Top-pretpark Port Aventura in Spanje

22 mei 2015

Onderdeel van: Spanje — Tags: , — sabine @ 11:16 AM

Aan de Costa Dorada in Catalonië ligt het grootste pretpark van Spanje: Port Aventura. Wij mogen er anderhalve dag genieten van alle attracties.

Aankomst in het Park

Poseren met Woody Woodpecker in Port Aventura

Poseren met Woody Woodpecker in Port Aventura

Na een vlotte rit vanuit de bergen van Prades moeten we even zoeken naar de juiste afslag richting Port Aventura. De achtbanen hebben we al gezien, dus even later parkeren we bij het hotel en melden ons daar aan.

Onze kamer is nog niet klaar, maar we kunnen onze bagage achterlaten en het pretpark in. Daar zien we aan het grote meer al snel de mascotte: Woody Woodpecker. En daar willen onze jongens wel mee op de foto.

Het grote meer met fonteinen is het decor voor de grote shows in de zomer. Maar vandaag is daar geen sprake van dus lopen we snel verder.

Er komt al een achtbaan over ons heen geraasd, maar wij pakken eerst de trein, die ons een mooi overzicht van het pretpark geeft. Pas als het rondje compleet is gaan we te voet weer verder het park in.

Een enorme Splash in het Polynesische deel

Zeb en Patrick in de Tutuki Splash

Zeb en Patrick in de Tutuki Splash vlak voordat hij naar beneden komt

En dan komen we in het Polynesische deel van het park. Met veel tropische planten, bruggetjes en watervallen.

En we zien de Tutuki Splash, een boot die van grote hoogte in het water terecht komt. Patrick en Zeb zijn direct enthousiast, en gaan ervoor in de rij. Tycho en ik besluiten toe te kijken, en daar krijgen we geen spijt van…

De boot maakt niet één, maar twee afdalingen: een kleine en een grote. Maar het meest nat worden ze als een andere boot naar beneden raast en hun golf precies in de boot van Patrick en Zeb terechtkomt. Ze zijn helemaal doorweekt.

Als ze de tweede afdaling ook overleeft hebben zijn er als klap op de vuurpijl ook nog waterpistolen voor het publiek, waar Tycho natuurlijk gebruik van maakt.

Als we de T-shirts hebben uitgewrongen gaan we snel weer verder, in het zonnetjes drogen Patrick en Zeb wel weer verder op.

Sesamstraat deel voor de kleintjes

Zeb wandelt het Sesamstraat gebied van Port Aventura in

Zeb wandelt het Sesamstraat gebied in

Als we verder lopen komen we bij het Sesamo, oftewel Sesamstraat gedeelte. Vooral voor kleine kinderen natuurlijk, maar er zijn attracties die ook onze jongens nog wel leuk vinden.

De Monorail met kleine vliegtuigjes bijvoorbeeld. Zo zien we dit deel van het park vanuit de lucht.

En er is een kleine achtbaan, de Tami Tami. Een leuke opstap voor als de grotere achtbanen in het park nog een stap te ver is.

De aankleding van dit deel van het park is ook leuk. Met naast de Sesamstraat figuren ook een grote Sprookjesboom. En met een waterstraal die van bakje naar bakje spuit.

Vlak buiten het Sesamstraat staat het grote schommelschip. Altijd een favoriet van onze Zeb. Hij gaat helemaal achterin zitten voor de meeste kriebels in zijn buik. Maar ook Tycho durft er met zijn vader in.

De enorme achtbanen van Port Aventura

De Dragon Kahn in Port Aventura

De Dragon Kahn raast door een kurketrekker

En dan komen we in het China-gedeelte. Na eerst nog met wat bootjes gespeeld te hebben, en een ritje in de theekopjes, komen we bij de top-attracties hier: de achtbanen. Zelf zijn onze jongens nog te jong voor deze gevaartes. Maar papa Patrick heeft straf van ze gekregen en moet ze allebei uitproberen.

Allereerst de oudste: de Dragon Khan. Dit is een lange achtbaan met maar liefst 8 inversies. Oftewel: acht keer over de kop. Loopings, kurketrekkers, en nog wat van die dingen.

Het zijn karretjes met 4 stoelen naast elkaar. En je hoofd zit tussen twee zijsteunen zodat hij er niet afvliegt. De rit is heel schokkerig, en je hoofd komt dus ook een paar keer tegen die steunen aan. Patrick komt aardig door elkaar geschud de achtbaan uit, en dan moet hij er nog één.

Zeb en Tycho kijken naar de Shambhala in Port Aventura

Zeb en Tycho kijken naar de Shambhala: zit papa erin?

Sinds 2012 staat er naast de Dragon Kahn namelijk de Shambala, expeditie naar de Himalaya. Dit is de hoogste achtbaan en de snelste van Europa!!

Patrick gebruikt wederom zijn Express kaart om niet in de lange rij te hoeven staan. Daar betaal je extra voor maar is toch wel erg handig hoor. Bij alle belangrijke attracties bespaar je zo een hoop tijd.

In de Shambala zit Patrick ook weer achterin. Maar hier zijn er 4 stoeltjes per karretje, waarbij de buitenste achter de binnenste staan Hierdoor heb je een beter zicht op wat er gebeurt. En wat er gebeurt is nogal wat.

Na 76 meter omhoog getakeld te zijn stort de Shambala in vrije val naar beneden, tot 2 meter onder de grond. En dat doet-ie dan nog 4 keer in iets mindere mate, met loopings en kurketrekkers er tussen.

Patrick komt danig onder de indruk weer uit de Shambala. Bij de foto’s blijken er ook video’s gemaakt te zijn van alle passagiers. Daarop is wel te zien welke impact het naar beneden storten heeft. Toch vond Patrick dit een leukere achtbaan dan de Dragon Kahn, die veel schokkeriger is.

De Furius Baco achtbaan in Port Aventura

De Furius Baco suist door de haven in Port Aventura

Aan het eind van de dag doet Patrick ook nog even de derde heftige achtbaan: de Furious Baco bij het grote meer aan het begin van het park.

Bij deze achtbaan wordt je in 3 seconden gelanceerd tot een snelheid van 135 kilometer per uur. Daardoor is de achtbaan heftiger dan je in eerste instantie zou verwachten.

Na het lanceren volgen wat wilde bochten en draait de achtbaan om zijn as. Omdat de stoeltjes buiten de rails staan is dat een mooi gezicht. En aan het eind komt hij dan weer abrupt tot stilstand.

Het Wilde Westen

Restaurant The Iron Horse in Port Aventura

Ons buikje rond gegeten in restaurant The Iron Horse

Het is tijd voor de lunch. Er is daarvoor een tafeltje gereserveerd in The Iron Horse restaurant in the Far West, het Wilde Westen gedeelte van Port Aventura.

Dit restaurant zit in een mooi groot gebouw in Amerkaans koloniale stijl. En het eten is Amerikaans: genoeg dus. We eten ons buikje rond en gaan verder dit thema-gebied in.

Uiteraard vinden we hier een dorp compleet met saloons en winkels met wild-west spullen. Er is een gebouw waar shows worden opgevoerd, maar niet op het moment dat wij langslopen.

Attracties zijn er ook: de Grand Canyon rapids bijvoorbeeld. Hierbij ga je in een ronde boot over de rivier vol met watervallen en stroomversnellingen. Erg leuk en je wordt er niet heel erg nat van (wel een beetje).

De andere waterattractie, de Silver River Flume met boomstammen is helaas niet open. En de verschillende houten achtbanen hier bewaren we voor later, als ons eten wat gezakt is. In plaats daarvan stappen we op de trein, om ons naar Angkor te laten rijden.

Water spuiten rond Angkor Wat

Dolle pret bij de waterattractie van Angkor in Port Aventura

Dolle pret bij de waterattractie van Angkor in Port Aventura

Het nieuwe gebied Angkor is een prachtige weergave van de beroemde tempels van Angkor Wat in Cambodja.

Net als in het echt zijn ze deels overwoekerd door de jungle, en bevatten ze veel grote hoofden.

Het gebied heeft eigenlijk maar één attractie, maar wel een hele leuke.

Met bootjes vaar je door het prachtige gebied. Waarbij je met waterpistolen schiet op verschillende doelen, EN op mensen in andere bootjes.

Het boottochtje duurt bijna 10 minuten, en zit vol met hilarische momenten. Het is dus onze favoriete attractie in Port Aventura.

Het mijnen-treintje El Diablo in Mexico-deel

Via de Chinese muur lopen we naar het Mexico-gedeelte van het park. Hier vinden we El Diablo, Tren de la mina. Oftewel het duivelse mijnen-treintje. Daar moeten we natuurlijk in.

Dit achtbaan treintje rijdt met veel kabaal door de mijn, waarbij hij maar liefst 3 keer naar boven wordt getakeld. Een relatief lange rit dus, met veel bochten en geschud, maar niet al te heftig. De favoriete achtbaan dus voor onze Tycho van 8.

Omdat het ook niet al te druk is doen we het ritje 3 maal. En de volgende dag nog eens…

Ook in het Mexico gebied staat de Hurican Condor, een hoge vrije val toren waar we niet in gaan. En de Temple del Fuego, waar alleen in de zomer een spectaculaire show wordt opgevoerd, nu dus niet.

We doen nog wel de Yucatan, een kermis-attractie waarbij we hard rondgedraaid worden.

Duel tussen de houten Achtbanen

De Stampida achtbaan in Port Aventura

Zeb en ik in de Stampida achtbaan

Vanuit Mexico komen we weer aan in het Wilde Westen. Tijd voor de houten achtbanen dus. Eerst proberen we de Tomahawk, de kleinste houten achtbaan.

Deze achtbaan is speciaal geschikt voor jonge kinderen. Het is een kleine versie van de Stampida, en de baan is daar ook mee verweven.

De Tomahawk bevalt Zeb goed, en dus wil hij ook graag in de Stampida. Tycho niet, dus ga ik samen met Zeb.

De Stampida is een tweeling-achtbaan. De rode links en de blauwe rechts rijden gezamenlijk over het parcours. Op één deel komen ze elkaar tegen, maar verder rijden ze parallel aan elkaar.

Het is een ruwe rit, zonder over de kop te gaan. Een erg leuke achtbaan dus voor degenen die de grote achtbanen in het park (nog) niet zien zitten.

Zeb vindt hem fantastisch en gaat met zijn vader nog een keer. Gelukkig hebben we de Express kaart, anders zouden we wel erg lang moeten wachten.

Het Hotel Port Aventura

Hotel Port Aventura

Ons uitzicht op het zwembad van Hotel Port Aventura

Aan het eind van een dag vol plezier gaan we weer richting het hotel. Dit keer is de kamer gereed, en we brengen de koffers er snel naartoe.

We hebben een mooie familiekamer, met twee tweepersoonsbedden naast elkaar. Er is ook een (nu gesloten) tussendeur naar een andere kamer, handig voor grotere gezinnen of als je je kinderen liever op een aparte kamer hebt liggen.

We hebben ook een klein balkonnetje, met uitzicht op een mooi zwembad. Daar wordt nu weinig gebruik van gemaakt, maar dat zal in de zomer wel anders zijn.

Na even gerust te hebben gaan we naar het restaurant. Dat is een buffet-restaurant, met alle voor kinderen populaire gerechten. Voor ons is de keuze wat karig, maar voor een keer is dat niet zo erg.

Na het diner wandelen we nog even door de tuinen, langs de gebouwen van het hotel. het is allemaal erg sfeervol aangelegd, met tropische planten, veel water, bruggetjes enzovoorts. Het hotel heeft geen hoogbouw, het maximum is drie verdiepingen, wat er allemaal mooi uitziet.

Het hotel doet een beetje aan als een vakantiepark. We slapen er bovendien prima, en ook het ontbijt-buffet is een succes.

Het Aquapark is nog dicht

Maquette van het Aquapark van Port Aventura

Maquette van het Aquapark dat helaas in Mei nog gesloten is

De volgende dag willen we ook nog graag het Aquapark van Port Aventura uitproberen. Maar bij de ingang horen we dat die nog helemaal niet open is. Pas vanaf eind Mei kun je daar terecht.

Jammer, want we hadden graag de vele glijbanen willen proberen. Maar geen nood, we gaan gewoon nog een ochtendje genieten van de attracties in Port Aventura, helemaal top!

Eigenlijk is het pretpark Port Aventura sowieso te groot voor slechts één dag. We hebben nog lang niet alle attracties geprobeerd, en dan zijn er ook nog een aantal gesloten omdat het nog geen hoogseizoen is.

Port Aventura is dus zeker een aanrader als je in Catalonië op vakantie bent. Wij hebben er volop van genoten. De jongens vinden het jammer dat we er weer weg gaan. Maar we blijven nog even aan de Costa Dorada, voor een dagje Cambrils.

5 Comments

 1. Als je klaar bent met De Efteling en Disneyland Parijs kun je gewoon zuidelijk doorrijden naar het volgende pretpark: Port Aventura dus… dat zullen mijn meiden ook geweldig vinden!

  Reactie by Inge van der Meer — 29 mei 2015 @ 9:56 AM

 2. Wat een groot park . Ziet er erg mooi uit allemaal. En de natte banen zoals de splash is daar ook niet erg met dat mooie weer daar. Echt genieten zo te zien.

  Reactie by ans ten cate — 29 mei 2015 @ 4:46 PM

 3. Wat een geweldig park zeg! En met voor ieder wat wils. En wat een heftige 8 banen zeg….die Patrick is echt stoer!

  Reactie by marlies van Heiningen — 3 juni 2015 @ 12:11 AM

 4. Het is het mooiste pretpark van Europa. Met je ANWB pas krijg je korting op de entree. In het park zijn de consumpties en eten erg goedkoop als je het vergelijkt met Nederland. Echt een aanrader.

  Reactie by Brigitte — 3 juni 2015 @ 5:57 PM

 5. wij gaan nu voor de 5 maal naar la pineda en zijn vorig jaar naar port aventura geweest en ik moet zeggen het is zeker de moeite om eens dit park te bezoeken.

  Reactie by Maes pascal — 3 juni 2015 @ 10:22 PM

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.