De Nationale Boomplantdagen 2016, een bos vol herinneringen

7 november 2016

Onderdeel van: Nederland — Sabine @ 3:00 PM

boomplantdagOp 5 en 6 November werden de Nationale Boomplantdagen 2016 gehouden. En wij mochten erbij zijn!

Voor de derde keer werden de boomplantdagen gehouden bij natuurgebied Ramenberg bij Loenen. In deze drie edities zijn er in totaal zo’n 25.000 bomen geplant door mensen zoals jij en ik.

Bijna iedereen die er komt heeft wel een speciale reden om de boom te planten. Zo is er een heel bijzonder bos ontstaan, vol herinneringen en toekomst voor ons allemaal.

Als we aankomen bij natuurgebied Ramenberg zijn we verrast door wat we zien. Het lijkt wel een klein festival terrein. Wat ziet het er gezellig uit met de kampvuurtjes, tenten met informatie of waar je lekker kan zitten voor een hapje of drankje. Voor de kinderen is Oerrr er met leuke activiteiten.

Wij doen eerst een bakkie met appeltaart voordat we op pad gaan om de bomen te planten.

Kleine en grote bomen

boomplantdag bomen planten

Zeb en Tycho planten een boom

Voor de kinderen hebben ze een stuk grond waar kleine bomen geplant kunnen worden. Maar wij kiezen ervoor om allemaal een grote boom te planten. Dan kunnen we de bomen bij elkaar zetten.

Je krijgt bij de boom ook een houten label waar je iets persoonlijks op kan schrijven voor aan de boom.

We lopen naar het veld voor de grote bomen. Daar staan de scheppen klaar en zijn de gaten al voor gegraven, dat is makkelijk en ook slim. Zo staan de bomen op goede afstand van elkaar.

Een boom voor Opa

boomplantdag boom voor opa

De boom voor Opa Gerrit

De bomen staan snel in de grond. Het is leuk om te doen, de jongens zijn heerlijk aan het scheppen tot ze goed vast staan.

Eén boom is voor Opa Gerrit die dit jaar overleden is. We missen hem, maar hij was ons voorbeeld van hoe je van het leven moet genieten. We hebben een mooi hartje meegenomen die we in de boom hangen.

De tweede boom is voor Dakkie onze poes waar we ook afscheid van moesten nemen dit jaar. De andere twee bomen zijn voor Zeb en Tycho. Allebei net tiener en nog een heel leven voor zich om van te genieten.

En zo heeft iedere bezoeker vandaag zijn eigen verhaal bij het planten van de bomen. Het is bijzonder om te zien hoeveel mensen er zijn! Het gaat een prachtig mooi bos worden vol herinneringen en wensen!

Wandelen met de gids

wandeling met de gids door de natuur

Op pad met de gids

Na het planten van de boom gaan we op stap met een gids van natuurmonumenten. We wandelen een rondje door natuurgebied Ramenberg en krijgen uitleg over diverse bomen, planten, dieren en vooral over paddestoelen.

Die komen we veel tegen tijdens de wandeling. En jawel, we spotten ook de vliegenzwam. Weet je wel, die rood met witte stippen.

De gids kan leuk vertellen en zoekt interactie met de kinderen door vragen te stellen. Na een uurtje staan we weer op het terrein en gaan we een broodje eten in de tent.

Vogelhuisje maken bij Oerrr

Oerrr vogelhuisje gemaakt

Oerrr vogelhuisje gemaakt

Na het eten gaan we bij Oerrr kijken. Je kan er een vogelhuisje in elkaar timmeren en broodjes bakken boven het kampvuur. We kopen het bouwpakketje voor het vogelhuisje, waarbij ook een broodje zit, en gaan aan de slag.

Er zit een handleiding bij het pakket, dus dat is gemakkelijk. De jongens beginnen met het bouwen en timmeren erop los. Binnen een kwartiertje zit het huisje in elkaar en kan hij versierd worden met de stickers die erbij zitten.

Dan pakken we een stok om de broodjes te warmen boven het kampvuur. Een hele fijne bezigheid tijdens deze koude zondag. Kunnen we gelijk opwarmen.

En dan is het tijd om huiswaarts te keren. Maar we komen zeker terug om te wandelen door het bos vol herinneringen in Natuurgebied Ramenberg. Het bos dat tot stand is gekomen door de vele mensen met hart voor de natuur die er een boom hebben gekocht.

De boomplantdagen 2016 zijn een initiatief van Natuurmonumenten in samenwerking met Landal GreenParks en Greenchoice.

Boomplantdagen Bollo

Bollo was er ook bij

Geen reacties

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.