De historie in met een bezoek aan het Sønderborg Castle

17 mei 2019

Onderdeel van: Denemarken — Tags: , , — Henriette Faas @ 10:56 AM

Het kasteel van Sønderborg is één van de belangrijkste attracties van deze gelijknamige stad in Zuid-Jutland. Het ligt aan het water, dichtbij het centrum van de stad. Hierdoor kun je een bezoek aan het slot dus gemakkelijk combineren met een bezoek aan het centrum.

De binnenplaats van Sønderborg Castle

Het slot is tegenwoordig ingericht als museum, maar was vroeger in gebruik voor meerdere doeleinden. In 1170 is het al gebouwd en in de eeuwen erna verder uitgebreid.

In eerste instantie diende het als een fort. De ligging was namelijk strategisch gezien heel goed, zo dicht bij de grens met Duitsland. Na diverse functies te hebben gehad, kwam het in 1920 in handen van de Deense regering. Nu is het dus ingericht als museum, waarin je wordt meegenomen in de verschillende tijdperken en de geschiedenis van Zuid-Jutland.

Henriette bezocht het kasteel met haar man en twee zoontjes:

Dol op kastelen

Onze jongens zijn dol op kastelen en alles wat daarbij hoort. We gaan dan ook graag op pad. Bij aankomst zien we dat het niet een typisch kasteel is met allemaal torentjes. Het is als een vierkant gebouwd met in het midden een grote binnenplaats.

Het kanon van Sønderborg Castle met kindje erbij

We kunnen gratis bij het kasteel parkeren. Bij de entree krijgen we uitleg over wat er allemaal te zien is in het kasteel wat nu als museum is ingericht. Ook horen we waar we kunnen beginnen.

De binnenplaats is erg ruim en er staan twee kanonnen waar onze jongens uiteraard meteen op afrennen. Helaas mogen deze niet worden aangeraakt, dus lopen we maar naar de ingang van het kasteel.

Het kasteel door met een app voor kinderen

Kinderen volgen de app in Sønderborg Castle

Om het bezoek aan het slot boeiender te maken voor kinderen kun je een app downloaden, genaamd Useeum. Met deze app ga je Professor Blom helpen.

Meesterdief Heidenreich is namelijk van plan om één van de grote schatten te stelen die het kasteel rijk is. En hij kan alleen gestopt worden door een aantal lastige raadsels op te lossen.

Met behulp van deze app gaan we dan ook samen met de kinderen kasteel verkennen.  Telkens moet je op zoek naar een item waar vervolgens een vraag over wordt gesteld.

Terwijl de kinderen druk zoekende zijn, kun je zelf rustig rond kijken of uiteraard gewoon lekker met de kinderen meespelen! Soms is het wat lastig, maar dan kan de ‘help’-button uitkomst bieden.

Als je de vraag goed hebt beantwoord krijg je een aanwijzing. Met alle aanwijzingen bij elkaar kun je de grote schat ontrafelen die meesterdief Heidenreich wil stelen.

De ingang van Sønderborg Castle

Elke dinsdag in juli een ridderstrijd

Mocht je een bezoek brengen in de zomervakantie, dan kun je het beste op een dinsdag het slot gaan bezoeken. Elke dinsdag van 2 juli tot 6 augustus 2019 is er namelijk een gratis show te zien, waarbij ruiters strijden in middeleeuwse kostuums. De show begint om 17.00 uur en duurt ongeveer 30 minuten.

Los ticket of combinatieticket?

Voor een bezoek aan het kasteel kun je een los ticket betalen óf je kiest voor een combinatieticket.

In het combinatieticket is een bezoek aan 3 grote attracties inbegrepen:

  • het Universe Science Park
  • het Sønderborg Castle
  • Historisch Centrum Dybbøl Banke

Henriëtte bezocht de regio op uitnodiging van Visit Denmark en Destination Sønderjylland. Bekijk hun website voor meer informatie over wat er allemaal te doen is in de regio Sønderjylland.

In Zuid Jutland liggen nog meer leuke uitjes. Aanraders zijn Doe- en beleefpark Universe Science Park en de speurtocht met piraat Alf in Gråsten

2 Comments

  1. Dat is tenminste een kasteel! Is de app dan ook in het Nederlands? Of is het aan de hand van plaatjes?

    Reactie door Bianca Christiaanse — 17 mei 2019 @ 3:28 PM

  2. Volgens mij zijn jullie SCHATrijk thuis gekomen uit Denemarken! 😉

    Reactie door Cindy de Lange-Wirds — 17 mei 2019 @ 4:31 PM

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.