Stedentrip Rome in één dag

11 juni 2015

Onderdeel van: Italië — Tags: — Sabine @ 10:04 AM

Onze cruise over de Middellandse zee doet ook Rome aan. Een mooie gelegenheid om deze prachtige stad aan onze kinderen te laten zien. Een stedentrip Rome met kinderen in één dag dus.

Uitzicht over Rome vanaf monument Victor Emanuel II

Uitzicht over Rome vanaf de Typemachine

Vroeg in de morgen vaart ons cruiseschip de Costa Fascinosa de haven van Civitavecchia in. Civitavecchia is een stad 70 kilometer ten noorden van Rome. We moeten dus nog ruim een uur in de bus voordat we in Rome arriveren.

We hebben de excursie bij Costa geregeld, en volgen dus de instructies om van boord te gaan en in de juiste bus te stappen.

Er zijn ook excursies waarbij een gids je rondleidt, maar wij kiezen ervoor de stad zelf te ontdekken. Wel geeft een gids in de bus wat tips en een plattegrond.

De mond van de waarheid

Zeb steekt zijn hand in de mond der waarheid

Zeb liegt nooit, dus durft hij zijn hand er wel in te steken

De bus brengt ons helemaal in de oude stad, met bijna alle bezienswaardigheden van Rome op loopafstand. Zeb weet echter al waar we het eerst heen moeten: de mond van de waarheid.

Hij heeft daarvan op school gehoord, en het staat in een kerk vlakbij waar we zijn. De mond van de waarheid is een grote marmeren schijf met het hoofd van een Romeinse riviergod. In de Middeleeuwen werd gezegd dat wanneer een leugenaar zijn hand in de mond steekt, deze er wordt afgebeten.

Er staat al een behoorlijke rij toeristen als we bij de kerk aankomen. Maar het valt nog wel te overzien, dus we wachten keurig op onze beurt. Zeb en Patrick gaan gewillig met hun hand in de mond op de foto. Tycho doet het liever niet…

We worden direct na het nemen van de foto’s de kerk ingeleid. Maar niet voordat een medewerker me een sjaal aangeeft om mijn blote schouders te bedekken. We hebben echter niet zoveel interesse in de kerk, en vinden snel de uitgang weer.

Een kiekje bij het Colosseum

Een ijsje eten onder een boom bij het Colosseum

Een ijsje eten onder een boom bij het Colosseum

Op naar de volgende attractie: het Colosseum. Om daar te komen lopen we eerst langs het Circus Massimo. Hier werden vroegen beroemde paardenraces gehouden, maar er is nu weinig van over.

Naarmate we het Colosseum naderen wordt het drukker met toeristen, maar ook met verkopers. Het zijn vooral selfie-sticks wat er aangeboden wordt, dat is blijkbaar erg in trek tegenwoordig. Er lopen ook wat Romeinse soldaten waarmee je op de foto kan.

Het is erg warm en het wordt al snel duidelijk dat een kijkje in het Colosseum er niet in zit: de rijen zijn enorm lang. Als alternatief nemen we een heerlijk ijsje en genieten daarvan onder een boom in de schaduw.

Ondertussen schieten we wat kiekjes van de indrukwekkende arena, en van de poort van Constantijn ernaast.

Typemachine monument van Victor Emanuel II

Zeb en Tycho voor het Typemachine monument

Zeb en Tycho voor het Typemachine monument

Vanaf het Colosseum willen we richting de stad wandelen. Maar tot twee keer moeten we halverwege terug omdat de weg door het Romeinse forum loopt, waar je voor moet betalen. Dat hadden ze best beter kunnen aangeven.

Er is ook een nieuw metro-station in aanbouw, waar we langs wandelen. En vanaf de weg kunnen we de ruïnes van het forum ook zien.

Uiteindelijk komen we bij de Typemachine. Dit monument van Victor Emanuel II kennen we nog van toen we lang geleden met zijn tweeën in Rome waren. We beklimmen het grote gebouw, maar we kunnen niet naar de voorkant, wat vroeger wel kon.

Tegenwoordig is er een museum in het gebouw. Gratis, dat wel. En achteraan is een terras. We dalen de trap aan de andere kant weer af, en komen er dan achter dat je toch ook aan de voorkant naar buiten had kunnen komen. Nou ja, volgende keer dan maar.

Op zoek naar de Trevi Fontein

Op de foto met een echte (ahum) Romeinse soldaat

Op de foto met een Romeinse soldaat

Vanaf de Typemachine duiken we de straatjes van Rome in. Ons plattegrondje is niet in veel detail, dus we moeten een beetje zoeken waar nu toch die Trevi Fontein is.

Onderweg komen we nog een Romeinse soldaat tegen, die graag (en voor 2 Euro) met Zeb en Tycho op de foto gaat. En we vinden een Italiaanse snackbar, waar we een stuk pizza eten, en Tycho een pannenkoek.

Als we de Trevi-fontein bereiken valt hij behoorlijk tegen. Hij staat bijna helemaal in de steigers, waar we al een beetje voor gewaarschuwd waren. Toch is het er enorm druk, en iedereen wil over de vlonders langs de beelden lopen. Wij wandelen snel verder.

De Spaanse trappen

Even rusten bij de fontein van de gezonken boot voor de Spaanse trappen

Even rusten bij de fontein van de gezonken boot voor de Spaanse trappen

Het laatste wat we willen bekijken zijn de Spaanse trappen. Ook daar blijkt het vol met toeristen te zijn.

Het valt dus niet mee om bij de fontein te komen. Je weet wel, dat door Feyenoord supporters beschadigde monument. En het is dus ook moeilijk te zien wat er precies beschadigd is.

De beklimming van de trappen zelf laten we achterwege. We hebben toch geen tijd om het achterliggende park Villa Borghese te bezoeken, jammer maar helaas.

Terug langs het Pantheon en de rivier

Zeb spettert zijn vader nat bij het Pantheon

Zeb spettert zijn vader nat bij het Pantheon

In plaats daarvan wandelen we terug richting de opstapplaats van de bus. Maar daarbij komen we nog wel langs de Pantheon.

De jongens en Patrick vermaken zich hier nog even met de fontein op het plein. Maar dan gaan we snel weer verder.

We moeten een beetje puzzelen welke weg we moeten nemen. Maar na een tijdje komen we aan bij de rivier, en dan zijn we er zo.

Het bleek dus goed te doen om in één dag veel van Rome aan de kinderen te laten zien. Zeb en Tycho hebben ook nauwelijks geklaagd over de afstanden die ze moesten lopen.

Uiteraard is het wel veel relaxter als je voor deze prachtige stad wat meer tijd neemt. Dan kun je je bezoek ook nog wat meer op de kinderen afstemmen.

Terug op de Costa Fascinosa van Costa Cruises is het tijd om ons klaar te maken voor het diner. Het schip verlaat de haven van Civitavecchia om koers te zetten naar Palermo op Sicilië.

Ben je van plan om Rome met kinderen te bezoeken? Lees dan mijn tips en aanbevelingen op de pagina Rome met kinderen.

Geen reacties

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.