Uitstapjes in Zuid-Bohemen

11 augustus 2013

Onderdeel van: Tsjechie — Tags: , — Sabine @ 11:59 AM

Zuid-Bohemen is een prachtige omgeving in het zuiden van Tsjechië. In het heuvellandschap hier zijn vele leuke uitstapjes met kinderen te maken. Hier een beschrijving van de uitstapjes die wij er gemaakt hebben.

Dierentuin Ohrada bij Hluboká

Spelende otter in Ohrada Zoo

Spelende otter in Ohrada Zoo

Als we van camping Oase bij Praag naar camping Chvalsiny verhuizen hebben we wat tijd over om onderweg een lange stop te maken. We besluiten naar dierentuin Ohrada te gaan die op ongeveer 10 km van Ceske Budejovice ligt.

Het is een kleine dierentuin waar ze volop bezig zijn met renoveren. Hoogtepunten zijn de otters die lekker in het rond aan het zwemmen waren, een tropische tuin met tamarin aapjes, krokodillen en hagedissen en de vele soorten uilen die je er kan bewonderen.

Ze hebben ook tijgers en beren, maar het was zo warm op de dag dat wij er waren, dat deze dieren niet buiten waren.

Voor de kinderen zijn er verschillende plekken waar speeltoestellen staan om even te spelen. Vlakbij de ingang kan je wat eten en drinken op een terras aan het water.

Hier heb je een prachtig uitzicht op kasteel Hluboka. Dit is een van de mooiste, meest intacte kastelen in Tsjechië. We hebben het kasteel helaas zelf niet bezocht, maar dat moet ook voor kinderen heel leuk zijn.

De granietmijn bij Cesky Krumlov

Herrie in het treintje van de grafietmijn

Herrie in het treintje van de grafietmijn

Tijdens ons verblijf op camping Chvalsiny is het erg warm. Maar we willen wel graag het stadje Cesky Krumlov bezoeken en de granietmijn die er vlakbij ligt. We besluiten om eerst maar lekker te blijven zwemmen op de camping en rond half 4 die kant op te gaan.

We zijn precies op tijd bij de mijn, want we kunnen gelijk mee met de rondleiding. Wel moeten we eerst allemaal de speciale mijn-kleding aantrekken. Een warme trui (van onszelf), een overall, laarzen en een helm met lamp.

Dan stappen we in het mijn-treintje die ons een kilometer de mijn inrijdt. Wat maakt dat ding een herrie zeg! Ik moest Tycho helpen om zijn oren dicht te houden.

In de grafietmijnNa een kilometer mochten we uitstappen. De trein reed toen terug en wij begonnen met de rondleiding. Tijdens de rondleiding werd verteld hoe ze het graniet uit de mijn haalden.

Dat werd vooral gedaan met grote boren en door het gesteente op te blazen met dynamiet.

Verder was er nog wat uitleg over het gereedschap dat gebruikt werd en over de luchtschachten. Er werd nog even een ventilator aangezet die de luchtcirculatie in gang zette. Windkracht 10 is er niks bij.

De rondleiding was in het Tsjechisch, maar we kregen een A4-tje mee waar een Nederlandse uitleg op stond. Toch blijft het wel wat jammer dat je niet kan verstaan wat er gezegd wordt. Zeker als de hele groep staat te lachen en wij er niks van snappen, al deed de gids haar best om het soms in het Engels uit te leggen.

Voor Zeb en Tycho was het erg spannend en indrukwekkend. Maar dagen later spreken ze er nog steeds over…

Cesky Krumlov, het mooiste stadje van Tsjechië (en omstreken)

We poseren voor het uitzicht over Cesky Krumlov

We poseren voor het uitzicht over Cesky Krumlov

Laat in de middag komen we aan in Cesky Krumlov. Wat is dit toch een prachtig stadje met zijn kasteel dat boven het stade uit torent, en de Moldau die een lus maakt in de oude binnenstad.

Wij lopen onder een poort door het stadje in en staan gelijk bij de rivier. Er komen diverse kanoërs en rafters langs die een heerlijke dag op het water doorgebracht hebben. Het is leuk om daar even naar te kijken.

Dan slenteren we wat door de middeleeuwse straatjes. We bekijken wat winkeltjes voordat we een terras aan het water opzoeken om te dineren.

Beren bij het kasteel

Kijken naar de beren rond het kasteel van Cesky Krumlov

Kijken naar de beren rond het kasteel van Cesky Krumlov

Na het eten wandelen we naar het kasteel waar we de beren gaan bewonderen. Die zitten er in een ruimte onder de brug waar je het kasteel binnen gaat. Zeb en Tycho vinden het wel een beetje vreemd, dat er beren bij het kasteel zitten. Maar ook wel super cool.

Dan wandelen we door het kasteel heen over de binnenplaatsen. Doordat het avond is, is verder alles gesloten. Maar daardoor is er ook weinig publiek wat het juist fijn maakt om daar rond te dwalen.

We bekijken de tekeningen op de muren, zien kanonnen staan en genieten van de mooie uitzichten over het stadje. Dit is echt één van de mooiste stadjes die ik ooit gezien heb.

Raften over de Moldau rivier

Lekker raften met de kids op de Moldau rivier

Lekker raften met de kids op de Moldau rivier

Met mooi weer is het heerlijk om een activiteit te doen in en om het water. Wij besluiten dan ook om mee te gaan met het raften, wat door Camping Chvalsiny geregeld wordt.

De avond voor vertrek is er uitleg in de hooischuur en kan je je opgeven als je mee wilt.

Om half 10 vertrekken we naar het beginpunt van onze tocht. Daar halen we allemaal onze spullen die we mee willen hebben uit de auto en stoppen die in de waterdichte ton. Dan brengen de chauffeurs de auto’s naar het eindpunt en komen terug met een busje.

Dan gaan we van start met het raften. Het is een tocht van 18 km door de prachtige bosrijke natuur van Tsjechië. De eerste afdaling is het spectaculairst, omdat we via een speciaal voor boten gemaakte doorgang een mooie afdaling maken van zo’n 25 meter lang.

Spelen in de Moldau rivier

Spelen in de Moldau rivier

Verder is het heerlijk vertoeven op de rivier. De jongens genieten van de versnellingen in het water en krijgen regelmatig een bodydip. Hangen ze even buiten de boot om af te koelen.

Bij de lunchplek krijgen we broodjes met ham, kaas of salade en fruit. Hier is ook de gelegenheid om even lekker te zwemmen. Het is heerlijk om even af te koelen en we verbazen ons erover hoeveel kracht de rivier heeft.

Het is nog best lastig om tegen de stroom in te lopen. Zeb laat zich lekker meesleuren en Tycho vermaakt zich met steentjes gooien en visjes zoeken.

Dan vervolgen we de tocht om later nogmaals een stop te maken voor een verkoelende duik. Rond een uurtje of vier komen we aan bij het eindpunt.

Eén klein minpuntje van deze dag was de hoeveelheid dazen die er rond vlogen. Toch is het zeker een aanrader, en ook zeer geschikt voor kleine kinderen.

Helaas verlaten we na een paar dagen camping Chvalsiny. Maar iets verderop, aan het Lipno-meer, gaan we nog een paar uitstapjes in Zuid-Bohemen maken.

Meer informatie over uitstapjes en overnachten in Tsjechië vind je op vakantie-met-kinderen.com en de site van Czech Tourism.

Geen reacties

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.