Winterkamperen bij Landclub Ruinen in Drenthe

Aan de rand van Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe ligt vakantiepark Landclub Ruinen. In de winter kan je hier winterkamperen in een ‘all-season lodge’: tenthuisjes die geschikt zijn voor alle seizoenen. Annemarie mocht het met haar gezin uitproberen!

De All-season glamping lodges op Landclub Ruinen

Toen we op vrijdagavond aankwamen bij onze safaritent, stond binnen de pelletkachel al aan en was het heel behaaglijk. Het huisje zag er erg gezellig uit, met veel hout, een kleine keuken en een knusse zithoek met TV. De badkamer was netjes en modern, en de bedden waren heel comfortabel.

Buiten op het overdekte terras stonden twee stoelen en een picknicktafel, maar daarvoor was het toch echt te koud toen wij er waren.

We maakten een kampvuurtje bij de vuurplaats op ons veldje, maar toen we koude voeten kregen gingen we snel naar binnen. Omdat er nachtvorst was voorspeld, lieten we de pelletkachel de hele nacht branden, op een lagere stand. We hebben het geen moment koud gehad, dankzij de kachel en de warme dekbedden.

Bij daglicht de volgende ochtend zagen (en hoorden) we dat we vanuit onze safaritent uitkeken op een weiland met koeien. Leuk!

In de winter zwemmen we heerlijk binnen

Het binnenzwembad van Landclub Ruinen

We waren op vrijdagavond in het donker gearriveerd, dus hadden nog niet veel van het park gezien. Op zaterdagochtend gingen we op onderzoek uit.

Waar onze kinderen heel blij van werden, was het overdekte zwembad met glijbaan. Er is ook een apart peuterbadje. Het water is 28 graden en daarbuiten zelfs nog iets warmer. Koud zul je het er dus niet krijgen!

Als je in de zomer op Landclub Ruinen bent, kun je – tegen betaling- ook gebruikmaken van het direct naast de camping gelegen buitenzwembad van Ruinen.

Veel mogelijkheden om te spelen

Een leuke natuurspeeltuin

Verspreid over het vakantiepark vind je kleine speeltuintjes of wat losse speeltoestellen. Vlakbij de receptie is een speeltuin met springkussen.

Tegenover de receptie is een grote natuurspeeltuin met een kabelbaan en een uitkijktoren. In de zomer kunnen kinderen hier spelen met water en zand.

Naast de natuurspeeltuin ligt de 15 hole midgetgolfbaan, waar je gratis gebruik van kunt maken, en er zijn skelters waarmee je mag rondrijden. Regent het? Dan is er voor kinderen tot ca. 8 jaar een binnenspeeltuin. Oudere kinderen kunnen zich vermaken op de pingpongzolder.

Ander vermaak voor kinderen

Het binnenzwembad van Landclub Ruinen

Op het vakantiepark is een kleine kinderboerderij, met ganzen, konijnen en hangbuikzwijntjes. In het hoogseizoen kun je ook een ritje maken op een van de pony’s.

In de meivakantie, met Hemelvaart, Pinksteren en in de zomervakantie is er een recreatieprogramma.

Kinderen kunnen dan (gratis) meedoen met hutten bouwen, schat zoeken en allerlei andere buitenactiviteiten. In de winter is dit er allemaal niet.

Het restaurant is alleen in de zomer open

In het centrale gebouw waar ook het overdekte zwembad is, kan je in de zomermaanden eten in Brasserie De Brink. Of je kan een drankje doen op het terras, met uitzicht op de natuurspeeltuin. Er is ook een snackshop en een broodservice.

In de wintermaanden zijn deze faciliteiten er niet. Maar vlakbij, in het centrum van Ruinen, zijn genoeg leuke restaurantjes en winkels te vinden.

Accommodaties op Landclub Ruinen

Op vakantiepark Landclub Ruinen kun je kamperen, of overnachten in een cottage, een luxe safaritent, of zelfs in een boomhut. Tijdens een rondje over het park heb ik ze allemaal even bekeken.

De All-season lodge

De All-season lodge van binnen

Wij verbleven in een winterbestendige all-season lodge: half huisje, half tent met een pelletkachel om het binnen warm te houden.

De geïsoleerde huisjes lijken op een safaritent, maar er zitten echte deuren en ramen in. De ‘buitenmuren’ zijn wel van tentdoek.

In de keuken staan een koelkast, fornuis en een magnetron. De lodge die wij hadden was geschikt voor 5 personen; op de kinderslaapkamer stond een eenpersoonsbed en een stapelbed. De kamers zijn van elkaar gescheiden met tentdoek. Er zijn ook lodges voor 6 personen, met 3 slaapkamers.

Drentse Kap-huisjes en cottages

De Drentse kap-huisjes

Ook in de nieuwe vrijstaande Drentse Kap-huisjes kun je het hele jaar overnachten. Deze knusse huisjes, van binnen afgewerkt met veel hout, zijn uitgerust met een CV. In de huisjes kun je overnachten met maximaal 6 personen.

Aan de rand van de camping staan roodgeverfde houten huisjes. Deze cottages zijn geschikt voor 4 of 6 personen. Er vlak naast staan twee wat meer basic eco cottages.

Een geweldige Boomhut

De boomhut bij Landclub Ruinen

En dan is er nog de boomhut XXL ’t Boswachter Huus. In deze boomhut overnacht je hoog tussen de bomen, aan de rand van de camping. Veel privacy dus, en veel ruimte, want de boomhut is maar liefst 55 m2 groot, met een ruim terras.

De boomhut heeft drie slaapkamers, een oven en – ook wel fijn – een vaatwasser. Er is zelfs een hot tub op het terras! Ook de boomhut is het hele jaar te boeken, dankzij goede isolatie en een pelletkachel.

Echt kamperen

Voor de echte die-hard kampeerders zijn er ook kampeerveldjes waar je je eigen tent, camper of caravan kunt neerzetten. Met stroomvoorziening en nieuwe, of vernieuwde, sanitairgebouwen.

De camping is geopend van begin april tot eind oktober. Winterkamperen doe je dus alleen in de accommodaties.

Veel te doen in de omgeving

Nationaal Park Dwingelerveld

Landclub Ruinen ligt in een prachtig landelijke omgeving, aan de rand van Nationaal Park Dwingelderveld. Vanaf het park zit je dus zo midden in de natuur! Er starten diverse wandel-, mountainbike- en fietsroutes vanaf de camping (routes verkrijgbaar bij de receptie).

Wij deden de familieroute Dwingelderveld, een fietsroute van 24 kilometer langs meertjes, vennen, een vogelobservatiewand en een grote radiotelescoop. Een erg mooie route die ook voor kinderen goed te doen is.

Niet ver van Landclub Ruinen ligt Bezoekerscentrum Dwingelderveld. Ook vanaf hier starten allerlei routes door het nationale park.

We nemen een kijkje bij de Schaapskooi

Schapen bij de Schaapskooi

In Nationaal Park Dwingelderveld zijn twee schaapskuddes, elk met een eigen schaapskooi. Een van deze twee schaapskooien ligt op loopafstand van het bezoekerscentrum.

Zorg dat je hier ’s ochtends bent als de schaapskudde met hun herder het nationale park in trekt, of juist aan het eind van de middag als de kudde weer terugkomt.De vertrek- en aankomsttijd wisselen per seizoen.

Ook leuk: vlak naast de schaapskooi staat een uitkijktoren.

Andere attracties in de buurt

Drenthe staat natuurlijk bekend om de hunebedden. Er zijn er genoeg te zien, op verschillende plaatsen in de provincie.

In Havelte, niet ver van Ruinen, liggen hunebedden D53 en D54. In Borger kun je naar het Hunebedcentrum, vlak naast hunebed D27, het grootste hunebed van Nederland.

Op 5 kilometer van Landclub Ruinen ligt speel- & ijsboerderij de Drentse Koe. Dat is ook zeker een bezoekje waard.

En dan heeft Drenthe natuurlijk nog attractiepark Slagharen, en Wildlands Adventure Zoo Emmen. Dat, en nog veel meer lees je op de pagina Drenthe met kinderen.

Je hoeft je dus niet ter vervelen, want er is genoeg te doen, zowel op vakantiepark Landclub Ruinen, als in de omgeving. Ook in de winter.

Hoe was het Winterkamperen?

Winterkamperen bij Landclub Ruinen is uniek!

Van tevoren waren we bang dat het ’s nachts heel koud zou zijn in de safaritent, vooral omdat het vroor toen wij er waren. Maar het was heerlijk warm. Als je binnen bij de kachel blijft tenminste. En als je naar buiten gaat kleed je je gewoon goed aan.

Het is jammer (maar begrijpelijk) dat buiten het hoogseizoen niet alles open is op het vakantiepark, maar alles wat je nodig hebt is in de buurt.

Een voordeel van winterkamperen: het was heerlijk rustig op het park. Dat zal in het hoogseizoen wel anders zijn.

Een aanrader dus, winterkamperen in een all-season lodge op Landgoed Ruinen!

Je bent welkom bij Landclub Ruinen, in alle seizoenen!

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)