Terug naar de Pre-historie bij Møns Klint

27 augustus 2015

Onderdeel van: Denemarken — Sabine @ 4:05 PM

Eén van de mooiste plekken in Zuid-Oost Denemarken is Møns Klint. En het is ook voor de kinderen heel leuk, omdat we hier op zoek gaan naar sporen uit de Pre-historie.

We poseren bij de krijtrotsen van Mons Klint

We poseren bij de krijtrotsen van Mons Klint

Møn is één van de grote eilanden van Zuid-Oost Denemarken. En de kalkrotsen van Møns Klint zijn de grootste attractie hier.

Vanuit Rødby rijden we er in 5 kwartier naartoe.

Hierbij passeren we ook de grote bruggen die de eilanden Lolland, Falster en Møn met elkaar en met het grootste Deense eiland Seeland verbinden.

Het bezoekerscentrum Møns Klint

Dino-sporen in het krijt bij Mons Klint

Zen en Tycho zoeken de dino-sporen in het krijt

Als we eindelijk diep in de bossen het bezoekerscentrum gevonden hebben, begint het te regenen. Geen nood, het centrum is overdekt en er is genoeg te zien en doen voor een regenachtige dag.

Zeb en Tycho hebben er zin in, maar vinden het wel een beetje spannend. Onze helden houden erg van dino’s, maar niet in het donker, in enge films of met eng geluid. Gelukkig blijkt hier weinig sprake van.

In plaats daarvan staat er van alles uitgestald. Allerlei modellen van kleine en grote dieren die ooit in de zee leefden. De voetstappen van pre-historische dieren zoals ze hier gevonden zijn. En veel informatie over hoe de krijtrotsen en het leven hier ontstaan zijn.

Lopen als een Dinosaurus

Tycho laat de dino op het scherm rennen bij Mons Klint

Tycho laat de dino op het scherm rennen

Er zijn ook veel interactieve elementen. Kinderen kunnen zand en water laten stromen. Ze kunnen vlinders laten vliegen. En uiteraard zelf een fossiel loshakken.

Echt leuk wordt het als we in de voetsporen van een Deense expeditie op Groenland op zoek naar de dino’s gaan. Hoe groter hoe beter, en dus bewonderen een groot skelet, en de modellen van een reuzen-krokodil waar ons hoofd natuurlijk in moet.

We zien toch nog een spannend filmpje met onszelf tussen de dino’s. Maar het hoogtepunt is dat de jongens een dino kunnen laten lopen door zelf op een hometrainer te staan. Helemaal top natuurlijk.

Op zoek naar de krijtrotsen

De gids vertelt over de krijtrotsen van Mons Klint

De gids vertelt over de krijtrotsen van Mons Klint

Nadat we van een lunch in het restaurant hebben genoten, wordt het tijd om naar buiten te gaan. Een door een gids begeleide wandeling is inbegrepen, dus we zoeken het startpunt.

Helaas is het niet helemaal droog, maar dat mag de pret niet drukken. Met de gids en een paraplu dalen we de trappen af op weg naar het strand en de krijtrotsen.

Ondertussen legt de gids het één en ander uit over de krijtrotsen, de planten en de dieren die hier leven. En dan komen we bij het prachtige uitzichtpunt. Hier zijn natuurlijk al vele foto’s geschoten, en wij maken er ook nog maar een paar.

Fossielen zoeken

Fossielen zoeken op het strand en tegen de krijtrotsen

Fossielen zoeken op het strand en tegen de krijtrotsen van Mons Klint

Bij het uitzichtpunt krijgen we ook uitleg over de fossielen die we kunnen zoeken op het strand. Er is van alles te vinden. Kleine fossielen weliswaar, maar wel leuk om ze zelf te vinden.

We dalen dus verder af naar het strand, waar het water erg hoog blijkt te staan. Uitkijken voor natte voeten dus, en op zoek tussen de vele steentjes of er iets interessants bij zit.

Met enige regelmaat zoeken we de gids op om te vragen of wat we gevonden hebben een fossiel is. En ja hoor, we hebben wat overblijfselen van pre-historische varens en andere plantjes te pakken.

Nog niet zo heel spectaculair, en dus klimmen de jongens met papa tegen de krijtrotsen op. Hier brokkelen ze het krijt af op zoek naar de botten van een T-Rex ofzo. Zonder succes helaas, maar dat mag de pret niet drukken.

Als we de hoop opgeven rest ons alleen nog de klim omhoog. Die is pittig, maar voor de stoere mannen natuurlijk geen probleem.

Helaas is het weer niet goed genoeg voor ons om de andere activiteiten te doen, zoals het klimmen, snorkelen of mountainbiken. Toch is het bezoek aan Møns Klint meer dan de moeite waard geweest. Een heel stuk wijzer rijden we terug naar Rødby.

Geen reacties

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.