Skiën in Klinovec, een leuke vakantie in Tsjechië en een beetje Duitsland

Waar de meeste wintersporters kiezen voor Oostenrijk gingen wij in de voorjaarsvakantie skiën in Klinovec. Een leuk skigebied net over de grens Duitsland-Tsjechië in het Ertsgebergte.

Skiën in Klinovec

Skiën in Tsjechië ligt voor veel mensen niet voor de hand. Toch is het een goed alternatief voor Oostenrijk of Frankrijk.

De keuze om naar Tsjechië te gaan was voor ons vooral omdat een wintersport vakantie daar nog redelijk betaalbaar is. En we waren heel nieuwsgierig naar de skivoorzieningen voor kinderen in Tsjechië. 

Klinovec is een kleinschalig skigebied. Ideaal voor kinderen die beginnen met skiën. Maar ook met wat mooie afdalingen voor de ouders.

Het ligt op ongeveer 7,5 uur rijden vanaf onze woonplaats. Een stuk dichterbij dan Oostenrijk of Frankrijk!

De autorit naar Jachymov

De reis naar Jachymov verloopt voorspoedig. Al is het de hele dag regenachtig, van files hebben we weinig last. Dat in tegenstelling tot alle wintersporters die richting Oostenrijk en Frankrijk reden. 

Wij hebben alleen de laatste 30 km last van veel sneeuwval. In een slakkengangetje rijden we over de berg naar Jachymov. We doen er dus toch iets langer dan 7,5 uur over. Maar liever veilig aankomen dan van de weg afglijden… We zijn dan ook blij als we aankomen. 

We bouwen een sneeuwpop in Jachymov

Onze eerste indruk van dit wellness stadje is, wat een oude bende. We zien vele leegstaande huizen met kapotte ramen. Maar als we verder doorrijden komen we in een gedeelte waar ze hard bezig zijn om het stadje weer mooier te maken. Oude gebouwen worden opgeknapt en aan deze kant van het stadje liggen ook wat luxere wellness accommodaties.

In Jachymov werden vroeger diverse metalen, waaronder Uranium gewonnen. De mijn-karretjes staan er nog en die bezichtigen we dan ook als we een rondje door het dorp wandelen. Het parkje ligt vol sneeuw. Daar maken we natuurlijk een mooie sneeuwpop. De sneeuw plakt erg goed. Binnen 10 minuten is de sneeuwpop af.

Familiekamer in Pension Dagmar

Ons Pension Dagmar

We logeren in Pension Dagmar. Dit Pension hoort bij Resort Jáchymov. We checken in bij het grote Hotel Curie waar we de sleutel van onze familiekamer in Pension Dagmar krijgen. Het pension ligt op ongeveer 200 meter van het hotel. De auto kunnen we naast het pension parkeren. 

De familiekamer bestaat uit twee slaapkamers die verbonden zijn met een gang waar de badkamer en het toilet zitten. Op beide kamers is een klein koelkastje en een tv met de Nederlandse zender BVN. 

Alles ziet er mooi schoon uit en vanuit de kamer kunnen we nog op een terras zitten. Klein minpuntje is dat de bedden wel erg hard zijn. Tegenover het Pension zit een supermarkt en in de omgeving vind je ook wat restaurants. 

Wij verbleven er op basis van half pension. ’s Avond stond er een saladebuffet en soep op ons te wachten als voorgerecht. Daarnaast hadden we keuze uit drie hoofdgerechten. 

Elke avond stond er iets anders op het menu. Het ene gerecht lekkerder dan het andere, maar over het algemeen hebben we prima gegeten. Ook het ontbijt was prima met diverse broodjes, vers beleg, fruit en warme gerechten als eieren en worst.

Skilessen van JPK skischool

Instructies van skileraar David van JPK skischool

Voor Zeb en Tycho hebben we skiles geregeld. Op zondagmorgen beginnen de lessen. We melden ons bij de JPK Skischool waar ook de verhuur van skispullen is. Het is druk, maar het lukt ons om op tijd klaar te staan voor de skilessen. Gelukkig lagen de skipassen ook al klaar. 

Stipt om 10 uur ontmoeten we de skileraar David die de jongens met drie andere Nederlandse kinderen meeneemt naar de baby/beginners helling. Al snel ziet hij dat de jongens de babyhelling al ontgroeid zijn en neemt hij ze mee de berg op.

David spreekt geen Nederlands. Maar wel Engels en hij weet wel wat Nederlandse woorden. Ook zit er een jongetje in de groep die al vrij goed Engels spreekt. Hij vertaalt wat de skileraar zegt aan de rest van de groep. En het is toch voornamelijk nadoen wat de skileraar doet. Het gaat prima zo.

Zeb en Tycho met skileraar David

Het is een gezellig groepje en ze leren best snel. Al maakt Zeb op de tweede dag een aardige val. Hierdoor werd hij wat angstig op een steil stukje. Dat was ook precies een stukje met een ijsplaat waar de sneeuw zich ophoopt. David helpt hem telkens goed wanneer hij daar komt.

De skiles is van 10:00 – 11:40 uur en van 14:20 tot 16:00 uur. Onder de middag heb je dus ruim de tijd om te lunchen en kan je ook wat afdalingen met elkaar maken. 

Wij hadden de eerste twee dagen helaas veel regen. Gelukkig waren de skipistes prima. Al was er 1 piste gesloten. Op dinsdag vroor het weer. De skipistes waren toen wel wat ijzig. Maar doordat er regelmatig wat sneeuw viel en er ’s nachts sneeuwkanonnen aanstonden werden de pistes al snel weer wat beter.

SkiAreal Klinovec

Skipistes SkiAreal Klinovec – Fichtelberg

SkiAreal Klinovec heeft 33 kilometers aan pistes. Niet heel veel voor de ervaren skiër, maar voor een wintersport met kinderen is dit meer dan genoeg.

Op een hoogte tussen de 900 en 1300 meter is de sneeuwkans hier vergelijkbaar met Oostenrijk. Het ligt wat lager, maar oostelijker met een landklimaat. 

16 van de in totaal 33 kilometer piste ligt in Duitsland. Met de gratis skibus rijd je daar in 10 minuten naartoe. En dan kom je in een andere wereld.

In Duitsland komen de Skipistes uit in het dorpje Oberwiesenthal. En onderaan de berg is het een gezellige drukte met muziek en apres ski.

Dagje skiën op de Fichtelberg, Oberwiesental

Skiën op de Fichtelberg

Wij gaan 1 dag skiën op de Fichtelberg, het skigebied in Duitsland bij Oberwiesenthal. We rijden er zelf met de auto naartoe en hebben geluk. We kunnen op de parkeerplaats voor de gondel parkeren. 

Het is al een belevenis om met de gondel omhoog te gaan. We genieten van de uitzichten over het dorpje, de skipistes en op de skischans. ’s Middags zien we ook echt een schansspringer springen. Prachtig gezicht!

Er zijn diverse blauwe en rode afdalingen, maar als we onderaan de berg komen is het wel erg ijzig op de piste. Als de jongens en ik een aantal keren vallen op dezelfde plek vinden we het genoeg. Wij gaan deze dag wel wandelen.

Stoomtrein in Oberwiesenthal

Terwijl Patrick nog wat pistes onveilig maakt genieten wij van een apfelstrüdel en warme chocomelk boven op de berg. De tweede helft van de middag maken we met zijn allen een wandeling door het dorpje.

Het is leuk om de beginnerspistes te bekijken en naar het treinstation te gaan. Daar staat de stoomlocomotief die dagelijks een ritje door het Ertsgebergte maakt.

Helaas waren we te laat en reed de trein niet meer op de dag dat wij er waren. Een volgende keer gaan we zeker mee voor een ritje.

Skiën in Klinovec

Skilift en pop-up apres-ski Klinovec

Persoonlijk vind ik Klinovec een heel prettig skigebied. Het is er wat rustiger dan op de Fichtelberg. Er zijn diverse rode en blauwe pistes waar genoeg uitdaging is om het skiën onder de knie te krijgen. Ook is er een zwarte piste voor wat meer uitdaging.

Er zijn twee moderne stoeltjesliften en twee wat oudere stoeltjesliften. Er waren maar een paar sleepjesliften in gebruik bij de oefenhellingen voor de beginnende skiërs.

Eén van de stoeltjesliften ligt ongeveer 2 km buiten het dorpje Jáchymov. Ideaal voor ons, al was hij de eerste dagen gesloten vanwege het slechte weer.

Kinderhelling in Klinovec. Kinderopvang zit in Penzion Max, het Paarse gebouw.

Onderaan de berg bij Klinovec vind je de skischool, wat hotels, appartementen, parkeergelegenheid, het verkooppunt voor de skipassen, restaurants en een pop-up apres ski bar. 

We hebben in diverse restaurants gegeten en genoten van de gerechten voor een lage prijs. Ook de apres ski bar was gezellig. Heerlijk om even lekker een warme chocomelk te drinken met meezingers van André Hazes en andere gezellige muziek.

De pistes werden goed onderhouden en er zijn sneeuwkanonnen om de pistes van extra sneeuw te voorzien.

Zwemmen in Aquacenter Agricola

Na sneeuwpret komt waterpret

Hoewel Zeb en Tycho het heel leuk vonden om te skiën wilden ze ook wel eens wat anders doen. We zijn dan ook een middag wezen zwemmen in Aquacenter Agricola

Een leuk niet al te groot zwembad met glijbaan, banenbad en whirlpool. Ook mag je gebruik maken van het wellness gedeelte met sauna, stoombad en infrarood sauna. 

Het is heerlijk om je even op te warmen in de sauna en in de whirlpool na een ochtend op de piste. De jongens vonden de glijbaan natuurlijk het leukste.

Wandelen door de besneeuwde natuur

Rollend naar beneden in de sneeuw

Op de laatste dag besluiten we na het skiën nog even naar de uitkijktoren te gaan die bovenop de berg bij Klinovec staat.

Omdat de weg erg glad is besluiten we om het laatste stuk te gaan wandelen.

Naar de toren toe lopen we over de weg. Het is genieten van de mooie besneeuwde omgeving. Het is bergop lopen dus best wat zwaar. We zijn dan ook blij als we bij de toren aankomen. 

Het is leuk om vanaf de uitkijktoren over de pistes uit te kijken. Helaas is het zicht verder niet heel goed waardoor we niet verder over het Ertsgebergte kunnen kijken.

De uitkijktoren van Klinovec
IJspegels op de uitkijktoren

Terug naar de auto lopen we over een bospad. En dat was echt prachtig!! Wat kan ik genieten van de met sneeuw bedekte bomen en de stilte. 

De jongens maken er een feestje van en rollen door de sneeuw naar beneden.

Wat kunnen Zeb en Tycho na 1 week goed skiën!

Zeb en Tycho skiën op de pistes van Klinovec

Na 3 dagen skiles en twee dagen instructies van ons laten we de jongens de laatste dag helemaal hun gang gaan. Op de blauwe pistes gaan ze met volle snelheid naar beneden. Ze durven veel sneller te gaan dan ik….

Ze vinden het ook geweldig om heuveltjes mee te pakken en de jongste vindt een bospad ook wel erg leuk. Hij wil dat ik ‘m volg. Maar als we eenmaal in het bos staan worden we door een boze meneer op een sneeuwscooter terug geroepen. Het is duidelijk niet de bedoeling dat we het bos in gaan…

De rode pistes gaan ook goed. Al nemen ze deze pistes minder snel en meer gecontroleerd. De zwarte piste hebben we dit jaar nog vermeden.

Hoe duur kost een wintersport in Tsjechië?

Dit waren de kosten van onze vakantie in februari 2016.

3 Dagen skiles voor Zeb en Tycho                          € 125,-
Huren skischoenen, stokken, helm en ski’s 4p     € 205,-
4 Skipassen Klinovec-Fichtelberg 6 dagen          € 390,-
Pension Dagmar 8 dagen half pension                 € 1232,-
6x Lunch op de piste 4 p                                          € 220,-
Boodschappen en drankjes                                     € 45,-
Benzinekosten                                                            € 210,-
Totaal € 2427,-

Er zijn in de omgeving ook diverse accommodaties te vinden die goedkoper zijn. Dus daar kan je nog wat kosten op besparen mocht je een wintersport naar Klinovec overwegen.

Skischool en skiverhuur Klinovec

Wij hebben Klinovec bezocht op uitnodiging van CzechTourism. Ongeveer de helft van bovenstaande kosten hebben we zelf betaald, de andere helft is gesponsord. 

Wij gaan zeker nog een keertje op wintersport in Klinovec. Het is heerlijk overzichtelijk en er is zeker nog genoeg uitdaging voor de jongens om er nog een jaar te skiën. We hebben er nu alweer zin in… Kijk voor meer informatie over skiën in Tsjechië op Wintersport in Tsjechië met Kinderen.

Wandelen in de sneeuw
De gondel van Oberwiesenthal in Duitsland

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)