De natuur in met OERRR van Natuurmonumenten

15 mei 2019

Onderdeel van: Nederland — Tags: , , , — Patrick @ 11:50 AM

Alle Landal parken liggen middenin de natuur en het is dan ook niet zo gek dat Landal en Natuurmonumenten al 15 jaar samenwerken.

De kinderen leggen een wilde bloementuin aan
De kinderen helpen met het aanleggen van een wilde bloementuin.

Begin dit jaar is Landal hoofdsponsor geworden van OERRR, het kinderprogramma van Natuurmonumenten.

Landal en OERRR willen samen de liefde voor de natuur bij kinderen vergroten. Namens Vakantie met Kinderen mocht tekstschrijver Sanne samen met haar gezin (man Ed en dochters Liv (9) en Jolie (5) ) een weekend naar Landal Rabbit Hill om te ontdekken wat deze samenwerking precies inhoudt.

Wat valt er veel moois te ontdekken

Tijdens het inchecken bij de receptie, krijgen de kinderen direct een ontdekkaart waar ze mee aan de slag kunnen. Leuk om te spotten welke insecten en bloemen we allemaal op het park kunnen tegenkomen!

Van een lieveheersbeestje tot een libelle of een oorwurm (ieuw…) Ook staan er verschillende knutselwerkjes die je kunt uitproberen en spelenderwijs meer over de natuur te leren. Want zo blijkt die griezelige oorwurm bijvoorbeeld reuze nuttig om te zorgen dat luizen uit fruitbomen blijven.

We bekijken de ontdekkaart van Oerrr en Landal.
De natuurkaart wordt aandachtig bekeken.

Op avontuur: speuren naar de wilde dieren

Uitleg van Landal medewerkster over het Wilde Dierenpad

Bij Rabbit Hill is ook een Wilde Dierenpad. Deze leuke natuurwandeling speciaal voor kinderen start vanaf bungalow 315 aan de rand van het bos.

Voor € 5,- krijgen de kinderen bij de sportbalie een tas met wat lekkers voor onderweg en een boekje met verhaaltjes over de verschillende dieren.

Theodorus Das neemt de kinderen mee op pad voor een route van zo’n 1,5 km. Er is per dier een opdracht die de kinderen kunnen doen. Een speelse manier om de kinderen de natuur te laten ontdekken. Na afloop krijgen de kinderen bij de receptie een Wilde Dieren diploma.

Omdat wij op uitnodiging in het park zijn, loopt tijdens onze wandeling Maaike van het Landal Fun & Entertainment mee, maar normaal gesproken kun je het Wilde Dierenpad met je eigen gezin doen.

En je hoeft natuurlijk niet per se de tas erbij aan te schaffen, want je kunt ook zelf van het ene dierenpaaltje naar het andere paaltje wandelen, maar het is wel een stuk leuker zo 😉

Een ‘magic moment’ in de natuur

De kinderen wandelen in het bos

Namens Natuurmonumenten vertelt boswachter Hanne Tersmette ons meer over de samenwerking tussen Landal en Natuurmonumenten.

OERRR is bedoeld om kinderen naar buiten te krijgen of dat nu in de eigen tuin is, op het balkon of zoals nu in een park van Landal. De natuur beleven en kinderen zoals Wouter van OERR zegt: “een ‘magic moment’ in de natuur geven.”

Het gezamenlijke doel van Landal en OERRR is om de kinderen een onvergetelijke ervaring in de natuur te geven. Zodat ze nu al gaan beseffen hoe belangrijk het is om goed voor de aarde te zorgen.

Door juist kinderen bij het belang van de natuur te betrekken creëren ze de natuurbeschermers van de toekomst.

Jong geleerd, is oud gedaan, dat weet ook Hanne als geen ander. Al vanaf kinds af aan ging ze met haar ouders naar buiten en deed spreekbeurt over vlinders, vogels en zo is haar ervaring met de natuur begonnen en is ze uiteindelijk boswachter geworden bij het Naardermeer.

fietsen in het bos
Lekker fietsen in het bos

Zelf aan de slag? Kom bij de Bloemenbrigade

Presentatie van Hanne Tersmette

Dit jaar is OERRR met een wilde bloemen campagne gestart. Zonder bloemen geen beestjes en vice versa. Het grote probleem in Nederland is dat er te weinig ruimte is voor de natuur.

Hanne vertelt ons dat er in Nederland steeds minder wilde bloemen zijn en dat is slecht nieuws. Zonder bloemen, geen voedsel voor de bijen en vogels.

Daarom wil OERRR de kinderen in beweging krijgen en zoveel mogelijk wilde bloemen laten zaaien: in de tuin of op het balkon, in de perkjes op straat of op het schoolplein. Om zo hun eigen stukje ‘mini natuur’ te creëren.

Zo gaan kinderen vragen stellen, wat zijn dan die verschillende wilde bloemen, en waar zijn die zo goed voor? Dit zorgt voor bewustwording bij de komende generaties.

Wil je nou zelf ook een steentje bijdragen aan dit mooie doel? Via de website van OERRR kun je heel eenvoudig een gratis actiepakket aanvragen.

Bouw je eigen insectenhotel

Oerrr insektenhotel gemaakt door kinderen

Terwijl wij luisteren naar het verhaal van de boswachter zijn de kinderen in de tipitent buiten druk in de weer.

Ze bouwen hun eigen insectenhotel en maken zaadbommetjes (aarde gemengd met zaadjes van wilde bloemen) om te zorgen dat er straks volop wilde bloemen bloeien in het park.

Op ieder Landal park is er plaats gemaakt voor wilde bloemen. Dus na het maken van de zaadbommetjes, krijgen die een mooi plekje.

Op pad met de boswachter

Ook kun je tijdens je verblijf op stap met de boswachter voor een boswandeling of fietstocht. In de omgeving valt genoeg moois te spotten, van reeën tot zwijnen.

Als je de app van Landal op je telefoon downloadt, kun je het park programma bekijken. Zo weet je wat er tijdens jullie verblijf allemaal wordt georganiseerd.

Wij zijn door alle activiteiten in elk geval erg enthousiast geworden en gaan de zelfgemaakte insectenhotels een mooi plekje in onze tuin geven. En een paar van de tuintegels maken plaats voor onze eigen mini wilde bloemen tuintje.

Wil je meer weten over OERRR van Natuurmonumenten of het vakantiepark waar wij verbleven? Op Vakantie met Kinderen staat meer Informatie over Landal Rabbit Hill. Informatie over Natuurmonumenten en het kinderprogramma staat op de site van OERRR. En meer lezen over de samenwerking tussen Landal en Natuurmonumenten doe je op de website van Landal GreenParks.

Meisje in het bos bij Landal Rabbit Hill

Geen reacties

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.