Zuid Limburg, een paradijs voor kinderen

10 juni 2013

Onderdeel van: Nederland — Sabine @ 5:48 PM

Vakantiehuis Herlaeve

Wandelen naar Vakantiehuis Herlaeve


Het eerste weekend van juni 2013 waren wij uitgenodigd om een bijzondere speurtocht voor kinderen te komen doen in Zuid Limburg.

En te ontdekken hoe leuk het er is om met je kinderen op vakantie te gaan.

Ons logeeradres is vakantiewoning Herlaeve. En wat een hartelijk welkom krijgen we daar als we vrijdagmiddag aankomen. Onze gastvrouw Anita zorgt voor een heerlijk bakkie thee met een stukje echte Limburgse vlaai!

Ook Petra van VVV Zuid Limburg komt ons begroeten en vertelt ons alles over de stripspeurtocht en wat er verder allemaal te beleven valt voor gezinnen in Zuid Limburg.

Spelen met de dieren bij Vakantiehuis Herlaeve

bevriend met de poes

Vrienden voor het leven

Na het hartelijke ontvangst verkennen we ons vakantiehuis en het erf.

Er lopen twee poezen rond waar Zeb en Tycho gelijk vrienden mee zijn geworden.

Voor het terras ligt een prachtig grasveld met een speelhuisje, trampoline en schommel.

Naast het grasveld staat op een afgezet stukje gras een paard te grazen.

En dat alles op de voorgrond van een prachtig uitzicht op een dal.

Wat is het hier mooi!!

Herlaeve heeft ook een aangepaste woning voor mensen die gehandicapt zijn en in een rolstoel zitten. Compleet met hoog/laag bed, deel van de keuken op rolstoel hoogte en voorzieningen in de badkamer.

Herlaeve uitzicht

Uitzicht op het dal


In totaal zijn er 4 moderne vakantiewoningen die van alle gemakken zijn voorzien. Compleet met vaatwasser!

Eén woning is voor twee personen, twee woningen zijn voor maximaal 8 personen en in de vierde woning kunnen maximaal 12 personen.

Wat de jongens ook te gek vinden is de keuze uit diverse speelgoed wat ze mogen gebruiken. En ja, er staat ook een treinbaan bij. Hun dag kan niet meer stuk!

Na een pilsje op het terras en een moment van genieten van het prachtige uitzicht, wandelen we naar het centrum van het dorpje Mechelen. Tegenover de kerk zit een pizzaria waar we gaan eten.

Het is een verrassend leuk restaurant met de naam de Rentmeester. Met terras op een binnenplaats, super vriendelijke bediening en heerlijk eten. En helemaal leuk is de speelkamer waar de jongens voor en na het eten een filmpje kunnen kijken.

Onze eerste indruk van Zuid Limburg, Mechelen en Herlaeve is in één woord geweldig!

Met Dupke op stap in de Stripspeurtocht

Stripspeurtocht in Zuid Limburg

Stripspeurtocht in Zuid Limburg


Na een heerlijke nachtrust en ontbijt maken we ons klaar om de stripspeurtocht te gaan lopen. We rijden naar het startpunt in Epen, even verderop in Zuid-Limburg.

De stripspeurtocht heet Dupke’s avontuur in het bronnenlandrijk en gaat over een vuursalamander die op zoek moet naar water omdat de bron waar hij normaal uit drinkt opgedroogd is.

Het is een super leuke speurtocht waarbij we de route moeten volgen via foto’s in het stripboekje. Ondertussen beleeft Dupke allerlei avonturen.

Een week na de speurtocht vroegen Zeb en Tycho wanneer we weer naar Zuid-Limburg gaan. Ze willen graag een volgend avontuur van Dupke beleven….Ze vonden het zo leuk!

Lees ons uitgebreide verhaal over deze coole stripspeurtocht in Zuid Limburg.

Lekker rodelen in Valkenburg

Terras in Valkenburg

Bijkomen op een terras in Valkenburg


Na de speurtocht besluiten we naar Valkenburg te gaan. Daar drinken we eerst wat op een terras.

De zonnestralen komen net tevoorschijn achter de wolken vandaan. Dus dat is genieten.

Maar Zeb en Tycho willen heel graag met de stoeltjeslift omhoog. En Tycho is helemaal in de wolken als hij kan rodelen.

Samen met zijn vader suist hij naar beneden. Het kan hem niet hard genoeg gaan! Zeb speelt ondertussen even in de speeltuin. Die wil niet rodelen. Maar de stoeltjeslift vindt hij ook geweldig.

Dan rijden we terug naar Mechelen en eten we daar wat op een terras. Terug bij vakantiehuis Herlaeve gaan de jongens gelijk op pad om hun nieuwe vrienden de poezen te vinden. Ze voelen zich er helemaal thuis.

Afscheid van vakantiehuis Herlaeve

Zondagochtend is het alweer tijd om afscheid te nemen van vakantiehuis Herlaeve. Terwijl wij de boel inpakken, spelen de jongens nog wat met de poezen en springen op de trampoline.

Dan nemen we afscheid van de vriendelijke eigenaresse Anita. Wat een prachtig stekje heeft ze hier tussen de heuvels in Zuid-Limburg. Echt een aanrader! Ook voor familieweekendjes!

Met de stoomtrein door het prachtige landschap

miljoenenlijn

Met de stoomtrein naar Valkenburg


We besluiten om deze dag nog in Zuid-Limburg te blijven. Onze kinderen zijn gek op treinen. Een goede gelegenheid om een ritje te maken met de miljoenenlijn.

Vanaf Simpelveld rijdt er van april t/m oktober iedere zondag een stoomtrein op en neer naar Valkenburg. In de vakantie periodes rijden ze ook op andere dagen. Kijk voor de reistijden en rijdagen op de website van Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij

Het blijft leuk om met de kinderen een ritje in een stoomtrein te maken. Ze kijken hun ogen uit als ze het stomende gevaarte zien aankomen. We stappen in en genieten van het uitzicht op het heuvelachtige landschap en de kleine dorpjes die we passeren.

Verstoppertje spelen in de kasteelruïne van Valkenburg

Valkenburg Ruïne

maquette bekijken bij de ruïne


In Valkenburg stappen we uit. We spreken met de kinderen af dat we eerst de burcht en de fluweelgrotten gaan bekijken en dat ze daarna nog een keer mogen rodelen.

Als we kaartjes kopen horen we dat we de fluweelgrot alleen kunnen bezichtigen met een rondleiding. We vragen ons af of dat ook leuk is voor de kinderen. We gokken het er maar op…

Maar eerst bekijken we de kasteelruïne. Het is voor Zeb en Tycho erg leuk om daar rond te lopen.

Ze verstoppen zich in de kleine hoekjes van de torens. Zeb poseert in de schandpaal. En ze vinden vooral de maquette van hoe het kasteel er ooit uit heeft gezien het mooiste.

Maar we moeten opschieten om op tijd bij de rondleiding door de grotten te zijn.

Spannende verhalen in de donkere grotten

Dan gaan we de grotten in. Dat vindt Tycho, onze jongste zoon van 6 jaar behoorlijk spannend. Het is er zo donker… Maar de gids is een erg leuke man.

De preekstoel in de Fluweelgrot

De preekstoel in de Fluweelgrot


Hij vertelt honderd uit over de grot en betrekt Zeb en Tycho heel vaak bij zijn verhalen.

Zo mochten ze als eerste kijken naar de vleermuizen die aan het plafond hingen en de fossielen van schelpen en haaientanden die in het mergel gevonden waren.

Bij de verhalen over de tekeningen mochten ze vooraan staan en in de kerk mochten ze op de preekstoel staan.

Bij zo’n tocht doen ze ook altijd even het licht uit zodat je kan ervaren hoe donker het in die grotten is. De gids vroeg aan Zeb en Tycho of ze dit wilde.

Toen ze nee zeiden, deed hij het ook niet. Misschien jammer voor de andere bezoekers, maar wat fijn dat hij zo meedenkt en rekening houdt met de kinderen.

Ze mochten ook nog een stukje mergel mee naar huis nemen. Mede dankzij deze gids vonden de jongens de grotten erg bijzonder.

Nog een keertje Rodelen

Rodelen in Valkenburg

Zo hard mogelijk naar beneden


Na de rondleiding gaan we voor de tweede keer dit weekend omhoog met de stoeltjeslift.

Nu wil Zeb ook wel rodelen. Ze suizen naar beneden en hebben dikke pret!

Extra leuk in Valkenburg is dat je twee keer naar beneden mag op 1 kaartje.

Je mag van beide rodelbanen een keertje naar beneden. Dubbel pret dus!

Maar we hebben niet veel tijd om na te genieten. We moeten als een speer naar beneden en zo ongeveer rennend terug naar het treinstation om de stoomtrein terug naar Simpelveld te nemen.

En het is maar goed dat we het laatste stuk gerend hebben. Want we hoorden het fluitje al gaan terwijl we bij het station aankwamen.

Er was nog één deur open in de trein waar we naar binnen renden. Voordat we een plekje gevonden hadden was de trein al in beweging. Dat was op het nippertje….

Tijdens de rit konden we rustig bijkomen van onze sprint. En zo eindigt ons weekend in Zuid Limburg. Wij hebben met volle teugen genoten! Een prima vakantiebestemming voor je vakantie met kinderen.

1 reactie

  1. Wat heerlijk dat jullie zondag ook nog een leuke dag hadden. Zo zie je maar weer, er is teveel te doen in Zuid-Limburg en je krijgt er makkelijk een week om.

    Een heel spontaan verhaal en ik denk dat je hiermee veel ervaringen van gasten deelt!

    Groetjes,

    Anita Klinkenberg

    Reactie by Anita Klinkenberg — 11 juni 2013 @ 1:53 PM

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.