Stedentrip Den Haag en Scheveningen met de kids

15 april 2015

Onderdeel van: Nederland — Tags: — sabine @ 5:33 PM

Scheveningen

Wandelen langs de strandtentjes in Scheveningen


Oh oh Den Haag, mooie stad achter de duinen…. Het bekende liedje van Harry Jekkers hebben we meerdere keren gezongen tijdens onze Stedentrip Den Haag en Scheveningen. We hebben er zelfs een ommetje voor gemaakt om over de Lange Poten en het Plein te lopen.

Maar waar we vooral voor kwamen zijn de vele musea’s en attracties die Den Haag rijk is en die leuk zijn voor de kids.

Dit kan toch niet…

En zo belandden we bij Escher in het Paleis. Zeb en Tycho krijgen bij de ingang een speurtocht en beginnen gezamenlijk aan de zoektocht naar de schilderijen waar vragen over gesteld worden.

Escher Waterval

Escher Waterval

Regelmatig komt Zeb naar me toe met de opmerking, maar mam, dit kan toch niet? Het klopt niet.

In diverse schilderijen heeft Escher gespeeld met de werkelijkheid. Zo is er het schilderij de waterval waar de toevoer van het water omhoog moet stromen.

In het museum kom je diverse werken tegen waar je even de tijd voor wilt nemen om het onwerkelijke te aanschouwen. Het is fascinerend en ik merk dat het de kinderen ook aanspreekt

De speurtocht laat de jongens op een speelse manier kennis maken hoe Escher te werk ging. Ze zien dat hij houtsnedes maakte of met linoleum werkte en de afbeeldingen met inkt op papier bedrukte. En door het zoeken naar diverse afbeeldingen bekijken ze de meeste prenten.

Ondertussen wandelen we door de voormalige slaapkamer van Koningin Emma en krijgen we een klein beetje inkijk hoe zij hier geleefd heeft.

Het allerleukste vinden de jongen de foto die je in het museum kan maken. Dit kan toch niet….Escher in het Paleis.

escher in het paleis

Wandelen over het Binnenhof

Na een heerlijke lunch in het restaurant van Escher in het Paleis lopen we naar het Binnenhof. We wandelen even een rondje en vragen ons af waar nou toch het beruchte torentje is.

Het Binnenhof

Het Binnenhof

We hebben geen idee…

Dat is misschien iets voor een volgend bezoek aan Den Haag, een rondleiding over het Binnenhof. Verhalen van een gids maken zo een bezoekje toch vaak een stuk leuker.

We wandelen verder over het Plein en de Lange Poten richting de Bierkade. We gaan Den Haag verder ontdekken vanaf het water.

Poncho’s aan tijdens de rondvaart met de Ooievaart

Den haag heeft vele lage bruggen over de waterwegen liggen. Een rondvaart is dan ook alleen mogelijk in een boot zonder dak…

Als we bij de Ooievaart binnen zitten te wachten tot de boot gaat vertrekken, worden de poncho’s al uitgedeeld. Het weer voorspelt niet veel goeds…

Ooievaart rondvaart

De start van de rondvaart

De eerste druppels vallen al als we aan boord stappen van de boot. Wat jammer dat het weer het precies nu laat afweten.

Maar we laten de pret niet drukken en luisteren aandachtig naar de gids die voluit vertelt over Den Haag.

Zo blijkt er verschil te zijn tussen een Hagenaar en een Hagenees. Een Hagenaar die woont op zandgronden. Dit is duurdere grond waardoor vroeger de rijkere personen in dit gebied woonden. Een Hagenees woont op veengrond. Goedkope grond die snel zakt. Grond waar de wat minder bedeelden op woonden.

Terwijl we verder varen worden we gewaarschuwd om in Den Haag vooral niet in het water te vallen. De hoge muren aan de waterkant zorgen ervoor dat je er never nooit meer in je eentje uitkomt.

Skyline van Den Haag

De skyline van Den Haag

Er volgen verhalen over bakkerij Krul, beschuitstuiters en schijtlijsters terwijl we de paleistuin passeren en de Koningklijke stallen.

Een prachtig gebouw is het Russisch Orthodoxe klooster waar nog nonnen wonen. En we kijken onze ogen uit naar het huis met twee verschillende voorgevels en de skyline van Den Haag.

De jongens krijgen onder het varen een snoepketting, een echt Haags snoepje en we passeren hofjes en een mooi stukje Haagse nieuwbouw.

Natuurlijk komt het verhaal van Blonde Dolly voorbij. De prostituee die hoog aanzien had in de hogere kringen en vermoord werd. Er is nooit iemand veroordeeld voor haar moord.

Een stuk wijzer over Den Haag en haar inwoners komen we weer terug op de Bierkade bij de Ooievaart. Het was een koude, natte maar leuke rondvaart. Zeker voor herhaling vatbaar, maar dan hopelijk met een zonnetje…

Warm worden en genieten van diner bij Little V

Na de boottocht zoeken we de warmte op in een Café in Chinatown. We drinken wat en als we helemaal opgewarmd zijn wandelen we in een omweg langs winkeltjes naar Restaurant Little V.

Little V plein met speeltuin

Speeltuin voor restaurant Little V

De ligging van dit restaurant is ideaal. Aan het Rabbijn Maarsenplein met speeltuintje. Zodat je als ouder op zonnige dagen heerlijk op het terras een drankje kan drinken, terwijl de kinderen spelen op het plein en in de speeltuin. In het restaurant is ook een kleine speelhoek voor jonge kinderen.

De V van Little V staat voor Vietnam en voor verrassing. En voor dat laatste kiezen we. We laten ons verrassen qua gerechten. Een zeer goede keuze, het eten is heerlijk! Daar zijn ook onze kinderen het over eens.

We genieten van de typisch Vietnamese voorgerechten bestaande uit o.a. cha gio Little V, goi ga en bo la lot. Oftewel loempia, salade met kip en gegrild rundvlees in wijndruifblad.

eten bij Little V

Heerlijk eten bij Little V

Eigenlijk zitten de kinderen al aardig vol als het hoofdgerecht komt. Maar toch prikken ze nog een vorkje mee van de kip-, rund-, groente- en lamsgerechten die geserveerd worden met rijst en noedels.

Na een heerlijk toetje verlaten we met volle buik de gezellige drukte van het sfeervolle Little V.

De jongens klimmen nog even op de speeltoestellen voor de deur voordat we naar de tramhalte lopen.

Dan zien we de HofTrammm rijden. De mannen zijn helemaal onder de indruk van deze bijzondere restaurant tram. Daar willen ze ook wel een keertje in dineren!

Slapen aan zee

Carlton Beach Hotel

Carlton Beach Hotel vanaf het strand

Met de tram rijden we in korte tijd naar Scheveningen waar we gaan slapen in het Carlton Beach Hotel. Het hotel staat aan het einde van de boulevard en ligt pal aan het strand.

We slapen in een familiekamer. En wat voor eentje…Tjeetje wat is de kamer groot zeg! Het is eigenlijk een soort appartement zonder keuken, maar met een grote slaapkamer met een tweepersoonsbed, een kleine kamer met stapelbed, een badkamer met douche, een grote zitkamer met eettafel en zithoek en een balkon met uitzicht over de duinen en de zee.

Familiekamer Carlton Beach

Familiekamer met grote aparte slaapkamer

familiekamer Carlton Beach

Familiekamer zithoek en kleine slaapkamerIn de kamer liggen diverse gezinsspellen en er staat een waterkoker voor thee en koffie. We genieten nog van een bakkie voor de tv voordat we in bed kruipen. Eigenlijk is het jammer dat we hier alleen maar zijn om te slapen. Al is het slapen ook zeer prettig. De bedden liggen uitstekend!
carlton beach ontbijt

Vers gebakken ei bij het ontbijt


Heerlijk uitgerust worden we de volgende dag wakker. De jongens nemen een duik in het zwembad om wakker te worden terwijl ik even onder de douche stap.

Helemaal fris zitten we even later aan het ontbijt. Zeb en Patrick worden helemaal blij als ze zien dat er een ober verse eieren staat te bakken. Terwijl Tycho aanvalt op de kleine pannenkoeken, zit ik te genieten van een vers croissantje en verse jus ‘d orange.

Als de buikjes van de jongens vol zitten gaan ze even een spel spelen op de iPad die gratis te gebruiken is bij de ingang van het restaurant. Ze balen als we naar de kamer gaan om onze spullen te pakken en het Carlton Beach Hotel verlaten.

De wondere wereld van zeedieren bij Sea Life

Over de boulevard wandelen we naar Sea Life Scheveningen. We passeren de pier en vragen ons af waarom ze dat lelijke bouwwerk eigenlijk neergezet hebben. Op dit moment is het gesloten en ziet het er helemaal verwaarloosd uit. Maar er zijn wel plannen om de pier in 2015 weer te openen.

Sea Life

Roggen bekijken bij Sea Life

We wandelen verder langs terrasjes, winkeltjes, draaimolen en toeristentreintje. De boulevard begint al gezellig druk te worden als wij bij Sea Life naar binnen stappen.

Bij de ingang krijgen de jongens een boekje waar opdrachten in staan. Heb je een opdracht gedaan, dan kunnen de kinderen zelf een afdruk in het boekje drukken.

We starten bij de voelpoel waar de jongens een krabbetje en zeeanemonen mochten aanraken. Daarna zien we de eerste van de zeker 50 aquaria die Sea Life Scheveningen rijk is. Er zwemmen roggen en andere vissen in rond.

Wist je dat er bij Sea Life wel meer dan 3000 dieren leven? En deze komen uit allerlei zeeën over de hele wereld. Wij hebben o.a. haaien, schildpadden, kwallen, piranha´s, roggen, zeepaardjes, pinguins en otters gezien.

Trainen van de otters

Trainen van de otters

Nou zien die otters er altijd zo schattig uit, maar we zagen nu ook dat ze heel fel kunnen zijn. De man die de otters kwam voeren en trainen werd gebeten in zijn laars. We konden zo de gaatjes zien zitten.

De onderwatertunnel vinden onze kinderen het hoogtepunt van Sea Life. Het is zo’n machtig mooi gezicht om de haaien en die grote schildpad zo vlak boven je hoofd te zien zwemmen! Daarnaast is het erg leuk om bij de voedermomenten te zijn. Je krijgt dan net even wat meer informatie over de dieren en het blijft leuk om ze in actie te zien.

Sea Life Scheveningen is op eerste kerstdag na elke dag geopend.

Nog even genieten van de zon op een terras

Terras in Scheveningen

Op het terras in Scheveningen

Terwijl we genieten van de zon op een gezellig terras van één van de vele strandtentjes in Scheveningen, kijken we terug op een zeer geslaagd weekendje Den Haag en Scheveningen met de kids.

Wij hebben maar een kleine greep gezien van de vele mogelijkheden in deze stad. Eigenlijk wilde de kinderen ook wel naar Madurodam, het Omniversum, Panorama Mesdag, de kinderwerkplaats, het museon……

Reden genoeg om nog een keertje terug te keren naar deze gezellige stad! Voor meer informatie over Den Haag en Scheveningen kan je kijken op DenHaag.com/NL

Geen reacties

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.