Een must-see op Jutland: Vikingecenter Ribe

7 juni 2018

Onderdeel van: Denemarken — Tags: , , — Sabine @ 10:15 AM
op de foto met de drie nornen Ribe Vikingecenter

Bij de ingang staan drie goden uit de Vikingmythologie

Ribe was in de tijd van de Vikingen een belangrijke handelsstad. Hier is één van de belangrijkste Vikingdorpen van Jutland nagebouwd: Vikingecenter Ribe. Hier kun je zien en ervaren hoe de Vikingen vroeger woonden, werkten en leefden.

Cindy ging er in de Meivakantie van 2018 naartoe op uitnodiging van Visit Denmark. Het Vikingecenter in Ribe was een topper, volgens haar jongens.

Een kijkje bij de smid, de boer en de jagers

smit aan het werk met toeschouwers

Heet klusje bij de smid, we bleven veilig op afstand

We zagen de smid aan het werk in zijn smederij. De jongens vonden het prachtig om te zien hoe hij met de blaasbalg het vuurtje aanwakkerde, vervolgens een stuk ijzer erin hield, om daarna erop los te hameren op het aambeeld. Wat zou het worden? Het werd een mes. Uiteraard mochten we deze ook even van dichtbij bekijken, toen hij klaar was. En voelen!

We namen een kijkje in het huis en de stal van de boer. Met levende dieren! Altijd leuk voor kinderen om wat dieren te kunnen aaien. Verder bezochten we de haven en ontmoetten we de pastoor in de kerk. Als je wilt, kun je een dienst bijwonen.

Bij de krijgers en jagers mochten de jongens een helm opzetten en een zwaard ter hand nemen. Tenminste… alleen de oudste dan, de helm was veel te zwaar voor onze kleinste man, dus deed papa het maar. Kinderen vanaf zeven jaar mogen ook nog eens meedoen aan de krijgerstraining.

Meedoen aan 3 activiteiten

hulp bij boogschieten

Leuk voor jong en oud!

Verder is het mogelijk om bij de entree ook nog een kaartje te kopen voor deelname aan drie activiteiten (doen, aanrader!).

De kinderen mogen dan een poging wagen bij het boogschieten, een eigen muntje slaan en hout snijden op het zogenaamde ‘scheerpaard’ (vrij vertaald uit het Engels)!!!

Ze mogen dan plaatsnemen op een houten paard, krijgen een mooie dikke stok die zij daarop bevestigen en kunnen deze dan naar eigen inzicht bewerken met een soort van schaaf. Héél erg leuk! (de stokken staan nu nóg in hun beider kamertjes).

Een leuke roofvogelshow

roofvogel vliegt van hand weg

Hij vloog zo van mijn hand af!

Tevens bezochten we de roofvogelshow. Vooral Nick vond dit reuze spannend en interessant. Een paar kinderen werden ‘eruit geplukt’ om een uil op hun hand te mogen houden.

Meestal staat Nick niet graag in de belangstelling en zegt hij doodleuk ‘nee’ tegen dit soort dingen. Maar deze keer deed hij dat tot mijn grote verbazing dus níet! Hij hapte meteen toe en voor ik het wist stond hij vol trots te pronken met een uil. Zo stoer! Hij vond het geweldig.

Overigens vindt ieder jaar eind april, begin mei de grootste Vikingmarkt van Scandinavië plaats bij het Vikingecenter in Ribe. Wij hebben deze helaas gemist, hij was de week erna pas…… Kijk voor informatie en evenementen op hun website.

Nog even naar Ribe zelf

Ribe uitkijktoren verrekijker

We gingen de stad even van dichtbij bekijken

Na het Vikingecenter reden we door naar het centrum van het stadje Ribe zelf, circa 3 km verderop. Ribe is één van de oudste en best bewaarde steden van Scandinavië.

We kwamen hier precíes op tijd aan om nog even de toren van de Domkerk te kunnen beklimmen voor een prachtig uitzicht over het stadje en de omgeving.

Toen we bij vertrek aan de man achter de balie vroegen of er een pizzeria in het stadje was, raadde hij ons Pinocchio aan. Dat was de beste, zei hij. Als een local dat zegt, dan vertrouwen wij daar natuurlijk helemaal op.

Na een wandeling door het stadje streken we dus neer bij de genoemde pizzeria en inderdaad……de ‘kerkmeneer’ was in ieder geval geen Pinocchio… heerlijk!

Cindy bezocht het Vikingecenter Ribe tijdens haar Meivakantie in Denemarken, in samenwerking met Visit Denmark.

hout bewerken op een scheerpaard

Aan het werk op het scheerpaard

roofvogel, viking en kind

Trots op de foto met de roofvogel en Viking

 

Geen reacties

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.