Het Spoorwegmuseum - een reis door de tijd

Het spoorwegmuseum in Utrecht is één groot feest voor ieder kind dat van treinen houdt. En dat geldt zeker voor mijn zoontjes.

Mijn twee zoontjes van vier en acht zijn gek op (stoom)treinen en alles wat daar mee te maken heeft. Studiedagen van de jongens gebruiken wij altijd nuttig voor een leuk uitstapje. Deze keer is het dus op naar Utrecht!

Op tijd in het Spoorwegmuseum

Wist je trouwens, dat er ook een superleuke Spoorwegmuseumkamer is in het Stay Okay Hostel in hartje Utrecht? Hier kun je een overnachting combineren met een museumbezoek. Dit hebben wij dan ook gedaan!

Yes, we zijn bij het Spoorwegmuseum!

Na een heerlijke overnachting en een uitgebreid ontbijt in treinthema, begeven wij ons naar het Spoorwegmuseum, dat zich op loopafstand bevindt.

Doordat we al in Utrecht hebben geslapen, zijn we hier nu dus lekker op tijd. En hoeven we niet bang te zijn, dat de trein vertraging heeft…

We betreden het prachtige oude stationsgebouw van het Maliebaanstation, waar je je tickets voor het museum bij nostalgische kassaluikjes kunt kopen.

Dit hoeven wij echter niet meer te doen, want dit museumbezoek is inclusief bij het Spoorwegmuseumarrangement van het Stay Okay Hostel.

We lopen de stationshal uit en betreden het perron, waar het koninklijke rijtuig van Prins Bernard en Koningin Juliana meteen voor ons staat. Je mag er ook ín. Een goed begin van de dag!

Vervolgens lopen we verder richting de ingang en laten onze tickets scannen. De jongens krijgen een speurtocht mee èn een muntje voor een gratis waterijsje…gezien de tropische temperaturen van deze week. In het museum is het gelukkig aangenaam.

De reis gaat beginnen…

Zelf een locomotief besturen, hoe voelt dat?

En dan kan onze reis beginnen! De reis door het museum wel te verstaan. Want er is hier meer dan genoeg te zien en te doen.

Meteen na de ingang sta je bij ‘Treinen door de Tijd’, waar je vele treinen uit de geschiedenis van het Nederlandse spoor kunt bewonderen.

Hier kun je zien hoe de treinen zich in de loop der tijd hebben ontwikkeld.

Van oude stoomlocomotieven tot de moderne elektrische treinen van tegenwoordig.

De jongens kunnen hier ook zèlf een locomotief besturen en ervaren hoe dat voelt. Dat vinden ze geweldig!

De grote ontdekking

Zèlf op ontdekking…

Dit is wel héél bijzonder. We krijgen een apparaatje om ons nek gehangen en een koptelefoontje op.

Deze audiotour brengt ons met een lift 150 meter naar beneden en 200 jaar terug in de tijd. We stappen uit in een oude mijnschacht.

Van hieruit neemt de eerste machinist van Nederland ons mee op een tocht, die eindigt op een rijk versierd perron, waar de eerste stoomlocomotief van Nederland staat: de Arend. Werkelijk prachtig om te zien!

En wees gerust…je komt ècht weer terug in de tegenwoordige tijd.

Kleine kanttekening: het koptelefoontje was voor onze jongste nog net iets te groot en zakte steeds weer af. Een tip dus: neem ‘oortjes’ mee!

Droomreizen

Ons eigen machinistje van de Oriënt Express

Droomreizen…dat klinkt wel héél erg uitnodigend!

Dus lopen we dit stationsgebouw in om uit te komen op het perron, waar de Oriënt Express staat.

Een trein, die wel tot ieders verbeelding spreekt.

Op het perron voor de trein vinden meerdere malen per dag ‘Perronacts’ plaats. Hier moet je er zéker eentje van meemaken. Die van de chef-kok is hilarisch!

Als we voor de Oriënt Express langslopen een gangetje in, komen we uit bij het Stoomtheater.

Hier vindt twee maal daags een voorstelling plaats, geheel in het teken van de Oriënt Express. Let wel: het zijn twee verschillende voorstellingen, dus ga gerust naar allebei. Dat hebben wij ook gedaan!

Bij de eerste, over Annabel en haar hondje Fifi, mogen twee kinderen op het podium komen helpen om de Oriënt Express meerdere malen in gang te zetten, door middel van hendels en knopjes.

Onze oudste steekt meteen zijn hand op, als er om vrijwilligers wordt gevraagd. En ja hoor, daar zit hij, helemaal vooraan, supertrots!

De chef-kok van de Oriënt Express is hilarisch!

Stalen monsters

Hier stappen we via de zolder van opa Harry, afkomstig uit een èchte ‘spoorfamilie’, rechtstreeks de jaren 30 in…en dát in een darkride!

In een achtbaan in het donker reis je onder, tussen, boven en bijna tégen sissende, dreunende stalen monsters. Hoewel ‘achtbaan’ misschien een groot woord is hier, want zó hard gaat hij nou ook weer niet.

Vuurproef

In de Vuurproef kun je helaas geen foto’s maken. Bij deze dan maar een andere simulatie

Dit in tegenstelling tot de Vuurproef!

Deze spectaculaire attractie neemt de bezoeker mee op een reis door de tijd: van de allereerste stoomtrein tot de trein van de toekomst.

Je mag de trein zèlf besturen… en vergeet vooral de dodemansknop niet!

Ondanks dat deze rit in zijn geheel een simulatie is en de trein zèlf dus gewoon stilstaat, kom ik hier echt ‘wagenziek’ uit.

Deze beide ‘treinritjes’ hebben wij eerst zèlf uitgeprobeerd, alvorens ons oudste zoontje (8 jaar), die autistisch is, hierin mee te nemen. De Stalen Monsters kon hij in onze ogen prima doen, over de Vuurproef hadden wij ten zeerste onze twijfels.

Maar aangezien de locomotief zèlf hier dus stilstaat en je ten alle tijden gewoon uit kunt stappen als je het ècht niks vindt, besloot hij ze uiteindelijk toch allebei te doen. En gelukkig heeft hij geen spijt hiervan gekregen. Maar ieder kind is anders. De Vuurproef is sowieso niet geschikt voor zwangere vrouwen.

Spoorwegmuseum topper, een ritje met de Jumbo Express

Kedengedeng, kedengedeng!

Een stuk rustiger gaat het er aan toe bij de Jumbo Express, oftewel het kinder-spoor op het buitenterrein.

Dit minitreintje rijdt een rondje langs de onbekende plekken van het museum en ouders mogen níet mee!

De Jumbo Express rijdt dagelijks op gezette tijden, mits het droog is. Er zit ook nog een leuke speeltuin bij.

Verder kun je buiten nog een seinhuis en een watertoren bewonderen, waar in weekenden en schoolvakanties iemand aanwezig is voor onderhoud en tekst en uitleg.

Dat is dus weer het nadeel van een doordeweekse dag (wij zijn hier nu, omdat onze zoontjes een studiedag hebben). Voordeel is echter, dat het heerlijk rustig is overal en we nergens hoeven te wachten.

Op ontdekking in het Tech Lab

Je eigen trein ontwerpen, dat is gaaf!

Geheel nieuw is het Tech Lab op de bovenverdieping.

Hier kunnen kids door middel van proefjes zèlf ontdekken hoe alles werkt en krijgen ze antwoord op allerlei vragen.

Hoe krijgt een elektrische trein stroom?

Waarom ontsporen treinen niet voortdurend?

Waarom kan een duif gewoon op de bovenleiding blijven zitten?

Laat zelf een trein rijden, ga fietsen om het energieverbruik van een trein te ervaren óf, en nu mag het een keertje…trek aan de noodrem!

Aan het eind van het Lab vinden we een paar grote schermen, waarop de jongens zèlf hun eigen trein kunnen ontwerpen. Vervolgens kunnen ze een foto van zichzelf maken en ja hoor, dan kun je hem naar jezelf mailen! Mijn inbox staat nu dus vól…

Het Tech Lab valt erg goed in de smaak bij onze jongens. Zéker bij de oudste, die altijd erg geïnteresseerd is in techniek. We zijn hier dan ook bewust als laatste pas naartoe gegaan. We waren bang, dat we hem anders niet meer mee zou zouden krijgen.

Zelf op ontdekking in het Tech Lab

In De Remise en naar De Loods

Deze dag gaan wij tot twee keer toe in ‘remise’…oftewel: we gaan wat lekkers nuttigen in het museumrestaurant. Want deze is te mooi om het de ‘stationsrestauratie’ te noemen.

De eerste keer gaan we voor koffie en limonade met appeltaart en saucijzenbroodjes, de tweede keer voor het gratis ijsje voor de jongens! De keuze is uitgebreid, je kunt hier ook prima lunchen.

Pal tegenover ‘De Remise’ bevindt zich ‘De Loods’: een leuke souvenirwinkel. Ga hier níet naar binnen met de kids, als je geen geld meer wilt uitgeven!

Met het boemeltje

Om vijf uur sluit het Spoorwegmuseum. Heb je je overnachting aansluitend aan je museumbezoek gereserveerd? Dan kun je nu naar het Stay Okay Hostel wandelen en van die geweldige kamer gaan genieten.

Wíj hebben er voorafgaand aan ons museumbezoek al geslapen en gaan nu dus weer naar huis. Vanaf het Spoorwegmuseum pakken we het laatste ‘boemeltreintje’ (zoals ze dat vroeger noemden) naar Utrecht Centraal Station, om van daaruit de trein naar huis te nemen. De speurtocht zijn we hélemaal vergeten…

Wil je meer weten over het Spoorwegmuseum? Lees hier dan verder.

Wil je meer weten over Cindy’s overnachting in de Spoorwegmuseumkamer? Lees dan hier haar blog.

Wil je ook overnachten in die super gave kamer? Kijk dan snel voor informatie en reserveringen bij Stay Okay Utrecht!

De superleuke treinkamer van het Stay Okay Utrecht!

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)