van dit jaar. We bekijken de foto’ s. De jongens zijn vooral onder de indruk van een foto van een auto die op zijn kop ligt en een foto van een meisje die drie poesjes aan het redden is. De poesjes zitten in een plastic zak en zijn niet zichtbaar op de foto. Het meisje staat tot borsthoogte in het water en houdt de zak boven water.

Muzikanten op de brug en op het plein

Muzikanten op de Karelsbrug

Tycho beloont de muzikanten op de Karelsbrug

Dan wandelen we over de Karelsbrug naar de overkant. Regelmatig stoppen we om te luisteren naar een muzikant of te kijken bij een kunstenaar. Tussendoor bewonderen we de beelden en de torens aan beide kanten van de brug. Het is een feest om hier rond te wandelen.

Dan wandelen we naar het beroemde Staro Mestske Namesti plein waar de klok hangt die elk uur de apostelen toont. We komen er een paar minuten voor 7 aan en kunnen precies het schouwspel bewonderen.

Op het plein staat een bandje te spelen met een moderne versie van muziek uit de riddertijd. De doedelzak-klanken en de stoere uitstraling van de mannen maakt het tot een bijzonder schouwspel.

Erachter staat een meneer reuzen bellen te creeëren. Er hollen kinderen omheen om die bellen stuk te maken. Ook hier is de sfeer heerlijk.

We dineren op een kleiner pleintje in de omgeving waar het wat rustiger is en de jongens even tot rust kunnen komen. Dan is onze dag in Praag alweer voorbij. Wat hebben wij genoten van deze prachtige stad. Ook met de kinderen zeker een aanrader om te bezoeken!

Dinopark Praag

Gevaarlijke Dino's bij Dinopark Praag

Gevaarlijke Dino’s bij Dinopark Praag


Op het dak van het winkelcentrum Hafra is het Dinopark gevestigd. Hier waren we een dag eerder al geweest toen we op weg waren naar camping Oase Praha.

Het Dinopark heeft beweegbare dinosaurussen staan in allerlei soorten en maten. En een verdieping lager in het winkelcentrum is een 4D bioscoop waar je nog een spannende film kan kijken over deze prachtige dieren.

Ondanks dat de jongens wisten dat de dinosaurussen niet echt waren, was het toch wel een beetje spannend om de bewegende en grommende dieren van zo dichtbij te bekijken.

Maar na afloop vonden ze het weer super cool en wilden ze er de volgende dag nog een keer naartoe.

Het winkelcentrum is ook de moeite waard om even lekker te shoppen. En op de verdieping van het Dinopark zijn diverse eettentjes waar je heerlijk kan lunchen.

Praag is dus ook voor kids prachtig

Lekker spelen bij de uitzichttoren in Praag

Lekker spelen bij de uitzichttoren in Praag

Onze conclusie is dat Praag ook voor kinderen een geweldige belevenis is. Uiteraard zul je je een beetje moeten aanpassen. Maak dus geen ellenlange tocht langs de vele monumenten.

In plaats daarvan wissel je de must-see monumenten af met de parkjes om te spelen. Verder doen de uitkijktoren, het labyrinth en bijvoorbeeld een boottocht het altijd goed bij de kids.

Als je dus met de kinderen naar Tsjechië gaat, bezoek dan ook zeker de prachtige stad Praag.

Meer informatie over Praag vind je op de site van Czech Tourism.

Geen reacties

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.