Een vakantie in Sønderjylland, Denemarken dicht bij huis!

24 mei 2019

Onderdeel van: Denemarken — Tags: , — Henriette Faas @ 3:12 PM

Sønderjylland is de zuidelijkste regio van Denemarken. Velen rijden er langs op weg naar Legoland. Maar dat is zonde, want op vakantie in Sønderjylland is genoeg te beleven!

Spelen in de speeltuin op het eiland Årøsund

In Sønderjylland, oftewel Zuid-Jutland, vind je gezellige stadjes, leuke attracties voor de kinderen, en de rust en ruimte van het land.

In het voorjaar geniet je tijdens de ritjes in de auto van het koolzaad dat de velden mooi geel kleurt.

Waar de westkust van deze regio redelijk plat is, is de oostkust juist meer heuvelachtig. Henriette en haar gezin brengen een aantal dagen door aan de oostkust en vermaken zich uitstekend.

Vrijstaand vakantiehuis gehuurd, met héél veel ruimte binnen én buiten!

De jongens spelen in de omheinde tuin bij het vakantiehuis
Lekker buiten spelen.

We verblijven de komende paar nachten in een woning geboekt via Feriepartner Denemarken. Zij verhuren meer dan 6000 vakantiehuizen. Zo ook de onze, gelegen nabij het Fløvtstrand aan de oostkust.

Na het ophalen van onze sleutel bij een winkel in een plaatsje dichtbij, kunnen we het huis in. Deze ziet er precies zo uit als op de afbeeldingen van de website. En we krijgen wat ons beloofd was: een ontzettend ruim huis, met 3 slaapkamers, 2 badkamers, een ‘chill-zolder’, een whirlpool en een sauna. Met daarbij een omheinde zeer ruime tuin!

In deze tuin kunnen onze jongens van 5 en 3 jaar voetballen, spelen en volledig hun eigen gang gaan, zonder dat wij als ouders continu hoeven op te passen. Het is erg veilig en ze vermaken zich dan ook volop.

Buiten staat er een grote BBQ voor ons klaar en voor de koude avonden is er een houtkachel met voldoende hout. Voor de oudere kinderen belangrijk om te vermelden dat er gratis Wi-Fi aanwezig is.

Dagje uit in het gezellige stadje Haderslev

De kids wandelen door het oude straatjes van Haderslev

Ons vakantiehuis is ligt vlakbij het stadje Haderslev, waar we dan ook een bezoek aan brengen.

Het stadje heeft een gezellige sfeer, mede door het oude stadsgedeelte met zijn grote kathedraal en kasseienstraatjes.

Bij het centrum ligt een meer met een groot park er om heen, het Damparken. Een aanrader om hier met je kinderen even heen te gaan.

Ze hebben er speeltuinen, je kunt om het meer heen lopen en waterfietsen huren. Na een bezoek aan de speeltuinen, gaan wij ook het water op in de gele waterfiets en fietsen we het meer over. Een leuke manier om zo Haderslev te bekijken.

De jongens voorop de waterfiets op het meer bij Haderslev
En bij de verhuur van de waterfietsen hebben ze zwemvesten. Handig!

Met de ferry naar het kleine eiland Arø

De haven van Årøsund, de boten spiegelen in het water

Na een lunch op één van de terrasjes vertrekken we naar Årøsund, waar we de ferry kunnen nemen naar het kleine eiland Arø. We zijn verrast hier door de mooie kleur van het water, blauw/groen, dit zie je niet vaak zo in Nederland.

De overtocht naar het eiland duurt maar 7 minuten, de kinderen vinden het wel weer een leuke ervaring. Het eiland is erg klein, dus met de auto ben je zo het eiland rond. Je kan ook de fiets pakken en heerlijk rond fietsen. Ook is het mogelijk een golfkarretje te huren om het eiland rond te gaan, hoe leuk is dat!

Het blijkt dat ze op het eiland wijn verbouwen. Deense wijn hebben we nog nooit geproefd, dus daar willen we wel even langs. Met de eigenaar maken we even een praatje, waarbij hij aangeeft dat hun wijnen lage alcoholpercentages hebben en erg fris van smaak zijn. Met name door de weinige zon die de druiven krijgen ten opzichte van bijvoorbeeld druiven in Italië.

Tegenover de wijnmakerij is een natuurspeeltuin, waar de kinderen zich weer heerlijk in vermaken. Dan de ferry weer terug naar het vaste land.

peuter glijdt van de glijbaan met uitzicht op zee.
Speeltuin met uitzicht, het is prachtig!

Bezoek aan Universe Science Park, een doe- en beleefpark voor de kinderen

Water uit de grond halen bij het Universe Science Park

De volgende dag vertrekken we naar Nordborg. Bij deze plek ligt namelijk het Universe Science park. Een ontzettend gaaf Doe- en beleefpark wat heel leuk is voor kinderen. Spelenderwijs leren ze ook nog veel!

Onze kinderen zijn niet weg te slepen van de speeltuin waar op veel manieren vanuit de grond water kan worden gehaald. Daarna zijn ze niet weg te slepen van de VR-room. En uit de ball-factory krijgen we ze al helemaal niet meer!

Meer informatie over het park is HIER Wij zijn er heel de dag en moe maar voldaan gaan we terug naar ons vakantiehuis.

De historie van Denemarken komt tot leven bij Dybbøl Banke

Peuter aan het kanon bij Dybbøl Banke

We weten eigenlijk maar weinig van de historie van Denemarken en de strijd met Duitsland. In het verleden hebben er twee oorlogen tussen de twee landen gewoed en is een gedeelte van Denemarken in Duitse handen geweest.

Vlakbij de plaats Sønderborg is een historiecenter, genaamd Dybbøl Banke waar je meer kunt leren over deze strijd. Wanneer je er bent waan je je even terug in de tijd. Wanneer de levende geschiedenis plaatsvindt in het hoogseizoen al helemaal.

Helaas missen wij dit net zelf, maar we zien wel hoe een groep schoolkinderen al marcherend rond worden geleid en op deze manier terug in de tijd worden genomen. Lees hier verder over Dybbøl Banke.

Sønderborg, stad aan het water en een slot om te bezoeken!

Kleuter rent over de binnenplaats van Sønderborg kasteel.

We combineren het bezoek aan het historiecenter met een bezoek aan het Sønderborg kasteel. Met de auto ben je er zo.

Het slot is niet een typisch kasteel met allemaal ridders, maar met behulp van een app die we kunnen downloaden, wordt het een stuk interessanter voor onze jongens. We moeten Professor Blom helpen en daarvoor moeten we op zoek naar allerlei dingen in het kasteel. De jongens doen fanatiek mee aan de zoektocht! Lees verder over Sønderborg kasteel.

Dan is het tijd om te lunchen, een erg late lunch is het geworden! We zoeken een restaurant in Sønderborg, eten weer heerlijk (maar zeker niet goedkoop…) en struinen nog even door de stad.

Dan merken we dat de kinderen wel erg moe zijn, dus rijden we terug naar ons vakantiehuis. Het valt ons weer op hoe heerlijk rustig het is op sommige wegen en wat een mooie bloemenvelden we telkens zien. De velden staan vol met gele bloemen, wat later Koolzaad blijkt te zijn. Het geeft een schitterend én vrolijk gezicht!

‘Thuis’ aangekomen willen we heel graag nog het Fløvt strand op, hier kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar krabbetjes of wat je maar wil doen op het strand. De kinderen vermaken zich eigenlijk altijd wel op het strand! Maar helaas is het zó hard gaan waaien dat we toch maar besluiten niet te gaan en in het huisje nog even te genieten van onze laatste dag.

Na een heerlijke nacht pakken we alles in de auto, ontbijten we nog in ons huis en leveren we onze sleutel weer in bij de winkel waar we deze hebben opgepikt!

Koolzaadveld in Denemarken
Wat een zonnige gele bloemen, daar wordt je toch blij van!

Tot slot op zoek naar Piraat Alf in de bossen van Sønderjylland

Speuren met piraat Alf

Onze vakantie zit er nog niet helemaal op, we gaan namelijk nog op zoek naar piraat Alf in de bossen van Gråsten. We hebben vantevoren een plek doorgekregen waar we ons moeten melden en daar wacht een piraat ons op!

De jongens worden opgewonden en kunnen niet wachten alles te horen en op zoek te gaan. De piraat vertelt ons het verhaal van de legende en daarna is het aan onze jongens om op zoek te gaan naar de schat.

Vooral onze 5-jarige zoon zit volop in het spel en hij is ook uiteindelijk degene die de schat vindt. Maar wat zit er in?? Ze mogen een stukje van de schat mee naar huis nemen en krijgen een heuse piratenvlag mee.  Erg geslaagd!

Na de speurtocht nemen we afscheid en gaan we weer huiswaarts, terug naar Nederland.

Henriëtte bezocht de regio op uitnodiging van VisitDenmark en Destination Sønderjylland. Wil je meer informatie over wat er allemaal te doen is in de regio Sønderjylland, kijk dan op hun website

Lekker water drinken uit de bron.

Geen reacties

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.