Venetië niet voor kinderen? Onzin!!

6 mei 2014

Onderdeel van: Italië — Tags: — Sabine @ 12:32 PM
Ik en Tycho voor de Brug der zuchten

Ik en Tycho voor de Brug der zuchten

Als je op zoek gaat naar informatie over het bezoeken van Venetië met kinderen dan vind je bijna niets. Zelfs bij het informatieloket van onze camping krijgen we te horen dat Venetië eigenlijk niet geschikt is om te bezoeken met kinderen. Grote onzin, zo hebben we zelf ontdekt.

Tijdens ons verblijf op camping Marina di Venezia hebben we de stad Venetië op twee dagtrips bezocht. En zowel wij als de kinderen hebben daarvan genoten.

Tuurlijk, je moet niet één, laat staan alle museums van de stad willen bezoeken. Dat vinden de kinderen natuurlijk saai, en van de wachttijden wordt je zelf ook niet vrolijk. Maar daarnaast is er nog genoeg te zien en doen wat wel erg leuk is.

We krijgen nog wat tips van de Eurocamp medewerkers op de camping. En ook van collega-bloggers hebben we wat informatie ingewonnen.

Tip 1: geef de kinderen een eigen fototoestel (je hebt vast nog wel een oude, wel digitaal natuurlijk). Vooral Tycho vond het geweldig om foto’s te maken. Van de bootjes, de gondels, de bruggen, enzovoorts. En dan ga je op pad…

Met de Vaporetto

Achterin een Vaporetto door Venetië

Achterin een Vaporetto door Venetië

Op het schiereiland waar alle campings liggen is ook de haven Punta Sabbioni. Dit is een halte van de Vaporetto’s, de waterbussen die als belangrijkste vervoermiddel van Venetië gelden.

Maar ook als je op een andere manier in Venetië arriveert, is het verstandig om een dag-kaart voor de Vaporetto te kopen. Is niet erg goedkoop (€ 18,-, kinderen tot 6 jaar gratis), maar ideaal en de kinderen vinden het geweldig.

Vanaf de Vaporetto begint het feest al. Bootjes kijken, foto’s maken, en varen langs de verschillende eilandjes rond Venetië.

San Marco en omgeving

Plassen op het San Marco plein

Plassen op het San Maarco plein

We komen aan vlakbij het San Marco plein. En Zeb wil meteen op zoek naar de Brug der Zuchten.

Op zich is die helemaal niet zo bijzonder, maar de vele bruggetjes over de kanaaltjes, de gondels, en de gebouwen zijn dat wel. Een hoop indrukken dus.

Ook zien we hoe hoog het water staat. De loopsteigers die klaar staan zijn niet nodig, maar op het grote plein kunnen de jongens wel lekker plassen stampen. En duiven opjagen.

Een prachtig uitzicht

Uitzicht op het plein van San Marco

Uitzicht op het plein van San Marco

Ook zien we de lange rijen voor de musea, voor de basiliek, en voor de toren waar vanuit je een prachtig uitzicht hebt over Venetië.

Maar datzelfde uitzicht, misschien nog wel beter, heb je vanuit de toren op het eilandje San Giorgio, dat tegenover het San Marco plein ligt. En hier zijn geen lange wachtrijen!

Meteen dus weer de Vaporetto op, en even later genieten we van het uitzicht. De jongens schieten foto’s en filmpjes en hebben de grootste lol. En wij kijken onze ogen uit.

Cruiseschepen en treinen

Eén van de vele treinen op het station in Venetië

Eén van de vele treinen op het station in Venetië

Een andere mooie tocht met de Vaporetto is helemaal om Venetië heen, waarbij je uitkomt bij de plek waar de grote cruiseschepen aanleggen.

Helaas, vandaag ligt er geen schip. Toch is het leuk om deze omgeving vanaf het water te zien. Hier ligt ook het parkeerterrein voor auto’s, de busterminal en natuurlijk, het treinstation, die de toegang van Venetië vormt.

Voor onze treinfanaten natuurlijk leuk om een kijkje te nemen. En hier zijn ook de meest uiteenlopende treinen te vinden. Ze moeten allemaal natuurlijk op de foto.

Op het plein voor het station is het meestal druk. Mensen zoeken vanaf hier hun weg door Venetië. Ze volgen de wandelroute richting San Marco, de brug over naar de andere kant, maar wij nemen natuurlijk weer de Vaporetto richting…

De Rialto-brug

Een selfie van ons op de Rialto brug

Een selfie van ons op de Rialto brug

Het grote kanaal door Venetië kent slechts drie bruggen. En de Rialto-brug halverwege is daarvan de mooiste en beroemdste. Even daarvoor stappen we dus uit de Vaporetto.

De omgeving hier zit vol met winkeltjes, en de brug zelf ook. We kijken onze ogen uit. Op de brug is het even dringen voor een plekje, want vanaf de brug schiet je de mooiste plaatjes van de gondeliers op het water. Tycho leeft zich weer helemaal uit.

Goede kans dat het in de zomer hier wel erg druk is. Het voordeel van Venetië is dat het enkele straatjes verder dan een stuk rustiger is.

Even in de gondel

In de gondel in Venetië

In de gondel in Venetië

Tja, en als je dan in Venetië bent wil je eigenlijk ook wel in zo’n mooie gondel. Maar de prijzen daarvoor lopen uiteen van 70 tot wel 200 Euro. Waarbij het in het hoogseizoen meer naar dat laatste zal gaan.

Wij hadden dat er niet voor over, maar werden getipt over een alternatief. Op verschillende plekken varen zogenaamde Traghetto’s. Dat zijn ook gondels, maar zij fungeren als overzet-dienst.

Voor slechts 2 Euro per persoon (kinderen tot 6 weer gratis) wordt je in een gondel overgezet naar de andere kant van het grote kanaal. Super dus!!

Het is wel even heel snel je fotootjes maken, want voor je het weet ben je aan de overkant. Maar we hebben de grootste lol en genieten er met volle teugen van.

De glasblazers op Murano

Demonstratie van een glasblazer in Murano

Demonstratie van een glasblazer in Murano

Onze Zeb heeft het er al een tijdje over: hij wil naar Murano. Dat is een ander eiland in de lagune van Venetië. Het staat bekend om zijn glasblazers.

Dus hop weer op de Vaporetto richting Murano. En daar aangekomen zien we al snel de verschillende winkels met glazen beeldjes.

Als we er daar een paar van bezocht hebben zien we een fabriekje waar glas geblazen wordt. We mogen er voor 3 Euro per persoon naar binnen om te kijken. En daar krijgen we geen spijt van.

De glasblazer is een ware kunstenaar. Met het glas uit de hete over maakt hij eerst een paar mooie vazen. Maar dan mogen we wat dichterbij komen, en tovert hij zomaar uit een stuk glas een paard tevoorschijn. Heel bijzonder om te zien.

Weer buiten bezoeken we nog meer winkeltjes en komen we bij de gezellige grachtjes van Murano. Het is hier eigenlijk zeker zo sfeervol als in Venetië, maar dan rustiger. Een heerlijk eiland.

Vergeet Burano niet

Billen op een Brug in Burano

Billen op een Brug in Burano

Op de weg terug naar Punta Sabbioni komen we ook nog langs de eilanden Torcello en Burano. De eerste laten we voor wat het is, maar we stappen nog wel even uit in Burano.

Dit is helemaal een rustig, maar prachtig eiland. Vele kleurrijke huizen langs de grachtjes. De jongens vermaken zich op de bruggetjes, en wij kijken onze ogen uit.

En nog veel meer

We hebben ons twee dagen prima vermaakt in Venetië, en er is ongetwijfeld nog meer wat leuk is voor kinderen.

Zo zijn we nog niet eens bij het park van Sint Helena geweest. En als je dan toch een museum wilt bezoeken, schijnt het Guggenheim wel leuk te zijn. En…

Eigenlijk is het de hoogste tijd dat er een boekje “Venetië voor kids” uitkomt. Maar dan moet je nog veel langer onderzoek doen in deze prachtige stad, dat gaat ons niet lukken.

Want vermoeiend is het wel, zo’n dag Venetië. Dus twee van die dagen in een week is mooi zat.

Combineer Venetië met een campingvakantie

Zwembad camping Marina di Venezia

Zwembad camping Marina di Venezia


Om de dagen in Venetië af te wisselen met zon, zee, strand, vriendjes voor de kinderen en een fijne accommodatie, verbleven wij op Camping Marina di Venezia. De camping ligt op 2 km. van de haven waar de boten naar Venetië vertrekken.

Onze accommodatie was de super luxe stacaravan Aspect van Eurocamp. Compleet met vaatwasser, een goed bed voor een heerlijke nachtrust en een prachtig terras met luxe eettafel en twee ligbedden.

Eurocamp is marktleider in het verhuren van accommodaties op top campings in Europa. Op de campings is er altijd iemand van Eurocamp aanwezig om de gasten te ontvangen. Je kunt de hele vakantie bij hun terecht voor informatie of vragen.

Lees ook onze belevenissen op Camping Marina di Venezia. En op de website van Vakantie met Kinderen vind je meer informatie over Eurocamp en Petit Paradis.

6 Comments

 1. Leuk en vlot geschreven, zou zo in een reisboek kunnen!
  Het lijkt mij er trouwens goed vertoeven.
  Geniet er nog van zolang het duurt!
  Groetjes Bettina

  Reactie door Bettina — 15 mei 2014 @ 10:45 AM

 2. Venetië associeer ik altijd met water en varen maar er is veel meer en dat komt heel duidelijk naar voren in je verhaal.
  Als de jongens 15 jaar zijn hebben ze al veel van de wereld gezien en dat allemaal dankzij jouw geweldige site.
  Goed bezig ‘Sabine’ ga zo door!!!

  Reactie door Ella van den Ing — 19 mei 2014 @ 11:42 AM

 3. Ik krijg er helemaal zin in!!
  Heel leuk om te lezen.
  Groetjes van Kim

  Reactie door Kim — 19 mei 2014 @ 1:17 PM

 4. Wat leuk allemaal. Ik vind die gekleurde huisjes er erg gezellig uit zien.En dan die gondeltocht voor 2 euro helemaal goed. Blijven genieten van jullie reisjes en wij genieten een beetje mee.
  Groetjes Ans

  Reactie door Ans ten Cate — 20 mei 2014 @ 3:55 PM

 5. Leuk om te lezen wat jullie allemaal gedaan hebben in Venetië ! Staat ook nog op mijn verlanglijstje !
  Groetjes Linda

  Reactie door Linda — 22 mei 2014 @ 11:39 AM

 6. Dit roept weer herinneringen op. Het is nog steeds spannend om daar te vertoeven, als ik je verslag zo lees.

  En dan ook nog een fijn verblijf in een luxe caravan.opeen mooie camping helemaal toppie.
  Groetjes Joan

  Reactie door Joan Kuipers — 22 mei 2014 @ 7:58 PM

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.