Een wandeling door Zierikzee met de kinderen

22 augustus 2018

Onderdeel van: Nederland — Tags: , — Sabine @ 3:35 PM

Zierikzee staat in de top 10 van de Nederlandse monumentensteden. Leuk dus om een wandeling door Zierikzee te maken. Maar vinden de kinderen dat ook? We gaan het proberen.

De poort van Zierikzee

Bij VVVZeeland kan je een stadsontdekkingstocht kopen. Een wandeling van 3,8 kilometer langs de mooiste bezienswaardigheden met uitleg over de monumenten. Dat gaan we doen!

We parkeren vlakbij Korenmolen Den Haas. Deze molen uit 1727 staat op het Bolwerk, een historische verdedigingswal. Een mooie start van de wandeling.

Op naar de dikke toren

Dikke Toren Zierikzee

Hij past niet eens op de foto… De Dikke Toren.

Eerst wandelen we richting de dikke toren. De toren heet officieel de St. Lievensmonstertoren. Wij fantaseren voor welke monsters deze toren gebouwd is. Hij moet wel groot zijn geweest want de toren is 62 meter hoog.

De toren is oud, in 1454 zijn ze begonnen met de bouw. Voor liefhebbers van een mooi uitzicht, je kan deze toren beklimmen. Het zijn 279 treden omhoog!

Op de benedenverdieping van de toren is een klein museum met klederdrachten en een maquete van de oude Sint Lievensmonsterkerk. Wat een indrukwekkende kerk was dat! Eeuwig zonde dat die in 1832 afgebrand is. Op die plek naast de dikke toren staat nu de nieuwe kerk. Zeb vindt deze kerk op gebouwen in Griekenland lijken met van die grote pilaren aan de voorkant.

Wat ik leuk vind is dat ze de omtrek van de oude kerk in de straattegels hebben aangegeven. Krijg je een goede indruk hoe groot deze geweest is. Naast de nieuwe kerk staat de Wilheminalinde, een boom die geplant is in 1898 ter gelegenheid van de kroning van Koningin Wilhelmina.

Winkeltjes en Fanfare muziek

optreden majorette

Leuke optredens op het plein van de majorettes

Als we verder wandelen komen we in een straat met wat winkels. En ja hoor, er is ook een speelgoedwinkel. Daar willen de jongens wel even kijken. Terwijl wij ook wat winkels bekijken horen we een fanfare spelen. Dat klinkt gezellig!

We kijken nog wat meer winkels en komen terecht op het havenplein. Hier komt de muziek vandaan. Er blijkt deze zaterdag een festival van fanfaremuziek te zijn. Dat ziet er gezellig uit!

We zakken neer voor een vroege lunch met poffertjes op een terras. En terwijl we zitten te genieten van ons lekkers is er vóór ons op het plein een optreden van majorettes. Hoe leuk is dat!

De Oude haven en de Havenpoort

Zierikzee oude haven en poort

De oude haven met de havenpoort

Doordat we wat langer zijn blijven hangen op het plein verkorten we de wandelroute. We wandelen via het havenpark met zijn leuke fontein en grote anker direct door naar de oude haven. Hier liggen diverse mooie oude zeilboten. Aan de kant staan de bloemen in de plantenbakken prachtig in bloei waardoor het een kleurrijk geheel is.

En dan komen we bij de stoere Noord- en Zuidhavenpoort. Twee indrukwekkende stadspoorten die de toegang tot de haven beschermden. De Noordhavenpoort heeft een binnenplein waar een kanon staat. Altijd leuk om die met de kinderen te bekijken.

Om van de ene poort naar de ander te gaan moet je over een ophaalbrug. Hou hier kleine kinderen in de gaten omdat het hek langs de brug vrij open is.

We kiezen onze eigen route terug naar de auto

Korenmolen Den Haas Zierikzee

Poseren voor de molen

Na het bezichtigen van de Zuidhavenpoort wandelen we langs de haven terug naar het havenplein. Vanaf het plein pakken we de visstraat richting de nieuwe haven. Wat ons opvalt is dat eigenlijk elk straatje in Zierikzee leuk is. Overal staan huisjes met mooie gevels.

We lopen langs VVVZeeland naar het Bolwerk en de Molen. Vanaf Bolwerk ‘t Luitje is er een trap naar beneden naar de parkeerplaats. We maken nog wat foto’s van de molen voordat we Zierikzee verlaten.

Zierikzee is een heerlijke stad om doorheen te wandelen, ook met kinderen.

Wij waren in Zeeland op uitnodiging van VVVZeeland en Landal Greenparks

Park zierikzee

Via het park lopen we naar de oude haven

Geen reacties

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.